ΔΕΥΑΚ: «Απάντηση σε Δημ. Σύμβουλο για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού» (με Βίντεο και δημοσιογραφικό σχόλιο).

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (14-05-2021).

Μετά από δημόσια καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Θωμά Αναστασιάδη για λύματα του Βιολογικού σταθμού Κατερίνης που πέφτουν από αγωγό στον ποταμό Αίσονα (Μαυρονέρι) και από εκεί καταλήγουν στη θάλασσα της ευρύτερης ακτογραμμής Πιερίας, δόθηκε απάντηση από την ΔΕΥΑ Κατερίνης στον κύριο Αναστασιάδη ώς εξής:

Κατερίνη 14/05/2021

Η λειτουργία του βιολογικού σταθμού Κατερίνης παρακολουθείται νυχθημερόν τόσο από τους υπεύθυνους μηχανικούς του Σταθμού όσο και από τους εργολάβους συντήρησης και λειτουργίας του έργου.

Επειδή όποιος σέβεται τον εαυτό του και θεωρεί πως προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο του, οφείλει πρώτα να διασταυρώνει και να στοιχειοθετεί τις όποιες καταγγελίες του, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον κ. Θωμά Αναστασιάδη, Δημοτικό Σύμβουλο, πριν εξάγει εύκολα συμπεράσματα, να επισκεφθεί την απόληξη του βιολογικού σταθμού Κατερίνης.

Εκεί θα αντιληφθεί εύκολα και με γυμνό μάτι ότι ανεπεξέργαστα λύματα, στερεά απόβλητα ή λυματολάσπη, δεν εξάγονται από τον βιολογικό σταθμό Κατερίνης.

Ο συγκεκριμένος ρύπος, (που φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο) δεν φέρει χαρακτηριστικά αποβλήτων βιολογικού.

Κι αυτό το βεβαιώνουν οι υπεύθυνοι μηχανικοί και εργολάβοι του Σταθμού και μπορεί και ο ίδιος να το διαπιστώσει.

Επιπλέον, γνωρίζουμε όλοι ότι τα δεξιόστροφα ρεύματα του Θερμαϊκού κόλπου δεν θα επέτρεπαν τους ρύπους να είχαν φορά από το Βιολογικό Σταθμό προς την Ολυμπιακή Ακτή και Παραλία Κατερίνης.

Τον καλούμε επίσης, να προχωρήσει σε έρευνα κατά μήκος των ακτών όλης της Πιερίας και να διαπιστώσει πόσοι και ποιοι φροντίζουν και με ποια μέσα να διοχετεύουν τα λύματα τους.

Τον καλούμε επίσης, να ζητήσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργεί, όχι η ΔΕΥΑΚ, αλλά η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Τέλος διαβεβαιώνουμε ότι η ζημία στο Βιολογικό Σταθμό Κατερίνης έχει αποκατασταθεί, η λειτουργία του παρακολουθείται ανελλιπώς και καλό θα ήταν στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, να είναι όλοι προσεκτικοί και περισσότεροι υπεύθυνοι στο δημόσιο λόγο τους.

Γιάννης Συμεωνίδης

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Κατερίνης

Γιάννης Παρτσαλίδης

Προϊστάμενος Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης

 

Σχόλιο: Αυτό που κάνει εντύπωση, αρνητική εννοείται, είναι ότι για να υπερασπιστεί ο Δήμος Κατερίνης και η ΔΕΥΑΚ το κύρος τους, δεν κάνουν καμιά αναφορά στην περιβαλλοντική μόλυνση από τα λύματα που πέφτουν στον ποταμό και εκβάλλονται στην θάλασσα λες και δεν τους ενδιαφέρει από πού προέρχονται. Μήπως δεν είναι ευθύνη του Δήμου η έρευνα και η καταγγελία στην Δικαιοσύνη για να εντοπιστεί ο δράστης που μολύνει και να τιμωρηθεί πάραυτα; Επίσης, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας που έχει αρμοδιότητα στα ποτάμια, κάνει τις ανάλογες ενέργειες εντοπισμού του δράστη ή των δραστών;

