Απάντηση του Δημάρχου Κατερίνης στις δηλώσεις και ανακοινώσεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση».

Μοιραστείτε το Άρθρο

Αρκετά κύριε Χιονίδη!

Κύριε Βουλευτά,

Είναι πραγματικά λυπηρό, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε την πόλη ως Δήμαρχος, τιμήθηκε με την ψήφο των δημοτών και υπηρετεί την κεντρική πολιτική σκηνή, να επιχειρεί με ψεύδη και αστήριχτες καταγγελίες, για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους, να πλήξει το Δήμο και το έργο που πετύχαμε ως διοίκηση σε μόλις τρία χρόνια.

Με δελτία τύπου που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κάνουν λόγο για απεντάξεις έργων, τα οποία όμως συνεχίζονται κανονικά, για ευθύνες σε έργα της δικής σας διοίκησης που παραλάβαμε στα όρια της απένταξης και σώσαμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Αν η ανοχή στην αντιπολιτευτική σας τακτική ερμηνεύεται ως αδυναμία απάντησης από την πλευρά μας, ήρθε η στιγμή να βάλουμε επιτέλους μια τελεία.

ΕΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Κανένα έργο δεν χάθηκε, γιατί κανένα έργο δεν αφέθηκε στη μοίρα του ή στον «αυτόματο πιλότο». Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε πολύ καλά ως πρώην δήμαρχος, καθώς, ενημερωθήκατε από υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς του δήμου διεξοδικά για την πορεία του έργου και για όλες τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία, ενέργειες του Δήμου.

Ειδικότερα:

Στο τέλος του 2020 -εν μέσω πανδημίας- ο Δήμος Κατερίνης υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου, συνολικού προϋπολογισμού 2.840.000 ευρώ (Διαγωνισμός που έγινε στη διάρκεια της διοίκησης Χιονίδη).

Ο ανάδοχος προέκυψε μετά από διαγωνισμό και έχοντας δώσει έκπτωση 55,26%. Έκτοτε οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούσαν συστηματικά την πορεία του χρονοδιαγράμματος των εργασιών οι οποίες -βάση της σύμβασης- θα έπρεπε να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών από την υπογραφή της.

Από πολύ νωρίς και έγκαιρα οι υπηρεσίες του Δήμου φρόντισαν να εφιστήσουν την προσοχή του αναδόχου για την ταχύτερη εκτέλεση εργασιών, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες «ρήτρες», που σε συνδυασμό με τα ποσά εγγυητικής προκαταβολής (5% και 10%) ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι εκτελεσμένες εργασίες ανέρχονται στο ποσό των 62.546,70 ευρώ.

Παρά τις οχλήσεις για επιτάχυνση των εργασιών ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη. Η κήρυξή του ως «έκπτωτος» ήταν μονόδρομος, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συμβασιοποίηση του έργου, με τους επόμενους συμμετέχοντες στον αρχικό διαγωνισμό.

Τις επόμενες ημέρες, λήγει η προθεσμία υποβολής ένστασης κατά της απόφασης έκπτωσης από πλευράς του αναδόχου, η οποία ενδεχομένως να καθυστερήσει έως 2 μήνεςτην ανάδειξη νέου αναδόχου.

 Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Κατερίνης, είναι ένα σημαντικό έργο, ειδικά σε μια περίοδο που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η καθυστέρηση των εργασιών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το έργο δεν θα υλοποιηθεί, αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συνέχισής του. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να προκύψει το συντομότερο δυνατόν νέος ανάδοχος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ισχυριστήκατε με πάθος στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ότι πρόκειται για «σκάνδαλο» γιατί οι επαγωγικοί λαμπτήρες έχουν υδράργυρο. Χονδροειδές ψέμα και ανεύθυνο που έχει στόχο μόνο να μην γίνει ένα έργο που θα έχει τεράστια ωφέλεια σε εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας για το δήμο και τους δημότες που δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ευρώ. Το ειδικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που αφορά ενεργειακές αναβαθμίσεις οδοφωτισμών θα αποπληρώνεται μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων από τη μείωση της κατανάλωσης.

