ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2023 – ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (26-02-2023).

 

Από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023 στήθηκε στην πλατεία Μακεδονίας της Κατερίνης ο βωμός από κλαδιά με τον καρνάβαλο στην κορυφή του για να τον παραδώσουν στην πυρά νωρίς το βράδυ.

Επιβάλλει το έθιμο το κάψιμο του καρνάβαλου την ημέρα της Αποκριάς, έτσι και η Κατερίνη προετοιμάστηκε για το έθιμο αυτό. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στην πλατεία Μακεδονίας όπου και υπήρχε ζωντανή δημοτική μουσική με τραγούδια και χορούς.

Μετά από την καθιερωμένη εισαγωγή έναρξης, καλέστηκε στο βήμα ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος για έναν χαιρετισμό.

Στην συνέχεια δόθηκε ο αναμμένος πυρσός στον δήμαρχο για να βάλει φωτιά στον καρνάβαλο, άσχετα που δυσκολεύτηκε κάπως όταν οι φλόγες άρχισαν σχεδόν να τον αγγίζουν.

Το συμβολικό έθιμο του καρνάβαλου υπάρχει στην λαογραφία με την σημασία του.

Αποδίδεται στην φωτιά μαγική δύναμη, σύμφωνα με την λαογραφία, ενώ το κάψιμο του καρνάβαλου σημαίνει ότι ξορκίζονται τα κακά πνεύματα και μπορεί ο άνθρωπος να απελευθερωθεί από τα πάθη του και τους δαίμονές του. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αντίθετο με την Χριστιανική διδασκαλία αλλά καλλιεργείται ως ετήσιο έθιμο στην θρησκευόμενη Ελλάδα.

Κοντά στην εστία φωτιάς και σε κοινή θέα, κρέμασαν και ομοιώματα ανδρικών γενετικών οργάνων, κάτι που δυστυχώς πλήθος μικρών παιδιών έβλεπαν το απαράδεκτο θέαμα, όσο και να το επικαλούνται κάποιοι ως έθιμο και αυτό.

Το ρεπορτάζ μπορεί να σταμάτησε εδώ, οι χοροί και τά τραγούδια όμως εξακολούθησαν έως αργά στο τελείωμα του καρναβαλικού εορτασμού.

 

www.Pieria.tv ©2023

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2023
Μοιραστείτε το Άρθρο