ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ. ΑΚΥΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Ρεπορτάζ Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

(28-08-2019)

 

Μετά από τά αποκλειστικά δημοσιεύματα μου για τις αποστολές προστίμων από τον Δήμο Κατερίνης σε δημότες που έλαβαν κλήσεις για παράνομη στάθμευση πρό 10ετίας έως και 25ετίας, ταράχθηκαν τά νερά τόσο τού Δήμου όσο και των δημοτών.

Συνεχίζει ο Δήμος Κατερίνης τις αποστολές προστίμων μήπως και εισπράξει για να γεμίσει κάποια κενά από τά υπέρογκα και αδικαιολόγητα ελλείματα των δημοτικών ταμείων, αλλά ευτυχώς και οι δημότες «ξύπνησαν» και απαιτούν αντίγραφα των εν λόγω κλήσεων. Αυτό, όπως θα δούμε, φέρνει σε δύσκολη θέση τον Δήμο.

Όσες κλήσεις ήρθαν εις γνώσιν μου, όπως μου τις παρέδωσαν οι καταγγέλλοντες την τακτική τού Δήμου, δείχνουν να είναι άκυρες και μη εισπράξιμες βάσει τού Νόμου 2515/64/2007/11-7-2007 ΚΥΑ, και τα άρθρα 4, 10 & 104 του ΚΟΚ, όπως αναφέρει και ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες που λαμβάνουν τέτοια ειδοποιητήρια «ραβασάκια» από τον Δήμο Κατερίνης, είναι τα αναγραφόμενα στοιχεία τής κλήσης.

Όταν τα στοιχεία είναι ελλιπή, όπως για παράδειγμα λάθος όνομα, αρ. κυκλοφορίας, οδός και αριθμός που διεπράχθει η παράβαση, χρώμα και μάρκα αυτοκινήτου κ.λπ., τότε η κλήση αυτή είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, όπως δηλαδή είναι και οι περισσότερες που αποστέλλει ο Δήμος Κατερίνης.

Συγκεκριμένα: Πολίτες άλλων Δήμων ανά την Ελλάδα για την ίδια υπόθεση αποστολής προστίμων “φαντάσματα” δηλαδή τού παρελθόντος, αμφισβητώντας τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης που τους επιβλήθηκαν, προσέφυγαν στον Συνήγορο τού Πολίτη όπου και τούς υπέδειξε να ζητήσουν από τις υπηρεσίες των Δήμων αντίγραφα των κλήσεων και πράξεων βεβαίωσης παράβασης προκειμένου να συγκρίνουν τα στοιχεία του οχήματος τους όπως αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας µε τα στοιχεία που αναγράφονται στις κλήσεις. Να ελέγξουν το περιεχόμενο της κλήσης εάν είναι όλα τα πεδία πλήρως συμπληρωμένα.

Αυτό που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουν οι πολίτες επάνω στην κλήση, είναι τα παρακάτω, όπου σύμφωνα με αυτά δεν υποχρεούνται να πληρώσουν οποιοδήποτε πρόστιμο παράνομης στάθμευσης.

  • Εάν στην κλήση δεν αναγράφονται σωστά τα στοιχεία του οχήματος τους, όπως π.χ. αριθμός κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα.
  • Εάν δεν είχε προσδιοριστεί επακριβώς η θέση του οχήματος όταν βεβαιώθηκε παράβαση, όπως π.χ. µη αναγραφή τής οδού ή τού αριθμού της οδού, ή ότι οι κλήσεις δεν περιέχουν άλλα στοιχεία της παράβασης όπως π.χ. την ποινή.

Πολλές κλήσεις τής Δημοτικής Αστυνομίας τού Δήμου Κατερίνης (αλλά και τής Τροχαίας Κατερίνης όπως είδα από τά αντίγραφα που μου παρέδωσαν οι καταγγέλλοντες) πάσχουν σε αυτό το σημείο εφόσον το αρμόδιο διοικητικό όργανο, το οποίο έχει την ευθύνη της ορθής αναγραφής στην κλήση όλων των στοιχείων που προβλέπει ο νόμος, απαξίωσε ή αδιαφόρησε για την σωστή κατά τον Νόμο αναγραφή των στοιχείων και τής παράβασης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφο του στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, επεσήμανε ότι µε βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο του υπ΄ αριθµ. 2515/64/2007/11-7-2007 ΚΥΑ, και με τα άρθρα 4, 10 & 104 του ΚΟΚ, στην κλήση που παραδίδεται στον οδηγό ή εναποθέτεται στο αυτοκίνητο, θα πρέπει απαραίτητα να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την παράβαση, όπως π.χ. είναι ο ακριβής προσδιορισμός του οχήματος, του παραβάτη και της παράβασης που διαπράχθηκε. Ο Συνήγορος του Πολίτη ιδιαίτερα τόνισε ότι σε περίπτωση που το αρμόδιο διοικητικό όργανο που έχει την ευθύνη της ορθής αναγραφής στην κλήση όλων των στοιχείων που προβλέπει ο νόμος, αναγράψει εσφαλμένα ή ελλιπή στοιχεία, η εν λόγω πράξη καθίσταται ακυρωτέα.

Επίσης, σε περίπτωση που συντρέχει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τις αρμόδιες αρχές για την είσπραξη των προστίμων να µην προβαίνουν στην είσπραξη σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης γίνεται αυτό αντιληπτό.

Στο κάλεσμα αυτό τού Συνήγορου του Πολίτη ανταποκρίθηκαν κάποιες οικονομικές υπηρεσίες Δήμων, όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος τής Βέροιας κ.α., αποδεχόμενοι τις προτάσεις της Αρχής και προέβησαν στη διαγραφή οφειλών από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης. Μόνο ο Δήμος Κατερίνης κωφεύει και εθελοτυφλεί εξακολουθώντας να «τρομοκρατεί» τούς πολίτες με πρόστιμα και προσαυξήσεις σε περίπτωση μη πληρωμής των προστίμων, μήπως και κλείσει κάποιες τρύπες από το υπέρογκο χρέος που αφήνει στην νέα δημοτική αρχή.

Πληροφορίες μού λένε ότι, το σωματείο συνταξιούχων αλλά και άλλοι δημότες που έλαβαν τέτοιες κλήσεις, ετοιμάζονται να καταθέσουν ομαδική μήνυση κατά τού Δήμου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ας καταλάβουν λοιπόν οι αρμόδιοι «φωστήρες» τού Δήμου ότι και ο δημότης έχει δικαιώματα και αξιοπρέπεια και δεν μπορεί ο κάθε υπάλληλος να τσαλακώνει την αξιοπρέπεια μας.

Αναμένεται θύελλα αντιδράσεων…!

************************

Συνεχίζω κόντρα σε όσα δεν συμβαδίζουν με το συμφέρον τού λαού τής Πιερίας, αναδεικνύοντας την αλήθεια ενάντια στο καλλιεργημένο ψεύδος! Όποιο και να ‘ναι αυτό, απ’ όπου και να προέρχεται…!

«Δεν παραβιάζω κάποιους κανόνες, προσπαθώ όμως να είμαι δυνατός θέτοντας τούς δικούς μου κανόνες».

©www.Pieria.tv – 2019

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2019
Μοιραστείτε το Άρθρο