ΜΑΥΡΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ Η 17η ΔΕΚ. ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΠΤΗΣΗΣ ΤΟΥ YAKOVLEV YAK-42 ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

17 Δεκεμβρίου 2014,

Του Γιώργου Οικονομίδη.

 

YAKOVLEV 2Σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2014, επανέρχεται στην μνήμη πολλών Πιεριέων και όχι μόνο, η 17η Δεκεμβρίου του 1997 όπου η τραγωδία του αεροπορικού δυστυχήματος με το Ουκρανικό αεροσκάφος Yakovlev ΥΑΚ-42 στα Πιέρια Όρη συγκλόνισε το πανελλήνιο.

17 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε και στον τόπο εκείνο υπάρχουν ακόμα τά ίχνη της πτώσης σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στην τοποθεσία Ντίτσιος.

 Το μοιραίο αεροσκάφος άφησε πίσω του 74 νεκρούς μεταξύ των οποίων ήσαν και 42 Έλληνες που εργάζονταν στην Οδησσό σε Ελληνικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρία και επέστρεφαν στην πατρίδα για Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Προερχόμενο το αεροπλάνο από την Ουκρανία προς Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεση στάση την Οδησσό, προσπάθησαν οι πιλότοι να το προσγειώσουν στο Αεροδρόμιο της Μίκρας. Ζήτησαν βοήθεια από τον Πύργο Ελέγχου για την τελική προσέγγιση. Δυστυχώς όμως η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι το αεροδρόμιο δεν διέθετε ραντάρ προσέγγισης. Ο πιλότος υποστήριξε τελικά ότι βρήκε το σωστό ίχνος και κατέβηκε στα 3.500 πόδια. Το «σωστό ίχνος» όμως αποδείχθηκε μοιραίο, διότι στην προσπάθεια των πιλότων να προσεγγίσουν και πάλι το αεροδρόμιο, μετά από αρκετούς κύκλους πού έκαναν, «κάρφωσαν» το αεροσκάφος στα Πιέρια Όρη και μέσα σε πυκνό δάσος.

YAKOVLEV at pieria mountains 1

Χάρτης της μοιραίας διαδρομής του αεροπλάνου.

 

YAKOVLEV at pieria mountains 2

Οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας που δεν κατάφεραν να αντιληφθούν το πρόβλημα ούτως ώστε να ζητήσουν την βοήθεια της Πολεμικής αεροπορίας, τιμωρήθηκαν αργότερα από τα δικαστήρια. Αυτό όμως δεν ήταν ικανό να φέρει και πάλι στην ζωή τους 74 αδικοχαμένους επιβάτες και πλήρωμα.

YAKOVLEV at pieria mountains 4

Από την στιγμή που το αεροσκάφος χάθηκε από τά ραντάρ χάθηκε εξίσου και πολύτιμος χρόνος εντοπισμού του εφόσον με καθυστέρηση εσήμανε ο συναγερμός εντοπισμού του. Αργότερα, εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας ξεχύθηκαν στα Πιέρια Όρη για τον εντοπισμό του αεροσκάφους και για τυχόν επιζώντες. Η βαριά όμως νέφωση και ομίχλη δυσχέραινε το έργο τους. Τελικά όμως βρήκαν το μοιραίο Yakovlev ΥΑΚ-42 να κείτεται στην πλαγιά του βουνού με τα συντρίμμια του διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση από το σημείο πρόσκρουσης.

YAKOVLEV at pieria mountains 5

YAKOVLEV at pieria mountains 3

Υπάλληλος της Δασικής Υπηρεσίας που βρέθηκε από τους πρώτους στο σημείο, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι ένα όρθιο αεροπορικό κάθισμα, στο οποίο βρισκόταν δεμένη μια νεκρή γυναίκα με ένα βρέφος».

YAKOVLEV at pieria mountains 6

Με την φροντίδα του Δήμου Πέτρας μεταφέρθηκαν τα μεγαλύτερα κομμάτια του αεροσκάφους σε περίφρακτο χώρο μακρυά από την πλαγιά της πρόσκρουσης.

YAKOVLEV at pieria mountains 7

Οι συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων βυθίζονται και πάλι σήμερα στην θλίψη…!

YAKOVLEV at pieria mountains 9YAKOVLEV at pieria mountains 8

 

www.sporeas.tv

www.sporeas.gr


Μοιραστείτε το Άρθρο