ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(13/06/2018)

 

Αλλάζει όψη η οδός Ίωνος Δραγούμη στην Κατερίνη με νέο πλακόστρωτο από κυβόλιθους που τοποθετήθηκε στα δύο πεζοδρόμια. Με το πλακόστρωτο έγινε παράλληλα και δενδροφύτευση αλλά χάθηκαν θέσεις στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η Κατερίνη.

Πριν λίγες ημέρες δέχθηκα τηλεφώνημα για να καταγγείλουν την δενδροφύτευση της οδού Ίωνος Δραγούμη και ότι πρόκειται για… Πλατάνια τα οποία μεγαλώνουν πολύ και θα κάνουν καταστροφές στις παρακείμενες πολυκατοικίες. Συμφώνησα εφόσον πρόκειται για Πλάτανους. Πήγα ο ίδιος στο σημείο και διαπίστωσα ότι δεν επρόκειτο για Πλάτανους αλλά για τα δένδρα Σφένδαμος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Τσιουκάνη, για να διασταυρώσω την διαπίστωση μου, με διαβεβαίωσε ότι όντως πρόκειται για το δέντρο Σφένδαμος.

Τά δέντρα αυτά μπορεί να φτάσουν σε ύψος από 20 έως και 40 μέτρα ή και 70 κάποιες φορές, ανάλογα την ποικιλία τους. Εν προκειμένω όμως, για τον Ελληνικό Σφένδαμο, που ευδοκιμεί κυρίως στην Κρήτη, δεν ξεπερνά τά 10 μέτρα ύψος.

Έχουν μικρά πράσινα φύλλα με άνθη χρώματος πράσινο-κίτρινο και τα κλαδιά τους σχηματίζουν “ομπρέλα” που σημαίνει ότι θα προσφέρει σκιά και δροσιά στην περιοχή.

Αντέχουν πολύ στην υπερβολική ζέστη καθώς είναι ανθεκτικά στο ψύχος και στον αέρα.

Το αρνητικό με τέτοια δέντρα είναι το χνούδι που δημιουργούν καθώς και τον μακρόστενο μήκους τριών (3) πόντων σπόρο που ρίχνουν και γεμίζουν το οδόστρωμα. Είναι αυτοί οι σπόροι που μοιάζουν σαν τους έλικες ελικοπτέρου και πέφτουν στροβιλιζόμενοι.

Το φύλλο τού δένδρου Σφένδαμος είναι και το σήμα κατατεθέν στην Καναδική σημαία.

Στην Ίωνος Δραγούμη κάποια δέντρα Σφένδαμου με την φύτευση τους κιόλας αγγίζουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια και με την φυσική τους εξέλιξη θα δημιουργήσουν πρόβλημα εκτός εάν κλαδεύονται συνεχώς για να παραμείνουν στο εν λόγω ύψος κάτω από τα καλώδια, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να απασχολείται συνεχώς συνεργείο τού Δήμου.

Κατά τ’ άλλα όμως κάθε κατάλληλη δενδροφύτευση είναι καλή για την πόλη και τους δημότες ως μια πηγή οξυγόνου.

 

www.Pieria.tv

©www.Pieria.tv 2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο