ΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copyτου Γιώργου Οικονομίδη

(Εγώ υπογράφω, δέν αντιγράφω)

www.Pieria.tv

 

(Πρώτη δημοσίευση 02/08/2017)

 

Μεγάλη υποδοχή επεφύλαξαν στην Κατερίνη πλήθος κόσμου για μέρος του λειψάνου του αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, όπου και μετεφέρθη για λαϊκό προσκύνημα.

Με την παρουσία τού μητροπολίτη Κίτρους Γεωργίου και μεγάλου αριθμού ιερέων, έγινε το βράδυ τής 1ης Αυγούστου η υποδοχή του λειψάνου στον Ναό του Αγίου Θεράποντος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την υποδοχή η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Το λείψανο που θεωρείται ότι ανήκει στον άγιο Διονύσιο του εν Ολύμπω, αποτελείται από ένα ασημένιο ομοίωμα χεριού τοποθετημένο σε μικρό μεταλλικό κουτί το οποίον και θα βρίσκεται για λαϊκό προσκύνημα έως τις 15 Αυγούστου.

Την ίδια ημέρα, μαζί με την Κατερίνη και στο Βελβεντό υποδέχτηκαν λείψανο του αγίου Διονυσίου τού εν Ολύμπω, όπου και θα παραμείνει για προσκύνηση έως και τις 20 Αυγούστου.

Δικαίως διερωτώμεθα, πόσα είναι λοιπόν τά λείψανα του Διονυσίου, και αν τεμάχισαν το σκήνωμά του περιφέροντας το σε τεμάχια σε διάφορα μέρη τής Ελλάδος.

Με συνοδεία τής μπάντας τού Δήμου Κατερίνης η λιτανευτική πομπή συνέχισε έως τον Ναό Παντάνασσας στην περιοχή Καταφιώτικα.

Εκεί, το λείψανο τοποθετήθηκε δίπλα στην εικόνα τής Παναγίας τής Τριχερούσας για προσκύνηση από τους πιστούς.

Εδώ όμως, και για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια, υπάρχει μία παρεκτροπή, όπως πιστεύουν αρκετοί Καταφυγιώτες, διότι η ημερομηνία υποδοχής των λειψάνων τού αγίου Διονυσίου γινόταν κάθε έτος στις 6 Αυγούστου ενώ ο νέος μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος μετέθεσε την ημερομηνία στην 1η Αυγούστου. Αυτό εξόργισε τα Καταφυγιώτικα Σωματεία και απέστειλαν ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την μητρόπολη Κίτρους στην Κατερίνη.

Και τα έξι (6) Καταφυγιώτικα Σωματεία καθώς και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καταφυγίου Κοζάνης, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση αυτή του μητροπολίτη, γράφοντας στην ανοικτή διαμαρτυρία τους τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε σύσσωμα τα Καταφυγιώτικα Σωματεία ως προς τo εξής:

«Εδώ και τριακόσια χρόνια στο ιστορικό μας χωριό Καταφύγι και επί εβδομήντα περίπου συναπτά έτη στην Κατερίνη, την δεύτερη πατρίδα μας, μετά τον ξεριζωμό μας, υποδεχόμαστε τα ιερά λείψανα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω κάθε 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, με λαμπρή θρησκευτική τελετή στην ενορία της Παντανάσσης στην Κατερίνη. 

Το συγκεκριμένο έθιμο είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ρίζες των προγόνων μας και συγκεκριμένα με την επιστροφή των υλοτόμων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Καταφύγιο Κοζάνης. 

Η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης να αλλάξει την ημερομηνία υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Διονυσίου από την καθιερωμένη ημέρα εορτής του Σωτήρος 6η Αυγούστου, στην 1η Αυγούστου, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των Καταφυγιωτών και όχι μόνο, αφού ένα έθιμο αιώνων δεν αλλάζει για κανέναν λόγο, πολύ δε περισσότερο για λόγους που δεν κατανοούμε. Η κάθε αλλαγή στο έθιμο, προκαλεί την αλλοίωσή του και χάνεται η ιστορική του ταυτότητα. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Αρνούμαστε να δεχθούμε την απόφασή σας για αλλαγή της ημερομηνίας ενός παραδοσιακού θρησκευτικού εθίμου που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, το οποίο με υπερηφάνεια συνεχίζουμε εμείς και δεν αποτελεί δημιούργημα καμίας Μητρόπολης».

Μετά από αυτή την ανοικτή επιστολή κανένας Σύλλογος δεν παραβρέθηκε στην υποδοχή του λειψάνου, εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκειά τους για την απαράδεκτη -όπως την χαρακτηρίζουν- απόφαση αλλαγής ημερομηνίας από τον νέο μητροπολίτη Γεώργιο.

Εμείς από την διαδικτυακή www.Pieria.tv ρωτήσαμε τους παρευρισκόμενους πιστούς να μας πούνε την γνώμη τους για την αλλαγή αυτή που επέβαλε ο νέος μητροπολίτης. Οι περισσότερες απαντήσεις εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή.

www.Pieria.tv

 


Μοιραστείτε το Άρθρο