Αυτό που αποκρύπτετε είναι ότι περιέχει αμάλγαμα υδραργύρου και όχι υδράργυρο σε υγρή μορφή μαζί με άλλα μέταλλα. Ο «Δημόκριτος» ρητά αναφέρει ότι «στους λαμπτήρες μαγνητικής επαγωγής χρησιμοποιείται το αμάλγαμα υδραργύρου με άλλα μέταλλα σε στερεή μορφή σε μικρή ποσότητα. Γι’ αυτό ακριβώς, αυτής της τεχνολογίας λαμπτήρες δεν περιλαμβάνονται στα είδη υπό απαγόρευση με βάση το άρθρο 4 του ν. 4665/2020.

Με τη δική σας λογική, γιατί δεν λέτε ότι και οι λαμπτήρες LED περιέχουν διοξείδιο του αρσενικού όπως και άλατά του, αποτελούν δραστικά δηλητήρια;

Γιατί «παίζετε» με όρους προκειμένου να τρομοκρατήσετε αναίτια τους δημότες, για θέματα που τεχνολογικά και επιστημονικά έχουν απαντηθεί;

Γιατί δεν λέτε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα επιτευχθεί σε ποσοστό 65% και άνω;

Η μόνη αλήθεια που είπατε για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι έχουν τα ίδια ποσοστά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο μόνος σας φόβος δεν είναι οι λαμπτήρες αλλά ότι η διοίκησή μας προχωρά σε ένα σημαντικό έργο. Αυτό προσπαθείτε να απαξιώσετε.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι θα υπάρξει και β’ φάση για αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Κατερίνης, μετά από αιτήματα τοπικών συμβουλίων.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι λαμπτήρες έχουν διάρκεια ζωής άνω των 100.000 ωρών και 20ετή εγγύηση, ενώ η μελέτη ελέγχεται και παίρνει έγκριση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

ΕΡΓΟ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΚΤΩΝ

Με τον ίδιο στόμφο ανακοινώσατε την απένταξη του έργου της διάβρωσης των ακτών. Ένα έργο που συνεχίζεται κανονικά. Σας καλώ να επισκεφθείτε το εργοτάξιο στην Παραλία της Κατερίνης. Παράλληλα, να ενημερώνεστε πιο συχνά για την εξέλιξη του.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Δεν θελήσατε να συζητήσετε τον προϋπολογισμό του 2023 για πολλούς λόγους. Αφενός γιατί ξέρατε τι παραδώσατε σε εμάς τον Σεπτέμβριο του 2019 και αφετέρου γιατί  θα έπρεπε να παραδεχθείτε δημόσια ότι επιτέλους αυτός ο δήμος στέκεται στα πόδια του. 

Ο ισχυρισμός σας ότι δεν είχατε έγκαιρα το σχέδιο του Προϋπολογισμού για να το μελετήσετε είναι ο ίδιος που επικαλούνταν και τα προηγούμενα χρόνια οι δημοτικές παρατάξεις όταν χωρίς εισήγηση φέρνατε σοβαρά θέματα στις συνεδριάσεις.

Το «ως η εισήγηση» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ιστορία των δικών σας συνεδριάσεων κύριε Χιονίδη.

Οι υπηρεσίες του Δήμου μέσα στα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος τηρήθηκαν απαρέγκλιτα. Επιπλέον, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ολοκληρώσουν τον Προϋπολογισμό, αντιμετωπίζοντας μια πρωτοφανή δυσκολία κυρίως ως προς τις εγγραφές δαπανών που αφορούν το σύνολο των προμηθειών του δήμου λόγω της καθημερινής πλέον αύξησης του κόστους ενέργειας, αγαθών κ.α. Δεν αποτελεί δικαιολογία αλλά πραγματική συνθήκη που κληθήκαμε για πρώτη φορά μέσα στην τριετία να αντιμετωπίσουμε.

Να σημειώσω τέλος, ότι, η συζήτηση του προϋπολογισμού όπως και στη Βουλή -που ίσως έχετε παρακολουθήσει- είναι κυρίως πολιτική και όχι λογιστική ανάλυση.

