ΛΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΣΤΟ… ΚΆΣΤΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copyτου Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 14.07.2017)

 

Μετά τον σάλο και τά χλευαστικά σχόλια που είδαν το φώς τής δημοσιότητας για την προσκύνηση στο κάστανο του Παΐσιου την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, ο Ναός τού Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο εξέδωσε ανακοίνωση-απολογία για την πράξη αυτή τού ιερέα που έθεσε σε λαϊκό προσκύνημα ένα… κάστανο!!!

Σύμφωνα με το agrinionews.gr, στην ανακοίνωσή του ο Ναός Αγίου Δημητρίου δια του εκπροσώπου του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του Οσίου Παϊσίου, δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία αλλά τιμή στον Άγιο και ευλογία από αυτόν.

Όπως μας διδάσκει η Αγία Γραφή, ο Θεός αρνείται την ειδωλολατρία, αλλά σε πολλά χωρία ευλογεί εικόνες και σκεύη, ζητώντας από το λαό σεβασμό σε αυτά (όπως π.χ. στο βιβλίο Εξόδου στα κεφάλαια κε’ 7-18 και κστ’ 1-3).

Επίσης, η 7η Οικουμενική Σύνοδος, επικυρώνοντας τη θεολογία του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, εκφράζει ως δόγμα της Πίστης μας την τιμή εικόνων και αντικειμένων αγίων. Βεβαίως η προσκύνηση τους, δε σημαίνει ότι λατρεύουμε τις εικόνες ή τα αντικείμενα ως ύλη, ούτε βεβαίως ότι λατρεύουμε τους αγίους ως θεούς. Αντίθετα, τιμούμε τον άγιο που είτε εικονίζεται στις εικόνες είτε στον οποίο ανήκουν τα αντικείμενα, όπως π.χ. η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας, η Τιμία Εσθήτα της, ο μανδύας του Αγίου Δημητρίου κ.α.»

Δηλαδή, αυτή η τοποθέτηση τού παπά μού θυμίζει το κλισέ, «αγάπη μου, δέν είναι αυτό που νομίζεις» όταν ο σύζυγος πιάνει την γυναίκα του στο κρεβάτι με άλλον.

Πέραν τούτου, αναφερόμενος ο παπάς έτσι αόριστα και γενικά στην 7η Οικουμενική Σύνοδο, ξεχνά να μάς πεί πόσο αίμα χύθηκε την περίοδο της εικονολατρίας με τους εικονομάχους, και πόσες ρεμούλες και δολοφονίες έλαβαν μέρος ενδεδυμένες μαύρο ράσο όπως μαύρη ήταν η ψυχή τους.

Μεταξύ άλλων εδαφίων της Αγίας Γραφής, ο παπάς για να υποστηρίξει την προσκύνηση τού… κάστανου, αναφέρει και την περίπτωση του χάλκινου όφι πού ύψωσε ο Μωϋσής στην έρημο όπου κάθε Ισραηλίτης όταν δαγκωνόταν από τά φλογερά φίδια τής ερήμου μπορούσε να ατενίσει με πίστη στο χάλκινο ομοίωμα και να θεραπευόταν. Γράφει λοιπόν ο Αγρινιώτης παπάς ότι “κάθε αντικείμενο των αγίων, έχει εμποτιστεί με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος”, και αναφέρει παραδειγματικά και: «Το χάλκινο φίδι, με το οποίο, ως σύμβολο του Σταυρού, θεραπεύονταν οι Ισραηλίτες στην έρημο».

Ξεχνά όμως ο παπάς ότι δεν απευθύνεται πλέον σε άβουλα πλάσματα τού ρητού «πίστευε και μη ερεύνα», και εφόσον «ερευνάμε τάς Γραφάς» ανακαλύπτουμε ότι η εν λόγω περίπτωση του χάλκινου όφι μάλλον καταπέλτης είναι για τον παπά και την ειδωλολατρία τού κάστανου, διότι δεν υποστηρίζεται εκεί η προσκύνηση και το θυμιάτισμα στο ομοίωμα, αλλά τοποθετήθηκε ώς ένδειξη της πίστεως των Ισραηλιτών στον δημιουργό Θεό, και ώς πρόδρομος για την ύψωση του Χριστού στον σταυρό. Άρχισαν λοιπόν οι Ισραηλίτες, από θαυμασμό για τά θαυμάσια που έβλεπαν ατενίζοντας στον χάλκινο όφι, αντί να τον βλέπουν μόνο μέ πίστη όπως τούς διετάχθη από τον Θεό και τον Μωϋσή, άρχισαν να θυμιατίζουν και να προσκυνούν το αντικείμενο, και η Βίβλος μάς πληροφορεί ότι: «Αυτός (ο βασιλιάς τού Ισραήλ Εζεκίας) αφήρεσε τους υψηλούς τόπους και κατέθραυσε τα αγάλματα και κατέκοψε τα άλση και κατεσύντριψε τον χάλκινον όφιν, τον οποίον έκαμεν ο Μωϋσής, διότι έως των ημερών εκείνων οι υιοί του Ισραήλ εθυμίαζον εις αυτόν…» (Β’ Βασιλέων, 18:4). Και αυτό ήταν αρεστό στον Θεό, διότι μάς λέει η Γραφή για την πράξη τού Εζεκία: “Και έκαμε το ευθές ενώπιον του Κυρίου, κατά πάντα όσα έκαμε Δαβίδ ο πατήρ αυτού”.

Εκτός δηλαδή των άλλων ειδώλων, ο Εζεκίας κατέθραυσε (κατέστρεψε) και τον χάλκινον όφι που επικαλείται ο παπάς του Αγρινίου (και πολλοί θρησκευόμενοι) διότι τον θυμιάτιζαν οι Ισραηλίτες, όπως κάνουν και σήμερα με τις εικόνες, τά αγάλματα και τά… κάστανα τού Παΐσιου!!!

Κατά τ’ άλλα, τον Παΐσιο σε λίγο θα τον κάνουν και θεό!!! Πρόσφατη είναι η αλλαγή που έγινε σε γνωστό ναό της Πιερίας με την μετονομασία του σε ναό τού αγίου Παϊσίου!

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος, μετονόμασε τον ναό των Τριών Ιεραρχών τής Νέας Εφέσου Πιερίας, σε ναό τού αγίου Παϊσίου, προφανώς διότι το όνομα αυτό… “πουλάει” στις ημέρες μας.

Άντε, και εις… κατώτερα!www.Pieria.tv

 


Μοιραστείτε το Άρθρο