Απάντηση του Περιφερειακού Συμβούλου Πιερίας κ. Δημήτρη Τσιμήτρη προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αστέριο Καστόρη

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Δημήτρης Τσιμήτρης: Ακούμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε.

Κύριε Βουλευτά,

Με λύπη μου διάβασα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον αδικαιολόγητο χαρακτηρισμό προς το πρόσωπο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφίας Μαυρίδου στην επιστολή σας, που αφορούσε την ενεργεία της να αποστείλει επιστολή προς τον ΕΛΓΑ με θέμα, τις αγροτικές αποζημιώσεις σε καπνοπαραγωγούς της Πιερίας. Δυστυχώς για εμάς τους αγρότες, αντί να φροντίσετε μέσου του θεσμικού σας ρόλου να συνδράμετε για την αποζημίωση της χαμένης παραγωγής του καπνού μας, αναλωθήκατε σε επιστολές που απέχουν «έτη φωτός» από την πραγματικότητα που είναι η άδικη ύπαρξη μηδενικών αποζημιώσεων.

Κύριε βουλευτά, οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων δεν είναι μονό αυτές που είναι έντονες και έχουν και την άμεση επίδραση στην παραγωγή, είναι και βροχοπτώσεις οι οποίες συμβάλουν ταυτόχρονα με άλλους κλιματολογικούς παράγοντες στην μεγάλη μείωση της παραγωγής που οδηγεί στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Γι αυτό το λόγο, επισυνάφτηκαν στην επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη κας Σοφίας Μαυρίδου προς τον ΕΛΓΑ τα «απλά» όπως αναφέρετε, δυο έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. Δεν είστε υποχρεωμένος να γνωρίζετε την απαραίτητη ύπαρξη αυτών των δυο απλών δελτίων ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί η επίδραση των καιρικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει όμως να γνωρίζεται πως η τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη συμβάλλει ώστε να μπορέσει το κράτος να δώσει τις κρατικές ενισχύσεις.

Αυτές οι συνεχείς βροχοπτώσεις συνέβαλλαν στην μείωση της παραγωγής. Πολλοί καπνοπαραγωγοί ειδικά από την Βόρεια Πιερία ήρθαν σε επικοινωνία με εμένα προσωπικά αλλά και με την κ. Μαυρίδου καθώς με τις πρώτες έντονες βροχές και την αναγγελία για ζημίες δεν ήταν άμεσα ορατές αυτές ώστε να δηλωθούν, αλλά άρχισαν να φαίνονται μετά την λήξη των αναγγελιών. Οι αγρότες αυτοί ζήτησαν να αποσταλεί επιστολή στον ΕΛΓΑ  ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί στον έλεγχο για τις αποζημιώσεις.

Ευτυχώς για του αγρότες μας, βρίσκομαι καθημερινά στο χωράφι, γνωρίζω και να μπορώ να βλέπω τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά προπάντων να επικοινωνώ μαζί τους άμεσα. Όχι όπως εσείς κ. Βουλευτά που μπορεί να δηλώνετε ότι γνωρίζετε τα προβλήματα των συναδέλφων μου διότι είστε «γαμπρός αγρότη» όπως αναφέρετε εκ του μακρόθεν.

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή και οι μηδενικές αποζημιώσεις σε αρκετούς συναδέλφους είναι πραγματικές και απαιτείται η άμεση υποστήριξη τους. Πάντα προσπαθώ με τις δυνάμεις που έχω να βοηθώ από όποια θέση έχω να στηρίζω τους συναδέλφους μου αγρότες για να συνεχίζουν να παράγουν.

Κύριε Βουλευτά, ίσως δε καταλάβατε πως και αυτές οι κρατικές ενισχύσεις de mimimis που αναφέρεστε, θα δοθούν στους αγρότες μας για να στηριχθούνε οικονομικά καθώς έχουν απολέσει ένα μέρος της αγροτικής τους παραγωγής, δίνονται λόγω των πιέσεων από όλους εμάς, αγρότες, συλλόγους, αντιπεριφέρεια. Το πρόβλημα των μηδενικών αποζημιώσεων είναι υπαρκτό, με επιστολές αναμεταξύ μας δεν λύνεται, χρειάζονται συνεργασίες με τους αγρότες μας όπως πράξαμε με την Αντιπεριφερειάρχη κα Σοφία Μαυρίδου.

Ακολουθήσαμε τον ορθό δρόμο με την κυρία Αντιπεριφερειάρχη και γνωστοποιήσαμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ενημερώσαμε τον κύριο Περιφερειάρχη όπως και τον αρμόδιο φορέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τους ανθρώπους του μόχθου και να τους στηρίζουμε, θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως πολύ καλά ξέρουν οι συνάδελφοι σας βουλευτές.

 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Τσιμήτρης

Αγρότης-Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πιερίας Εντεταλμένος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθεί η επιστολή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Στέργιου Καστόρη στην οποία απάντησε ο Δημήτρης Τσιμήτρης.

«Σε μια πρόσφατη ολιγόλογη, αλλά αυστηρή επιστολή της προς τον ΕΛΓΑ -την οποία κοινοποίησε και στους βουλευτές- η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας διαμαρτύρεται και μάλιστα εντόνως για μια αδικία απέναντι στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας. Η οποία, σύμφωνα με την κ. αντιπεριφερειάρχη, συνίσταται στις «μηδενικές αποζημιώσεις» που αποφάσισαν να καταθέσουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κατά τις αυτοψίες που διενήργησαν μετά τις βροχοπτώσεις των τελών (24, 25 και 26) του Αυγούστου του 2018. Προς τεκμηρίωση δε, επισυνάπτει απλά δυο έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, που πιστοποιούν πρόβλεψη επιδείνωσης του καιρού τις συγκεκριμένες μέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, ωστόσο, οι μόνες  αναγγελίες για ζημιές καπνών στην Πιερία το καλοκαίρι του 2018, ήταν οι ζημιές από βροχοπτώσεις στις 26 και 27 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου! Τέλη Αυγούστου,  έγινε πράγματι μια αναγγελία για ζημιές από βροχοπτώσεις, όχι όμως στα καπνά, (τέτοια εποχή άλλωστε λίγα απομένουν στα χωράφια), αλλά σε τριφύλλια, οι οποίες και ελέγχθηκαν.

Να μπέρδεψε, άραγε, τις μέρες η κ. αντιπεριφερειάρχης; Να έστειλε εκ παραδρομής δελτία πρόβλεψης καιρού άλλης περιόδου;

Να την παραπληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της; Να ήταν τόσο αγανακτισμένη από την «αδικία» προς τους καπνοπαραγωγούς, που δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει τα στοιχεία των υπηρεσιών της;

Να έψαχνε αφορμή για να καταγράψει τη συμπαράστασή της προς την χειμαζόμενη αγροτιά και άρπαξε ό,τι πρόχειρο (καταγγελία σε μπλόγκ ενός κοινοτάρχη περί ζημιών στα καπνά «από τρεις βροχοπτώσεις και δυο ανεμοθύελλες») βρήκε μπροστά της;

Όπως και να ‘χει, με ένα τηλεφώνημα στον ΕΛΓΑ θα μπορούσε να ενημερωθεί αρμοδίως  και να αποφύγει την αδικαιολόγητη έκθεση απέναντι στην αλήθεια.

Γιατί τα στοιχεία του ΕΛΓΑ λένε πως δηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2018 ζημιές από βροχοπτώσεις σε 19.000 στρέμματα καλλιεργειών καπνού. Τα συνεργεία των εκτιμητών διενήργησαν ελέγχους στο σύνολο των εκτάσεων και διαπίστωσαν καταστροφές, από 25 έως 50%, στο 60% εξ αυτών, οι οποίες και θα αποζημιωθούν.

Για το υπόλοιπο 40% των καλλιεργητικών εκτάσεων, όπου δεν διαπιστώθηκαν ζημιές εξ αιτίας των βροχοπτώσεων, έχει προβλεφθεί κι έχει εγκριθεί αποζημίωση μέσω των κρατικών ενισχύσεων de mimimis, καθώς η παραγωγή καπνού ποικιλίας Κατερίνης ήταν πράγματι μειωμένη φέτος εξαιτίας άλλων κλιματικών παραγόντων.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός της κ. αντιπεριφερειάρχη για «ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ» (με κεφαλαία, όπως αναγράφονται στην επιστολή της) αποζημιώσεις των καλλιεργητών καπνού στην Πιερία, απέχει από την αλήθεια, όσο φάντης από το ρετσινόλαδο.

Και να σκεφθεί κανείς ότι στην ίδια επιστολή διαβεβαιώνει τον ΕΛΓΑ πως είναι στη διάθεσή του για κάθε «πρόσθετη πληροφορία και παροχή βοήθειας»! Αλήθεια με τέτοιες αστοιχείωτες πληροφορίες, τι σόι βοήθεια μπορεί να παράσχει στον πολύπαθο αγροτικό τομέα, που πασχίζει να ορθοποδήσει μετά από δεκαετίες πολιτικών επιλογών απαξίωσης και εγκατάλειψης;

Υ.Σ: Προς αποφυγή και άλλων παρόμοιων παρεξηγήσεων και για να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα η αντιπεριφέρεια, την ενημερώνουμε  πως το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης έχει καλύψει και ζημιές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώνοντας από κρατικές ενισχύσεις (de minimis) ροδακινοπαραγωγούς και αιγοπροβατοτρόφους της Πιερίας.


Μοιραστείτε το Άρθρο