Σας παραθέτω λοιπόν και αποσπάσματα πρακτικών δικών σας συνεδριάσεων και τοποθετήσεων από την πλευρά της τότε μειοψηφίας για τη μόνιμη πρακτική σας:

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

 [….] ΧΡ.ΚΑΡΑΦΟΥΛΙΔΗΣ: Με όλο το σεβασμό προς τους αγαπητούς συναδέλφους, κ. Πρόεδρε, αισθάνομαι έτσι την ανάγκη, γιατί και την προηγούμενη εβδομάδα αισθάνθηκα και εγώ το ίδιο, αυτοκριτικά, γιατί κάναμε μία διαδικασία και επί χάρτου, να πω ότι μετά την ανακοίνωση από τη διευθύντριά μας των Οικονομικών, των στοιχείων του προϋπολογισμού, θεωρώ ότι το τεχνοκρατικό κομμάτι τηρήθηκε. Θα ζητήσω από το σώμα και από σας να θέσετε σε ψηφοφορία το σώμα και όχι τόσο από ανάγκη της ημέρας που είναι παραμονή πρωτοχρονιάς ως προς την ανάγκη να γίνει σοβαρή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, να διακοπεί το δημοτικό συμβούλιο αυτή τη στιγμή και να γίνει ως διακοπή την επόμενη εβδομάδα την Πέμπτη, για να λάβουν γνώση οι συνάδελφοι και των θεμάτων που άπτονται του προϋπολογισμού και φυσικά με επάρκεια να τοποθετηθούν. Προσωπικά, επειδή τις πήρα το μεσημέρι τις εισηγήσεις, δεν έχω κανένα πρόβλημα να τοποθετηθώ με επάρκεια και σε αυτό τον προϋπολογισμό, για να μη θεωρηθεί ότι δήλωσα αδυναμία έκφρασης της πολιτικής μου άποψης.

Εγώ θεωρώ κατ’ ουσία ως διαδικασία δεν τηρήθηκαν όχι οι νόμιμες, αυτές που έπρεπε ως πολιτικές διαδικασίες να τηρηθούν. Θεωρώ ότι είναι ευθύνη μας  και ως αυτοκριτική παράκληση και προς το σώμα και προς εσάς διαδικαστικά να υπάρχει διακοπή της συνεδρίασης και συνέχιση σε μια ημέρα της επόμενης εβδομάδας.[….]

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013

[….] ΧΡ.ΚΑΡΑΦΟΥΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κ. πρόεδρε. Κύριε δήμαρχε θεωρώ ότι θα πάτε δυναμωμένος στην Αθήνα. Το είπαμε ότι θα πάτε ανεπισήμως σε ένα τέτοιο ραντεβού. Προφανώς θα εξαρτηθεί και η μαχητικότητα των 3 δημάρχων, που, δυστυχώς θα πω ότι εδώ, παρότι βλέπω στις δηλώσεις που έχουνε γίνει και στις δικές σας ακόμα, υπάρχουν κάποια ψήγματα θα έλεγα διαλόγου με ανταποδοτικά. Θεωρώ ότι θα το χάσουμε το παιχνίδι αν δεν πάμε ενωμένοι. Και θεωρώ ότι είναι καλή η σημερινή συγκυρία. Ο προϋπολογισμός θα έλεγα, χωρίς να θέλω να υποβάλω ένσταση επί του προϋπολογισμού γιατί δεν υπάρχει ούτε γνώμη για την επιτροπή διαβούλευσης, άρα δεν υπάρχει και λόγος ακυρότητας. Καθαρό είναι αυτό, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα να το δούμε έτσι με συναίνεση έστω και αύριο και τα υπόλοιπα θέματα, δε νομίζω ότι είναι κάτι σοβαρό. Θα σας πω ότι ακόμα και ο προϋπολογισμός, δυστυχώς από λάθος, πήραμε τα νούμερα τα περσινά. Οι εισηγήσεις είναι οι περσινές. Λοιπόν θεωρώ και σας καλώ, για να μην αποχωρήσουμε εμείς και αφήσουμε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς πλέον, δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος άλλων παρατάξεων, εμείς ειλικρινά θα αποχωρήσουμε και θεωρώ ότι επιτέλους αυτός ο νομός πρέπει να πάει ενωμένος. Και αυτός που θα πρέπει να τον ενώσει και να τον πάει μπροστά είναι ο δήμαρχος Κατερίνης. Το λέω, Σάββα, αυτή τη στιγμή είναι ο κόσμος πιο μπροστά από εμάς. Αυτή τη στιγμή προηγουμένως από τα παιδιά εδώ του τύπου, μας λένε ότι ξαναξεκινήσαν τα ΜΑΤ και κάναν κίνηση εναντίον των απλών πολιτών. Εγώ για πρώτη φορά ειλικρινά βλέπω συγκινημένος αθρόα προσέλευση πολιτών. Δεν μπορεί εμείς να σταθούμε πίσω από αυτούς, διαπραγματευόμενοι ενδεχομένως τη 13η ή τη 19η …[….]

