ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(11/01/2018)

 

Για πρώτη φορά ακούσαμε, για την ίδρυση μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, από την βουλεύτρια τού ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, στα πλαίσια των εγκαινίων της 8ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας & Κεντρικής Μακεδονίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Τότε η κυρία Σκούφα ανακοίνωσε ότι, «μέχρι το τέλος τού έτους 2017, θα κατατεθεί στην Βουλή ο Ιδρυτικός Νόμος για την ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Μπορεί να πέρασε άπραγη η συγκεκριμένη ημερομηνία τού τέλους τού 2017, αλλά η υπόσχεση και τά σχέδια τής κυβέρνησης δεν παρέμειναν μόνο ώς υπόσχεση, αλλά υλοποιούνται σύντομα, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος τού Ιουνίου, όπου και θα λειτουργήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Με αυτή την πεποίθηση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επισήμανε ότι θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Η κυρία Σκούφα στην ανακοίνωση τής είδησης αυτής στην 8η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας, είπε μεταξύ άλλων ότι:

«Η Τράπεζα αυτή θα ενισχύσει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να δανειστούν χρήματα από τις συστημικές τράπεζες».

Ας την ακούσουμε στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο κύριος Παπαδημητρίου επισήμανε ότι:

«Ήμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Αναπτυξιακή Τράπεζα»

και συμπλήρωσε πώς:

«Αυτή η Τράπεζα είναι ένας αναπτυξιακός φορέας ο οποίος  θα καλύψει το κενό που οι συστημικές τράπεζες δεν καλύπτουν και αφορά στη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ταμείο μικροπιστώσεων και τη χρηματοδότηση κάποιων υποδομών».

Επόμενο είναι ότι τέτοια σχέδια, όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα -ώς κάτι πρωτόγνωρο- (εφόσον ήμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει τέτοια Τράπεζα), θα χρειαστεί και την κατάλληλη τεχνική βοήθεια, και «η βοήθεια αυτή έρχεται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας» επισήμανε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Συνεχίζοντας ο κύριος Παπαδημητρίου είπε πως:

«Ήμαστε στο στάδιο της τεχνικής βοήθειας που παίρνουμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας, να δημιουργήσουμε το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουμε θα φέρουμε στη Βουλή σε ένα με δύο μήνες το πολύ, οπότε θα έχουμε την λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ η χρηματοδότηση της Τράπεζας θα έρθει από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βραζιλίας, της Αμερικής, που είναι κάτω από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επίσης και από την Τράπεζα της Κίνας».

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται στην δανειοδότηση από τις συστημικές Τράπεζες (που καρπώθηκαν 237 δίς ευρώ από τους φορολογούμενους), εφόσον μια Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τους «λύσει τά χέρια» για επενδύσεις οι οποίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία τής Ελλάδος.

 

©www.Pieria.tv 2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο