Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copyτου Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 14/09/2017)

Προβλήτα Παραλίας Κατερίνης υπό κατεδάφιση

Μετά την επιστολή που απέστειλε εχθές 13 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος τού Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης για την εντολή κατεδάφισης τής προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης, σήμερα 14 Σεπτεμβρίου και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου παίρνει θέση κατά της απόφασης κατεδάφισης με επιστολή της στον ίδιο Οργανισμό.

“Κατόπιν εορτής” όλοι παίρνουν θέση, είτε από ενδιαφέρον είτε επί προφάσει, ενώ θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες τού τόπου να έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψουν τυχόν απόφαση κατεδάφισης για την παράνομη και δίχως άδεια λειτουργίας προβλήτα τής Παραλίας. Κάτι που δυστυχώς δέν ήταν μάλλον στά ενδιαφέροντά τους όπως τώρα που κόπτονται πάντες για το μέλλον τής προβλήτας.

Πέραν τούτου όμως, καλό είναι να δούμε κατά πόσον θα εισακουστούν οι παρακλήσεις Επιμελητηρίου και Αντιπεριφέρειας για την σωτηρία τής προβλήτας. Εικάζω δε, ότι, μιά ενδεχόμενη κατεδάφιση και απομάκρυνση τών μπαζών τής προβλήτας θα κοστίσει οικονομικά πολύ περισσότερα από μιά άδεια λειτουργίας και επισκευής της, εφόσον υπάρχει έτοιμο το 60.000 ευρώ κονδύλι επισκευής από τον Δήμο Κατερίνης.

Ακολουθεί η επιστολή τής Αντιπεριφερειάρχου Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου.

Επιστολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης – αυτοτελές γραφείο Πιερίας-απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  Σοφία Μαυρίδου, με την οποία ζητά ανάκληση της απόφασης κατεδάφισης της προβλήτας στην παραλία Κατερίνης.

Το περιεχόμενο της επιστολής  έχει ως εξής:

 Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία έτη, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι συνέπειες εκτός από τις άμεσα οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με άλλες παράπλευρες, οι οποίες πολλές φορές εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται πιο υποβαθμισμένες από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Ο λόγος της έγγραφης αυτής επικοινωνίας μας, είναι η αντιμετώπιση μιας παράπλευρης απώλειας, που έχει σχέση με την κατεδάφιση της προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής από τον περασμένο αιώνα.

Φωτογράφοι, ζωγράφοι και πλήθος καλλιτεχνών απαθανάτισαν διαχρονικά την ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη προβλήτα, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής συνδέθηκαν μαζί της συναισθηματικά όχι μόνο με σημαντικά γεγονότα της ζωής τους αλλά και με την καθημερινότητά τους.

Μπορεί, η ομολογουμένως καθυστερημένη διαπίστωση, ότι δεν πληροί όλες τις διατάξεις (πολεοδομικές, ιδιοκτησίας, κλπ) δε σημαίνει απαραίτητα να προβούμε στην απομάκρυνση ενός ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού συμβόλου της Πιερίας.

Σημείο αναφοράς και για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ρίψη του Σταυρού κατά την ημέρα των Θεοφανίων, αφού βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Είμαστε υπέρμαχοι για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να προβάλει το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπό της χωρίς να περιορίζεται στον ψυχρό και απρόσωπο κρατικό μηχανισμό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την παιδεία του πολιτισμού σε μια ευνομούμενη κοινωνία των πολιτών.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να γίνουν οι απαιτούμενες σύννομες ενέργειες – παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το σύμβολο της περιοχής, εξωραΐζοντας και νομιμοποιώντας (κατά παρέκκλιση) τη συγκεκριμένη προβλήτα.

Με εκτίμηση

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ

Θεματική Αντιπεριφερειάρχης

Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών στην ΠΚΜ

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2017
Μοιραστείτε το Άρθρο