2017

[….] ΧΡ.ΛΙΑΝΟΣ: Ναι. Συγνώμη. Παραλάβαμε λέω τον προϋπολογισμό πριν από 5 λεπτά, πριν από την έναρξη της Ειδικής Συνεδρίασης, 5 λεπτά πριν. Δεν ξέρω συνάδελφοι αν αυτό αποτελεί συνέπεια. Πάντως, είναι κάτι που επαναλαμβάνεται κατά κόρων και στους οργανισμούς, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την διαδικασία. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε, αν έχουμε απόλυτη άποψη και να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε αυτό τον προϋπολογισμό μέσα σε 5 λεπτά. Δεν ξέρω αν εσείς συνάδελφοι μπορείτε. Φαντάζομαι η συμπολίτευση θα τον θεωρεί τον προϋπολογισμό διαμάντι, αλλά εγώ έχω, αμφιβάλουμε, η παράταξή μας, αν αυτός είναι και ολοκληρωμένος κιόλας. Εμείς αποχωρούμε από την συζήτηση γι’ αυτούς του λόγους[….]

2018

[….] Χ. Παπαδόπουλος: Ευχαριστώ κ. πρόεδρε. Αφού ευχαριστήσουμε φυσικά τους υπαλλήλους του δήμου μας, νομίζουμε ότι χρειάζεται πάντως προσωπικό. Και αφού για μια ακόμη φορά πούμε σε εσάς ότι πολιτική είναι η ευθύνη που μας έρχεται 3 ώρες πριν το σχετικό υλικό, ο προϋπολογισμός[…]

Κύριε Χιονίδη, κλείνοντας, θα παρακαλέσω να υπάρξει συζήτηση επί ουσιαστικών προτάσεων και όχι κραυγών στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει και χρόνος και διάθεση να σας ακούσουμε. 

Αν θέλετε, ελάτε να συζητήσουμε για το Πολιτιστικό μας Κέντρο που όταν αναλάβαμε διαπιστώσαμε ότι (μετά από μύρια προβλήματα) κινδύνευε να παραδοθεί ημιτελές χωρίς φώτα και καρέκλες.  

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι στον προϋπολογισμό του έργου δεν υπήρχαν εξοπλισμός σκηνής-θεάτρου ηλεκτρολογικός και τεχνολογικός ούτε ο ειδικός θεατρικός φωτισμός και τα ηλεκτρολογικά και οπτικό-ακουστικά μέσα. Δεν προβλέψατε ούτε τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου και την πρόσβαση σε αυτό. Δηλαδή, το έργο που δημοπρατήσατε δεν ήταν θέατρο, αλλά μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρίς εξοπλισμό. Πετύχαμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Α.Τρίτσης (Ελλάδα 2021) ύψους 1,1 εκ. ευρώ για την σκηνή θεάτρου. Αναζητούμε ακόμη 1 εκ. ευρώ κύριε Χιονίδη για να ολοκληρώσουμε τις δικές σας αστοχίες στο συγκεκριμένο έργο (ειδικό θεατρικό φωτισμό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και οπτικοακουστικά μέσα).  Αυτή είναι η μόνη αλήθεια για το κατά τα άλλα «δικό σας έργο». Εάν ως βουλευτής θέλετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας, ασχοληθείτε με τα μεγάλα και σημαντικά εθνικά προβλήματα, όχι με σκιές και φαντάσματα. 

 

Κώστας Κουκοδήμος

Δήμαρχος Κατερίνης

 


Μοιραστείτε το Άρθρο