ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΡΦΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ.

 

6-3-2020

Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη: Ενημέρωση Κοινού της Πιερίας σχετικά με το στάδιο της αδειοδότησης του αιολικού πάρκου στην Μηλιά Πιερίας – Κάλεσμα στην Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης.

Το αιολικό πάρκο που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να εγκατασταθεί στο Δάσος της Μηλιάς, αλλάζει μορφή χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι δεν παραβιάζεται και η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ειδικότερα, η ενδιαφερόμενη εταιρεία στην αρχή προτίθετο να κατασκευάσει ένα αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες, 2 MW εκάστη και με διάμετρο ρότορα (πτερυγίων) 82 μέτρων.

Με τροποποίηση της ΡΑΕ την 19η-9-2019 το αιολικό πάρκο πλέον θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες, ισχύος 3,6 MW η καθεμία, και με διάμετρο πτερωτής ανεμογεννήτριας 136 μέτρα.

Η εταιρεία στην συνέχεια επιχείρησε να ζητήσει και την περιβαλλοντική έγκριση αυτής της αλλαγής καταθέτοντας αίτηση τροποποίησης. Ωστόσο, περιβαλλοντική υπηρεσία στις 28-11-2019 έκρινε ότι απαιτείται να υποβληθεί ΝΕΑ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εφαρμοστεί ΕΚ ΝΕΟΥ η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό, κρίνοντας ότι το νεοδιαμορφούμενο έργο έχει ουσιαστικές μεταβολές στις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις σε σχέση με το παλιό.

Ανεξήγητα η περιβαλλοντική υπηρεσία στις 15-1-2020 άλλαξε την απόφαση που εξέδωσε στις 28-11-2019 και κάνοντας ένα βήμα πίσω ζήτησε εν τέλει να υποβληθεί Φάκελος τροποποίησης και μετά θα κρίνει εκ νέου το αν απαιτείται νέα Μελέτη και διαβούλευση με το κοινό.

Βέβαια, οι νέες αυτές εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν, υπό όρους, ευοίωνες.

Αν τελικώς οδηγηθεί η περιβαλλοντική υπηρεσία στην διαπίστωση ότι χρειάζεται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ΕΚ ΝΕΟΥ διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό και τους φορείς τότε αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε στο στάδιο του 2014. Έτσι, η Τοπική Κοινωνία θα μπορέσει και με την συνδρομή του Δήμου Κατερίνης να αντιταχθεί με βάσιμες πλέον ελπίδες κατά της καταστροφής των πνευμόνων των βουνών μας.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία το έχει ήδη πράξει με την απόφαση της την 28η-11-2019. Επίσης, ο Νόμος είναι για πρώτη φορά με το μέρος μας.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους του Δήμου Κατερίνης σε συζήτηση και σε χάραξη κοινού πλάνου δράσης το συντομότερο δυνατόν αυτήν την φορά ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως συνέβη με την προηγούμενη διοίκηση.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Σχετικά ρεπορτάζ για το Αιολικό πάρκο στά Πιέρια Όρη ΕΔΩ)

 

 
 

Copyright © Pieria.tv (Η αντιγραφή δίχως άδεια σημαίνει κλοπή)

Το περιεχόμενο τού παρόντος διαδικτυακού τόπου (site) ανήκει αποκλειστικά στην Pieria.tv και στον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομίδη, εκτός εάν (σπανίως μεν) γίνεται αναφορά σε άλλη πηγή. Απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή αλλά και η παραποίηση του περιεχομένου, έστω και με αναφορά στην πηγή, δίχως έγγραφη ή προφορική άδεια. (pieria.tv@pieria.tv / τηλ. 69 700 800 63 [Γιώργος])

Προτιμήστε ελεύθερα την ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Σεπτέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930