ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Σε Δελτίο Τύπου που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας στά τοπικά ΜΜΕ, καταγγέλλεται η υποστελέχωση και δυσλειτουργία σε ιατρικό προσωπικό τής Παθολογικής Κλινικής τού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου τού Ιατρικού Συλλόγου και στην συνέχεια η απάντηση και τοποθέτηση τού Διοικητή τού Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστη Μυστρίδη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

25ης Μαρτίου 12 · 60 100  ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΤΗΛ.: 23510 29205 FAX : 23510 75332 e-mail : i-s-pier@otenet.gr

Κατερίνη 23.04.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας μετά την αποστολή εγγράφου από την Δ/ντρια της Παθολογικής Κλινικής και τους υπηρετούντες Ειδικούς Ιατρούς ενημερώθηκε για το σημαντικό βαθμό δυσλειτουργίας της Κλινικής λόγω υποστελέχωσης  αυτής σε ιατρικό προσωπικό.

Στην Παθολογική Κλινική στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετούν τρεις Ειδικοί Ιατροί, 2 με βαθμό Διευθυντή και ένας με βαθμό Επιμελητή Α’.

Παράλληλα είναι αποσπασμένη μια Ιατρός από το Κ.Υ Λιτοχώρου για πλήρη απασχόληση και ένας Ιατρός από το Κ.Υ. Κατερίνης για πραγματοποίηση περιορισμένου αριθμού εφημεριών.

Με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα στην Παθολογική Κλινική προβλέπεται η παρουσία οχτώ Ειδικών Ιατρών και είναι πληρωμένες οι τρεις.

Αντίστοιχα ποσοστά πληρότητας καταγράφονται στις πλείστες των Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.
Παράλληλα οι προβλεπόμενες θέσεις των ειδικευόμενων Ιατρών στις περισσότερες των Κλινικών παραμένουν κενές δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση της εκπαίδευσής τους στο Γ.Ν. Κατερίνης όπως και στα περισσότερα Περιφερειακά Νοσοκομεία της Χώρας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θεωρείται πιθανή η διακοπή της λειτουργίας της κλινικής στο άμεσο μέλλον και φυσικά κρίνεται οριακός ο βαθμός ασφάλειας της λειτουργίας της για ασθενείς και προσωπικό.

Η εύρυθμη λειτουργία σε κάθε Νοσοκομείο της Παθολογικής Κλινικής και Κλινικών και Τμημάτων βασικών ειδικοτήτων είναι καίριας σημασίας.

Η δυσλειτουργία μείζονων τμημάτων όπως η Παθολογική Κλινική συμπαρασύρει και επεκτείνει τη δυσλειτουργία σε όλο τον Παθολογικό αλλά και στον Χειρουργικό Τομέα και γενικά επηρεάζει αρνητικά τη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε πρόσφατη απαντητική επιστολή της μας παρέθεσε το σύνολο των ενεργειών της για την επίλυση των παραπάνω δυσλειτουργιών.

Συνεπώς λόγω της λειτουργίας των Τμημάτων στα όρια των ανθρωπίνων αντοχών με γνωστά τα επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΤΡΑΝΩΘΕΙ.

Είναι επιτακτική ανάγκη η εξομάλυνση της λειτουργίας και η συνεχής αναβάθμιση του Νοσοκομείου του Νομού μας μέσα από τη συνεργασία και συμβολή όλων των φορέων του Νομού για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΥΣΤΡΙΔΗ

Ενέργειες της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης για την ομαλή λειτουργία του  Παθολογικού Τμήματος.

Με αφορμή την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας για τη λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, με την οποία ζητείται η συστράτευση των θεσμών και των πολιτών για την εξομάλυνση της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος, θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε για τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί μέχρι σήμερα και με τις οποίες αποδεικνύεται έμπρακτα η προσπάθεια μας για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου καθώς και η τεράστια προσπάθεια όλων των στελεχών μας για τη λειτουργία του, με τις συνεχείς συσκέψεις και τηλεφωνικές μας επικοινωνίες με όλους τους ενδιαφερομένους. Θα θέλαμε να σημειώσουμε επίσης πως με την ανάληψη των καθηκόντων μας η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό ήταν στο 47% και σήμερα αγγίζει το 70%, γεγονός που καταδεικνύει την ευαισθησία αλλά και την μαχητικότητα μας για την στελέχωση όλων των τμημάτων του νοσοκομείου μας.

Στο πλαίσιο αυτό  έχει σταλεί έγγραφο προς την 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, με το οποίο κοινοποιούμε τις αποφάσεις του Επιστημονικού και Διοικητικού Συμβουλίου αντίστοιχα, για την έγκριση τροποποίησης του Οργανισμού του Γ.Ν. Κατερίνης και τη λειτουργία Β΄ Παθολογικού τμήματος. Η 3η Υ.ΠΕ. το απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η απάντηση του. Η σύσταση και λειτουργία Β΄ Παθολογικού τμήματος, θα λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα και θα παρέχει στους πολίτες της Πιερίας μία άλλη ποιότητα υπηρεσιών υγείας σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα.

