- Σύσκεψη στο Δημαρχείο Κατερίνης των εμπλεκομένων φορέων.
Σε τροχιά υλοποίησης οδεύει το έργο κατασκευής 56 οικίσκων, για την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης των 330 περίπου Ρομά της Κατερίνης («Προσωρινή μετεγκατάσταση οικισμού Ρομά στην περιοχή Πέλεκα του Δήμου Κατερίνης στα πρότυπα κοινωνικής κατοικίας»), συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ.ευρώ (5 εκ.€ ΧΜ ΕΟΧ+2 εκ.€ εθνικοί πόροι), με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ – Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Κατερίνης, παρουσία του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιου Σταμάτη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κατερίνης Κώστα Λιακόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, του Δήμου Κατερίνης, του προέδρου της ΔΗΚΕΔΗΚ Σταύρου Χριστοφορίδη, του μέλους του Δ.Σ. Δημήτρη Ζησιμόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΗΚΕΔΗΚ, των πρόεδρων των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννη Νταντάμη & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθανάσιου Μπαρμπαγεωργόπουλου αντίστοιχα, εκπροσώπων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας, του προέδρου της κοινότητας των Ρομά – Παρασκευά Καραγκούνη, μελών της κοινότητας κ.ο.κ.
Όπως διευκρινίστηκε ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα υποδομών «και το μεγάλο στοίχημα και καθοριστικής σημασίας εγχείρημα όχι μόνο για τον Δήμο Κατερίνης, αλλά για όλη τη χώρα» όπως τόνισε ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιος Σταμάτης, θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει από κοινού συντονισμός όλων των εμπλεκομένων πλευρών για τα βήματα και τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί για κάθε επόμενο από τα στάδια υλοποίησης του έργου. Το χαιρετισμό του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Λιακόπουλος, ο οποίος προέβη ταυτόχρονα και σε μία συνοπτική ενημέρωση για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου, που εργάστηκαν για την απρόσκοπτη και επιτυχημένη υλοποίηση έως σήμερα του προγράμματος.
Η ταυτότητα του προγράμματος
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του από 31.10.2017 Μνημονίου Κατανοήσεως – MoU-ανάμεσα στις Δότριες χώρες και την Ελλάδα για τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ, περιόδου 2014-2021. Την υπογραφή του MoU, ακολούθησε, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021, η φάση της εξειδίκευσης του Προγράμματος και κατάρτισης της Προγραμματικής Συμφωνίας (Νοέμβριος 2017-Ιούλιος 2020). Διαχειριστής του Προγράμματος είναι η ΕΥ «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέας Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στρατηγικός εταίρος του Προγράμματος, σύμφωνα από την από 19.3.2020 τροποποίηση του MoU είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στο έργο συμμετέχει ως Διεθνής Εταίρος ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ο οποίος αποτελεί βασικό συνομιλητή της ΕΕ για θέματα Ρομά και στο πρόγραμμα συμμετέχει παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία για την υλοποίηση του.
Γενικότερα, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ένταξης των κοινοτήτων Ρομά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις 15 χώρες που ωφελούνται από τις επιχορηγήσεις του ΕΟΧ περιόδου 2014 – 2021. Πέρα από το προκαθορισμένο έργο στον Πέλεκα, περιλαμβάνει και τη Σύσταση Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά (Task Force supporting Roma inclusion and empowerment), καθώς και τρεις μικρές επιχορηγήσεις, που επικεντρώνονται ως εξής:
1.Ενδυνάμωση νέων και γυναικών Ρομά
2.Προώθηση και υποστήριξη παιδιών Ρομά σε παιδικές κατασκηνώσεις
3.Μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση και τη στήριξη των Ρομά σε τοπικό επίπεδο
Διάρκεια προγράμματος: 36 μήνες, ολοκλήρωση έως και 31/12/2024.