ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copy (2)

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης/www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 14 Αυγούστου 2016)

Επί της οδού Τ. Τερζοπούλου στο Βατάν Κατερίνης, υπάρχει και το μνημείο του Ιερομόναχου Νικηφόρου Μπουροζίκα.

ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (2).

Ο Μπουροζίκας ήταν μέλος της προσωρινής Επαναστατικής κυβέρνησης της Μακεδονίας που συγκροτήθηκε μεταξύ της 19ης Φεβρουαρίου και 3ης Μαρτίου του 1878 στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ως δραστήριο μέλος στην κυβέρνηση, ο Μπουροζίκας υπέγραψε μαζί με τους άλλους αντιπροσώπους τη διακήρυξη προς τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Στις αρχές του Μαρτίου του 1878 η μονή στην Πέτρα Ολύμπου έγινε το ορμητήριο της τότε επανάστασης, και από την μονή ευλογήθηκε το λάβαρο της επαναστάσεως με την κυβέρνηση να βρίσκει καταφύγιο στην ίδια την μονή. Από εκεί έστειλε η κυβέρνηση και την επαναστατική προκήρυξη στους Μακεδόνες.

Ο Ιερομόναχος Νικηφόρος Μπουροζίκας έγινε πλέον άγαλμα επί δημαρχίας Γιάννη Αμοιρίδη, και το μνημείο του στέκει στην Πλατεία Τερζοπούλου στο Βατάν της Κατερίνης. Την ευθύνη συντήρησης την ανέλαβε ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών. Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε ένα μαύρο χάλι μέσα στην εγκατάλειψη και στην αδιαφορία.

ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (3).

ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (5).

Το κυριότερο όμως, όπου το αντικρίζει ο κάθε περαστικός, είναι η Ελληνική σημαία που κατήντησε πλέον ένα κουρελόπανο σκισμένο, παραδομένο στο σκληρό χάδι του αέρα και να κρέμεται κυριολεκτικά από ένα κομμάτι κλωστή που με πείσμα προσπαθεί να κρατήσει την σημαία ψηλά.

Έως πότε όμως, κάποτε και αυτή η κλωστή θα παραδοθεί στον χρόνο και θα σωριαστεί κάτω στο χώμα η σημαία να την ποδοπατούν, ή τουλάχιστον ότι απόμεινε από αυτή.

ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (7).

Αυτή είναι λοιπόν η υπερηφάνεια του Έλληνα; Ούτε το Εθνικό του Σύμβολο δεν μπορεί να σεβαστεί; Η καταστροφή της υπάγεται στην «προσβολή συμβόλων του ελληνικού Κράτους» και είναι αδίκημα. Αυτό προϋποθέτει φυσικά δόλο και πρόθεση, όμως η αδιαφορία και η εγκατάλειψη πιθανόν να αποτελούν πρόθεση.

Όσο για το μνημείο, η εγκατάλειψη άφησε τα δέντρα να κλείσουν μέχρι και την κεντρική είσοδο όπου οδηγεί μπροστά στο άγαλμα του Νικηφόρου Μπουροζίκα.

ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (5).

ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (11).

Σε λίγες ημέρες ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών θα έχει εορταστικές εκδηλώσεις στον χώρο, τότε μόνο θα θυμηθούν να παρέμβουν;

Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

©2016

Pieria.Tv 3 - Copy

 

Διαδικτυακό Κανάλι του Νομού Πιερίας, με Τοπικά, Εθνικά και Διεθνή γεγονότα.

 

BANNER Κατασκευές.Movie_Snapshot (3)

Αναδημοσίευση άρθρων:

Σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 (ΦΕΚ Α’25, 4/3/93) και τους κανόνες τού Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα, η αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνον εάν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που να οδηγεί στην αρχική του πηγή, και όχι απλά στην πρώτη σελίδα του Ιστοτόπου της.

Ευχαριστούμε αγαπητοί συνάδελφοι για την συμμόρφωσή σας,

www.Pieria.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο