ΜΑΥΡΗ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ. ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copy (2)

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης/www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 15 Αυγούστου 2016)

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ηγουμένης του Μοναστηριού του Οσίου Εφραίμ στην Κονταριώτισσα Κατερίνης, σήμερα το πρωΐ η καθιερωμένη λειτουργία της εορτής της Μεγαλόχαρης έληξε άδοξα από την εισβολή του Μητροπολίτη στο ιερό ζητώντας από τον ιερέα να σταματήσει την λειτουργία ειδάλλως θα τον καθαιρέσει.

μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ στην Κατερίνη

Ο λόγος ήταν «εκδικητικός»(;) απέναντι στις καλόγριες που αρνήθηκαν να κάνουν την χθεσινή αγρυπνία.

Σε δηλώσεις της Ηγουμένης του Οσίου Εφραίμ στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ενώ ήταν η λειτουργία σε εξέλιξη, περίπου στις 7.30 το πρωΐ, έκανε ο Μητροπολίτης την εμφάνισή του με την συνοδεία του και διέκοψε τη Λειτουργία.

Έξαλλοι ήταν με τον Μητροπολίτη οι πιστοί που πήγαν στο Μοναστήρι να εκκλησιαστούν, όταν ενημερώθηκαν από την Ηγουμένη το περιστατικό.

Ο λόγος της διακοπής της λειτουργίας δεν ήταν τόσο η άρνηση για αγρυπνία, αλλά υπάρχουν καθαρά οικονομικά κίνητρα για τον Μητροπολίτη, καταγγέλλει η Ηγουμένη.

Επίσης, η Ηγουμένη υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει το αυτοδιοίκητο και δεν είναι υποχρεωμένο να υπακούσει στον τοπικό Μητροπολίτη.

μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ στην Κατερίνη 2

Η Ι.Μ. Κίτρους και Κατερίνης, απάντησε στις παραπάνω κατηγορίες με την εξής ανακοίνωση:

Μητροπολίτης Κίτρους ΓεώργιοςΣχετικά με το θέμα που προέκυψε στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Κονταριώτισσας τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, διευκρινίζονται τα εξής:

 • Στην Ιερά Μονή, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, επρόκειτο να τελεστεί Αγρυπνία τη νύχτα 14 προς 15 Αυγούστου, για την εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου.
 • Ο εντεταλμένος ιερέας μετέβη εγκαίρως στην Ιερά Μονή το βράδυ της 14ης Αυγούστου. Ενημερώθηκε, όμως, από την Ηγουμένη ότι δεν θα τελεστεί Αγρυπνία.
 • Κατόπιν τούτου, ο ιερέας αποχώρησε και ενημέρωσε καθηκόντως την εκκλησιαστική αρχή. Παρέμεινε, εντούτοις, αδιευκρίνιστο πότε θα τελεστεί η Θ. Λειτουργία και ποιος κληρικός θα την τελέσει, δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος ιερέας, ούτε ενημερώθηκε η Ιερά Μητρόπολη.
 • Ενόψει της απορίας αυτής, στις 07.00 π.μ. της Δευτέρας 15 Αυγούστου μετέβη στην Ιερά Μονή ο ίδιος ο Μητροπολίτης, ο οποίος αφού προσκύνησε τις ιερές εικόνες και τον Επιτάφιο της Παναγίας, εισήλθε στο ιερό βήμα, όπου κάποιος ξένος κληρικός, δηλαδή άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, ετοιμαζόταν να λειτουργήσει. Για την παρουσία του δεν ενημερώθηκε η Ιερά Μητρόπολη ούτε δόθηκε η κανονική άδεια προκειμένου να ιερουργήσει.
 • Ο Μητροπολίτης ζήτησε από τον ξένο αυτό κληρικό να μην ιερουργήσει και εκείνος υπάκουσε πρόθυμα, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του ζητήματος.
 • Τέλος, ο Μητροπολίτης αποχώρησε, χωρίς να συνομιλήσει με κανένα και χωρίς να διακόψει την ακολουθία του μοναχικού όρθρου, ο οποίος στο μεταξύ τελούνταν στον Ιερό Ναό.

Συνεπώς, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα δημοσιοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα:

 1. Δεν διακόπηκε καμμιά Θ. Λειτουργία, αφού δεν είχε καν αρχίσει.
 2. Δεν παρεμποδίστηκε ο εκκλησιασμός των πιστών, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν ευχερώς στις πλησιόχωρες Ενορίες.
 3. Δεν υπάρχουν ιδιοτελή ή οικονομικά κίνητρα στην παραπάνω ενέργεια.
 4. Δεν ευσταθεί η άποψη της Ηγουμένης ότι «το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει το αυτοδιοίκητο και άρα δεν είναι υποχρεωμένο να υπακούσει στον τοπικό Μητροπολίτη».
 5. Απεναντίας, η άποψη αυτή και οι πρακτικές που στηρίζονται σε αυτήν έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους ιερούς κανόνες, τον Εσωτερικό Κανονισμό της Μονής, την πνευματικότητα, τη μοναστική παράδοση και το εκκλησιαστικό ήθος.

 

Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

2016

Pieria.Tv 3 - Copy

 

Διαδικτυακό Κανάλι του Νομού Πιερίας, με Τοπικά, Εθνικά και Διεθνή γεγονότα.

 

BANNER Κατασκευές.Movie_Snapshot (3)

Αναδημοσίευση άρθρων:

Σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 (ΦΕΚ Α’25, 4/3/93) και τους κανόνες τού Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα, η αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνον εάν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που να οδηγεί στην αρχική του πηγή, και όχι απλά στην πρώτη σελίδα του Ιστοτόπου της.

Ευχαριστούμε αγαπητοί συνάδελφοι για την συμμόρφωσή σας,

www.Pieria.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο