ΑΝΤΩΝΗΣ (ΤΟΝΥ) ΜΟΥΡΤΖΗΣ – ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copyτου Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 04/10/2017)

 

Γεννήθηκε στην Πέρδικα της Αίγινας. Μεγάλωσε σε ίδρυμα στην Κατερίνη όπου μαγεύτηκε από την κλασσική μουσική. Συμμετείχε στην χορωδία της εκκλησίας μαθαίνοντας πιάνο και κλασσική κιθάρα, η οποία και τον κέρδισε.

Ο λόγος γίνεται για τον Αντώνη Μούρτζη.

Το 1965, στρατιώτης τότε, παρευρέθηκε σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη όπου όλος ο μουσικός του κόσμος άλλαξε προτίμηση και κατεύθυνση. Η ενασχόληση του με την ελληνική μουσική υπήρξε πλέον μονόδρομος.

Λόγω της χούντας μετακομίζει στην Γερμανία όπου ιδρύει το μουσικό σχήμα ORFEO GRECO-ENSEMBLE. Σκοπός του η διάδοση της ποιοτικής ελληνικής μουσικής, κυρίως των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Το ORFEO GRECO μπαίνει δυνατά στα μουσικά δρώμενα της Γερμανίας και οι Γερμανοί αγκαλιάζουν το σχήμα και τον Τόνυ με μεγάλη αγάπη. Το ORFEO GRECO απολαμβάνει τεράστιες επιτυχίες και οι εμφανίσεις του σε φεστιβάλ, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και πολλές συναυλίες είναι συνεχείς (11 φορές στην Παλαιά Όπερα Φρανκφούρτης– “Alte Oper Frankfurt“).

Τα σύνορα της Γερμανίας είναι πλέον μικρά και το σχήμα εμφανίζεται πολλές φορές και σε άλλα κράτη όπως Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία (Σικελία), Δανία, Τουρκία κ.α. Η ελληνική μουσική και το O.G. γλυκαίνουν τα αυτιά των Ευρωπαίων της κεντρικής Ευρώπης και ο Τόνυ αναφέρεται ως πρεσβευτής της ελληνικής μουσικής και ως “η φωνή της Ελλάδος” – Die Stimme Griechenlands.

Συνεργασίες και τουρνέ με την αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη και τον Ηλία Ανδριόπουλο καθώς και συμμετοχές σε φέστιβαλ μαζί με Χοσέ Φελιτσιάνο, Μίλβα κ.α.

Η μεγάλη σταδιοδρομία του Τόνυ Μούρτζη συνεχίζεται έως τώρα, πρόσφατες συναυλίες στο Lugano της Ελβετίας καθώς και στο Salon-Theater Taunusstein bei Wiesbaden.

Σήμερα ο Τόνυ κατοικεί 8 μήνες τον χρόνο στην αγαπημένη του Πέρδικα της Αίγινας και 4 μήνες στην Γερμανία.

Και όμως αυτός ο πρεσβευτής της Ελληνικής μουσικής δεν απόλαυσε την χαρά έως τώρα του Ελληνικού κοινού στην πατρίδα του, και κατά συνέπεια είναι χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε στην διαδικτυακή Pieria.tv ένα μικρό μέρος του ρεπερτορίου τού Τόνυ Μούρτζη. Μαζί του παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Κάρης (μπουζούκι-τραγούδι), Alexandre Bytchkov (ακορντεόν).

Κάμερα: Wilfried Heyse και επιμέλεια Γιώργος Οικονομίδης.

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2017
Μοιραστείτε το Άρθρο