ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συναυλία την Κυριακή στο Λιτόχωρο «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Μοιραστείτε το Άρθρο

Συναυλία την Κυριακή στο Λιτόχωρο...

«ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Συναυλία την Κυριακή στο Λιτόχωρο 3

Με το μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα  «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» – από την προεπαναστατική Ελλάδα στο σήμερα– η τετράφωνη Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» τιμά με συναυλία  τη φετινή επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου.

 Η συναυλία που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Δίου-Ολύμπου, θα παρουσιασθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου.

Το μουσικό αφιέρωμα πορεύεται ιστορικά από την εποχή του Ρήγα μέχρι τα  πρόσφατα γεγονότα που καθόρισαν και σημάδεψαν την πολυκύμαντη διαδρομή του Ελληνισμού, μέσα από μουσική έκφραση και δημιουργικές παραστάσεις.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι στιγμές και οι σημαντικοί σταθμοί στο διάβα της Ρωμιοσύνης. Η προεπαναστατική Ελλάδα, Ρήγας Φεραίος, 1821, 3η Σεπτεμβρίου 1843, Μακεδονικός αγώνας, 1912, A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Διχασμός, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, ανταλλαγή πληθυσμών, προσφυγική αποκατάσταση, κραχ, δικτατορία Μεταξά, Ελληνοϊταλικός και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος, μετεμφυλιακή Ελλάδα, πέτρινα χρόνια, μετανάστευση, διχασμός, αστικοποίηση, δικτατορία, Κυπριακό, μεταπολίτευση, η Ελλάδα της Ευρώπης, ΟΝΕ, σήμερα.

Συναυλία την Κυριακή στο Λιτόχωρο 1

Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλους τους σταθμούς υπάρχουν τα αντίστοιχα τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα και στιγμιότυπα εποχής, όπως (πίνακες/φωτογραφίες/κινηματογραφικά στιγμιότυπα) που αναφέρονται στην παράδοση, σε ιστορικά- πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου, σε κοινωνικές- καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Την οργάνωση, επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση του αφιερώματος έχει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, ο οποίος επισημαίνει: «Το έργο που θα παρουσιάσουμε με αφορμή την σημαντική ημέρα για το Λιτόχωρο και την παρολύμπια περιοχή, μας οδηγεί στο να γίνουμε κοινωνοί παρέα με το χρόνο στα γεγονότα, τις παλιές εικόνες και μορφές όπως τα έχουν πλέξει οι ψηφίδες της ταυτότητας μας. Τα παραδοσιακά και νεότερα μουσικά ακούσματα τα συνοδεύουν εγκιβωτισμένα οι ιστορικές αναφορές αλλά και το λαογραφικό υπόστρωμα.

Επιπρόσθετα το αφιέρωμα «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» στοχάζεται τις αξίες του τόπου μας , τις αρετές των ανθρώπων, τις τραυματικές όψεις του λαού μας. Η διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μας μνήμης είναι απαραίτητη για την πορεία μας στο μέλλον.»

Την τετράφωνη Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» συνοδεύει  πολυμελής ορχήστρα.

Τραγουδούν, Ζωή Ανδρικοπούλου, Γιώργος Ανδρικόπουλος.

Απαγγέλει ο Γεώργιος Παπαϊωάννου.

 Διευθύνει ο Ευθύμιος Μαυρίδης.

Συναυλία την Κυριακή στο Λιτόχωρο 2

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Μοιραστείτε το Άρθρο