ΟΜΩΣ: Αποδεδειγμένα βλέπουμε στο βίντεο έναν κατασκευασμένο και σύγχρονο αγωγό λυμάτων, με μηχανικό ή ηλεκτρονικό καπάκι ανοιγοκλεισίματος, που οδηγεί στο ποτάμι και ο αγωγός αυτός ανήκει στον Βιολογικό καθαρισμό όπου (πρέπει να) ρίχνει καθαρά τα νερά στο ποτάμι. Πέραν τούτου όμως, βλέπουμε τον αγωγό να εκβάλλει βρώμικα και ακάθαρτα λύματα. Γιατί; Πού οφείλεται αυτό;

Ας δούμε το βίντεο που ανάρτησε ο κύριος Θωμάς Αναστασιάδης.

Αφορμή όμως της ανάδειξης το θέματος, ήταν το πρώτο βίντεο που ανάρτησε ο κύριος Αναστασιάδης με ροή λυμάτων άλλου αγωγού, του δεύτερου αγωγού της ΔΕΥΑΚ για τον Βιολογικό καθαρισμό όπου ακάθαρτο υλικό έπεφτε στο ποτάμι. Μετά τον σάλο εικάζεται ότι η ΔΕΥΑΚ έκλεισε τον αγωγό αυτόν και τα λύματα τα συγχώνευσε με τον κεντρικό αγωγό που υποτίθεται ότι θα βγάζει το καθαρό νερό της επεξεργασίας λυμάτων, όπως καταγγέλλεται. Είναι όμως έτσι;

Δείτε το βίντεο:

Καθώς επίσης και το παρακάτω που καταγράφει και εκφωνεί ο Θωμάς Αναστασιάδης:

 

Εάν δεν ευθύνεται ο Βιολογικός Σταθμός Κατερίνης για την μόλυνση τότε να υποθέσουμε ότι κάποιος ή κάποιοι κατάφεραν με το γνωστό bypass να ενώσουν στον αγωγό της ΔΕΥΑΚ δικούς τους σωλήνες όπου πετούν τα λύματα τους; ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσει η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος Κατερίνης στην απορία αυτή.

Η ΔΕΥΑΚ με το δελτίο τύπου καλεί τον Θωμά Αναστασιάδη, αντί να μέμφεται τον Βιολογικό Σταθμό, “να προχωρήσει σε έρευνα κατά μήκος των ακτών όλης της Πιερίας και να διαπιστώσει πόσοι και ποιοι φροντίζουν και με ποια μέσα διοχετεύουν τα λύματα τους”. Μα κύριοι της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Κατερίνης, αυτό δέν είναι υποχρέωση ενός δημοτικού συμβούλου, και μάλιστα της αντιπολίτευσης, αλλά δική σας υποχρέωση να ανακαλύψετε ποιοί μολύνουν με τα λύματα τους και να τους οδηγήσετε στην δικαιοσύνη. Πέραν τούτου, επειδή μιλάτε για μόλυνση κύριοι της ΔΕΥΑΚ, σας υπενθυμίζω και την μόλυνση που ευθύνεστε με τον σπασμένο αγωγό σας σε ιδιωτικό κτήμα όπου του κάνατε μεγάλη ζημιά.

Εδώ το ρεπορτάζ μου.

Δεν ενδιαφέρεστε πιθανόν όμως για το καλό του συνόλου παρά μόνον εάν κάποιος δημοτικός σύμβουλος κατηγορεί τον Βιολογικό Σταθμό ως υπαίτιο του εκτρώματος τούτου. Για λύπηση τελικά…!

Δείτε και το νέο βίντεο του Θωμά Αναστασιάδη μέσα από την θάλασσα όπου διακρίνεται η ροή των λυμάτων που χύνεται στην θάλασσα που κολυμπούν άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Σε λίγο ο Δήμος θα μας δείχνει με υπερηφάνεια τις Γαλάζιες σημαίες για τις «καθαρές» ακτές μας. Πώς θα δοθούν αυτές οι σημαίες και με ποια κριτήρια όταν υπάρχει μια τέτοια μόλυνση στα γαλάζια νερά μας;

 

Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv – 2021

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2021
Μοιραστείτε το Άρθρο