Επίσης έχουν γίνει ενέργειες με την αποστολή εγγράφων όπου ζητείται η έγκριση προκήρυξης θέσεων κλάδου ιατρών ΕΣΥ μεταξύ των οποίων τρείς θέσεις Επιμ. Β΄ Παθολογίας, μίας θέσης Επιμ. Β΄ Καρδιολογίας, μίας θέσης Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας. Επίσης, έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο  προς την 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, με το οποίο τονίζεται  το επείγον της έγκρισης προκήρυξης των τριών θέσεων Επιμ. Β΄ Παθολογίας και της μίας θέσης Επιμ. Β΄ Γαστρεντερολογίας. Ήδη η 3η Υ.ΠΕ. έχει διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα προς το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά τρείς θέσεις ιατρών ειδικότητας Παθολογίας για το νοσοκομείο.

Με νεότερα έγγραφά μας προς την 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, τονίζονται  εκ νέου και γραπτώς όλα τα προβλήματα λειτουργίας του Παθολογικού τμήματος. Η 3η Υ.ΠΕ.  με έγγραφά της, απέστειλε, προς όλα τα νοσοκομεία και Κ.Υ. αρμοδιότητας της, για την αναζήτηση ενδιαφερόμενου ιατρού ειδικότητας παθολογίας και τη μετακίνηση του στο νοσοκομείο μας, χωρίς έως τώρα τουλάχιστον αποτελέσματα. Επιπλέον αν και έχει εγκριθεί μία θέση επικουρικού ιατρού Παθολογίας δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ιατρό της ειδικότητας.

Επιπροσθέτως έχει μετακινηθεί, και προσφάτως ανανεώθηκε η μετακίνηση, μίας ιατρού ειδικότητας Παθολογίας με βαθμό Επιμ. Α΄ με πλήρη καθήκοντα στο παθολογικό τμήμα, καθώς επίσης διατίθενται ένας Διευθυντής Παθολογίας του Κ.Υ. Κατερίνης και πραγματοποιεί κάθε μήνα τέσσερις εφημερίες στο νοσοκομείο, όπως επίσης και πέντε Γενικοί ιατροί από τα Κ.Υ. Κατερίνης και Λιτοχώρου για να πραγματοποιήσουν έως και επτά εφημερίες το μήνα.  

Επιπλέον ενέργειες

Ήδη, με σχετική απόφαση  μετακινήθηκε από τη Μ.Ε.Θ. ο κ. Πανούσης Π., Δ/ντής Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας Μ.Ε.Θ. και ορίσθηκε, από 1-3-2019, ως προσωρινά υπεύθυνος της νοσηλείας ασθενών με πνευμονολογικά προβλήματα, που νοσηλεύονται στο Παθολογικό τμήμα. Επίσης σε συνεννόηση με τους Διευθυντές του Νεφρολογικού και Αιματολογικού τμήματος, οι ιατροί των εν λόγω τμημάτων θα συνεπικουρούν τους ιατρούς του Παθολογικού τμήματος στην νοσηλεία ασθενών που εμπίπτουν στην ειδικότητα τους.  Επιπλέον οι αιμοληψίες πλέον διενεργούνται από το Μικροβιολογικό τμήμα και όχι από τους ιατρούς του Παθολογικού τμήματος, έχει διατεθεί γραμματειακή υποστήριξη στους ιατρούς του τμήματος, έχουν διατεθεί το πρωί, επικουρικά, σπουδαστές για τις πιέσεις και για τα καρδιογραφήματα,  έχει ουσιαστικά ανασταλεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Παθολογικού τμήματος με τη σύμπτυξη του με το Διαβητολογικό ιατρείο (σ.σ.: με τη συναίνεση των ιατρών κατά την ημέρα ρεπό τους), επίσης ζητήθηκε η  επίσπευση της ενίσχυσης με επικουρικό ιατρό, ει δυνατόν, από τη Λίστα της 3ης Υ.ΠΕ. ειδικότητας Παθολογίας, Γαστρεντερολογίας, Νευρολογίας, που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ακόμη, έχει ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη των θέσεων ειδικών ιατρών του Τ.Ε.Π. που εκκρεμούν στα Συμβούλια Κρίσεως, για τον διορισμό ενός Δ/ντή, δύο Επιμ. Α΄ και ενός Επιμ. Β΄, που θα ενισχύσουν και θα ομαλοποιήσουν εν πολλοίς το παθολογικό τμήμα άλλα και άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Οι εν λόγω θέσεις βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας, πλην μίας θέσης Επιμ. Α΄ που κατέστη άγονη, εν αναμονή της έκδοσης απόφασης διορισμού του Υπουργού Υγείας.

O Διοικητής

Ανέστης Μυστρίδης


Μοιραστείτε το Άρθρο