ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copy (2)του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 22 Μαΐου 2016) (Δεύτερη δημοσίευση 18.05.2017)

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σημαίνει αμείλικτες σφαγές και εκτοπισμούς κατά των Ελλήνων του Πόντου από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Την περίοδο εκείνη έχασαν την ζωή τους περίπου 326-382.000 Έλληνες.

Όσοι επέζησαν από την σφαγή κατέφυγαν στον Άνω Πόντο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα εξ’ αιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής που έγινε το 1922, κατέφυγαν στην Ελλάδα.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Η καταστροφή αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα ως γενοκτονία, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, και από ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, καθώς και από οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, και από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Η Γενοκτονία θεωρείται πλέον ώς προμελετημένο έγκλημα, όπου χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι ξεριζωμού, εξάντληση και κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, και στρατόπεδα θανάτου στην έρημο από την κυβέρνηση των νεότουρκων.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.3

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο» χάριν της εισήγησης που έκανε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και έτσι αναγνωρίστηκε η γενοκτονία το 1994, ενώ το έτος 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.4

Το 1915 άρχισαν οι διώξεις στον Πόντο με την μορφή εκτοπίσεων, οι οποίοι συνεχίστηκαν και κατά την εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Τραπεζούντα στις αρχές του 1916. Οι Τούρκοι ώς πρόσχημα ότι οι Πόντιοι υποστήριζαν τις κινήσεις των Ρώσων εκτόπισαν τους κατοίκους της Κερασούντας προς την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας ενώ εξανάγκασαν τον γυναικείο πληθυσμό σε εξισλαμισμό. Για την εγκληματική αυτή ενέργεια Αυστριακοί και Αμερικάνοι διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της οθωμανικής κυβέρνησης.

Τον Μάιο του 1919 όταν αφίχθη ο Κεμάλ Ατατούρκ στην περιοχή, διετάχθη η μαζική εξόντωση του τοπικού πληθυσμού με σφαγές και εκτοπίσεις των Ελλήνων της Σαμψούντας και σε άλλα 394 χωριά της περιοχής που τα κατοικούσαν Έλληνες.

Το 1920, 6.000 Έλληνες προσπάθησαν να βρούνε καταφύγιο στις εκκλησίες της περιοχής αλλά εξοντώθηκαν όλοι από τους Τούρκους ενώ τά νεαρά αγόρια και κορίτσια τά έδιναν στα χαρέμια των εύπορων Τούρκων.

Ό όρος Γενοκτονία έπεφτε βαρύς και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν Διεθνώς τον όρο «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Τον Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών γνωστή ώς International Association of Genocide Scholars, αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων, με ψήφισμα:

    «ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,

    ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των ετών 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολίας.

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση».

Έως τώρα όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία θεωρώντας ώς απώλειες πολέμου, λοιμού και ασθενειών τους θανάτους Ελλήνων και Αρμενίων.

Παρά την μέχρι τώρα άρνηση των Τούρκων, η 19η Μαΐου κάθε έτους καθιερώθηκε ώς ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή, έγιναν και στην Κατερίνη την Κυριακή 22 Μαΐου στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην οδό 19ης Μαΐου απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (11).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (12).

Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που τιμούν την ημέρα αυτή.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (16).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (15).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (14).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (17).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (22). ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (18).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (19).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (20).

Στην μνήμη της Γενοκτονίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας ‘Υμνου.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (26).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (25).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (24).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (23).

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (13).

Στο τέλος της εκδήλωσης ζητήσαμε δηλώσεις από τους επισήμους για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κυρία Σοφία Μαυρίδου ήταν πρόθυμη για την δήλωση, εφόσον της ζητήθηκε, όπως ζητήσαμε δήλωση και από τον δήμαρχο Κατερίνης κύριο Σάββα Χιονίδη, ο οποίος όμως αρνήθηκε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση χάριν των χιλιάδων επισκεπτών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο. Εξ’ αιτίας της άρνησης του δημάρχου και η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Μαυρίδου παρακάλεσε να μη κάνει δήλωση για ευνόητους λόγους.

Δεν αρνήθηκε όμως την κάμερά μας η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Μπέττυ Σκούφα ώς εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.5

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.6

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.2

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (28).

Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

©2016

Διαδικτυακό Κανάλι του Νομού Πιερίας, με Τοπικά, Εθνικά και Διεθνή γεγονότα.

Αναδημοσίευση άρθρων:

Σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 (ΦΕΚ Α’25, 4/3/93) και τους κανόνες τού Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα, η αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνον εάν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που να οδηγεί στην αρχική του πηγή, και όχι απλά στην πρώτη σελίδα του Ιστοτόπου της.

Ευχαριστούμε αγαπητοί συνάδελφοι για την συμμόρφωσή σας,

www.Pieria.tv

 


Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment