«Διαχείρηση υπολειμμάτων καλλιεργειών – αποφυγή πυρκαγιών»

Μοιραστείτε το Άρθρο

Κατερίνη 10/ 08/ 2016

Αριθμ. Πρωτ.: 11076

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡ/ΚΗΣ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ ΠΕΡΕΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ταχ. Δ/νση:  28ης Οκτωβρίου 40

Ταχ. Κώδικας: 60100-Κατερίνη

Πληροφορίες: Δ. Χύτας

Τηλέφωνο: 2351-351-1116

ΦΑΞ:2351-351-111

email: d.chytas@pieria.pkm.gov.gr

 

Θέμα: «Διαχείρηση υπολειμμάτων καλλιεργειών – αποφυγή πυρκαγιών»

Διαχείρηση υπολειμμάτων καλλιεργειών – αποφυγή πυρκαγιών 1

Η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας υπενθυμίζει στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ότι κατά τη διάρκεια  της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά την εκτέλεση των γεωργικών και άλλων εργασιών στην ύπαιθρο, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως είναι η χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες κ.λ.π.

Επισημαίνουμε επίσης ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων των καλλιεργειών (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κλπ), στους παραβάτες δε, επιβάλλονται κυρώσεις. Η καύση των καλαμιών είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών οι οποίες έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη ζωή μας.

Διαχείρηση υπολειμμάτων καλλιεργειών – αποφυγή πυρκαγιών 2

Επίσης είναι μια λανθασμένη πρακτική σύμφωνα με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και έχει δυσμενείς συνέπειες για το έδαφος, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Η καύση καταστρέφει την οργανική ουσία, υποβαθμίζει το έδαφος και μειώνει τις μελλοντικές αποδόσεις των καλλιεργειών. Η φωτιά εξοντώνει τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων, χωρίς να επηρεάζει τους πληθυσμούς των επιβλαβών εντόμων που διαχειμάζουν στο έδαφος, με συνέπεια να εντείνεται η καταστρεπτική τους δράση την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Αναφορικά με τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών (καλαμιές), ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, συνιστούνται οι εξής πρακτικές:

  • Άμεση ενσωμάτωση στο έδαφος
  • Βόσκηση και κατόπιν ενσωμάτωση αυτών στο έδαφος
  • Κοπή και ενσωμάτωση τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη

      Συνιστάται επομένως στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι   προσεκτικοί και ιδιαίτερα όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, ώστε να μην γίνονται υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε γεωργικές εργασίες.  

 

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης κ.α.α.

ΜΠΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

PDF

www.Pieria.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο