ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, ΣΥΝΝΕΦΟ ΟΙ ΜΙΖΕΣ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copyτου Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 08/07/2016)

 

Σε σκάνδαλο ολκής κοντεύει να εξελιχθεί η υπόθεση των Αιολικών Πάρκων με τις ανεμογεννήτριες να φυτρώνουν σάν μανιτάρια στα παρθένα βουνά και να καταστρέφουν την φύση και την ομορφιά των δασών.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Κατά πόσον είναι συμφέρουσα μια τέτοια κατασκευή για τους πολίτες, το βλέπουμε από το αποτέλεσμα το οποίον είναι σχεδόν μηδαμινό ώς κέρδος του καταναλωτή.

Πέραν τούτου όμως, εάν όντως υπήρχε έστω η ένδειξη για μη περιβαλλοντική επίπτωση, και ότι θα υπήρχε μεγάλο κέρδος του απλού πολίτη καταναλωτή, τότε δεν θα υπήρχε και η ανάγκη του «λαδώματος» και των βαρβάτων «μιζών» στους αρμόδιους που εκδίδουν άδειες για την υλοποίηση των έργων.

ΜΠΟΜΠΟΛΑΣΗ οργή του κόσμου έφτασε στο «αμήν» και περισσότερο για τις εταιρίες του Μπόμπολα, μια εταιρία που «έσκασε μύτη» και στα δικά μας τά μέρη, δηλαδή στα Πιέρια Όρη όπου και πάσχιζε να λάβει την έγκριση του Δήμου Κατερίνης για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα παρθένα δάση μας. Και την πήρε την έγκριση τελικά από τους ανθρώπους του Σάββα Χιονίδη, του δημάρχου Κατερίνης, ενώ πρίν από δύο χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι του Χιονίδη μαζί με τον ίδιο, ψήφιζαν αρνητικά για την εν λόγω άδεια επικαλούμενοι το… συμφέρον της κοινωνίας(sic), την εποχή όμως που ήταν στο αποκορύφωμά τους οι… Δημοτικές Εκλογές με υποψήφιο και τον Σάββα Χιονίδη, δίχως φυσικά να υπονοώ κάτι μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Καιρός λοιπόν να ασχοληθούμε με τις μίζες των Αιολικών Πάρκων, όπως αυτές είδαν το φώς της δημοσιότητας…!

«Η ιστορία μάς διδάσκει ότι σχεδόν πάντοτε υπήρχαν αρπαχτές με προσωπικά χρηματικά οφέλη όσον αφορά τά Αιολικά Πάρκα».

Κάπως έτσι εκφράστηκε ο εισαγγελέας του Aurich στη Γερμανία ο οποίος δίκασε υπόθεση σκάνδαλο μιζών και διαφθοράς της γερμανικής εταιρίας ENERCON για την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων στα ελληνικά νησιά. Καταδίκασε πρώην στέλεχος της εταιρίας, που ομολόγησε ότι έλαβε σχεδόν 362.000 ευρώ μίζα, με δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, και 135.000 ευρώ πρόστιμο για χρηματισμό και πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος της εταιρίας.

Η πρώτη πληρωμή του πρώην στελέχους της εταιρίας, έγινε σε ρευστό, «ενώ κατόπιν πίεσης του Έλληνα υπεργολάβου, οι επόμενες διεκπεραιώθηκαν μέσω εικονικής εταιρίας στην Κύπρο», δηλαδή offshore εταιρία, (όπως είναι και εταιρία που εμπλέκεται στις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη -σύμφωνα με αποκάλυψη της κυρίας Μαίρης Αρβανίτη, της παράταξης Άλλος Δρόμος- που σύντομα θα τοποθετήσει μετά από την ομόφωνη έγκριση των ανθρώπων του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη).

Με τέτοιες χοντρές όμως μίζες (άνω του εκατομμυρίου) που δίδονται σε αρμόδιους για να πάρουν την απαιτούμενη άδεια για τις ανεμογεννήτριες τους, τί είναι αυτές οι ποινές που επέβαλε ο εισαγγελέας του Aurich; Απλά χάδι. Και όμως, τέτοια ποινή χάδι δόθηκε “κατά χάριν”, για τον λόγο ότι, ο κατηγορούμενος συνεργάστηκε με τις γερμανικές αρχές και προχώρησε σε ομολογία της πολύκροτης υπόθεσης και κατονόμασε όλους τους εμπλεκόμενους σε Γερμανία και Ελλάδα.

Επίσης κάρφωσε όσους πήραν μίζες στο σκάνδαλο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ με εμπλοκή της μαζί με τον γερμανικό κολοσσό ENERCON.

Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται στα 17 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 25 λόγω αναθεωρήσεων της σύμβασης των συνολικά 59 εκατομμυρίων, εάν δεν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση από την δημοσιογραφική έρευνα του HOT DOC.

Έρχονται τα… χειρότερα και για άλλους.

Είναι γνωστές οι ανεμογεννήτριες που κείτονται στα παρθένα όρη της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τά οφέλη προς τους κατοίκους σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΑ. Ποιο είναι τότε το όφελος;

Περισσότερες ανεμογεννήτριες θέλησε να τοποθετήσει η εταιρία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», που είναι συμφερόντων (τίνος άλλου;) του Μπόμπολα, και ζήτησε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Π.Ε. Κεφαλληνίας την άδεια για να εγκαταστήσει οκτώ νέες ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Φάλαρης, πάνω από τα Διλινάτα, όπου και έλαβε την άδεια από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος διότι έτσι προβλέπει ο νόμος.

Το θέμα όμως ήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει, και επικαλούμενος πολιτικούς λόγους ζήτησε από το Π.Σ. να γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του ανέφερε:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενεργώντας ως πολιτικό όργανο, πρέπει να μην σταθεί στο γράμμα του νόμου, αλλά πρέπει να βγάλει μια πολιτική απόφαση που θα κινείται παράλληλα με τον νόμο. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πόσες ανεμογεννήτριες θα βάλουμε ακόμη στην Κεφαλονιά και τι κερδίζει η τοπική κοινωνία από αυτές. Τι προσφέρει η ΔΕΗ από το 15% της παραγόμενης ενέργειας στην τοπική κοινωνία; Πρέπει να υπάρξει μια σαφή απάντηση για το τι έχουν κάνει στην Κεφαλονιά. Θα πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι για την περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Εισηγούμαι στο Π.Σ. να μην εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί παρόλο ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θεωρούμε ότι η εγκατάσταση περαιτέρω ανεμογεννητριών οδηγεί στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να υπάρχει θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία».

Όντως, το Π.Σ. έδωσε κατά πλειοψηφία αρνητική γνωμοδότηση.

«Στοπ» στις ανεμογεννήτριες του Μπόμπολα.

«Πάνω απ’ όλα η τοπική κοινωνία».

Για την κατά πλειοψηφία αρνητική γνωμοδότηση ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε σε τοπικό μέσο (efimeridakefalonia.gr) τά εξής:

«Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τέτοια απόφαση. Πρέπει επιτέλους να δούμε τι θα κάνουμε πρώτα από όλα με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο στην Κεφαλονιά έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την έως τώρα εγκατάσταση και λειτουργία των υπαρχουσών ανεμογεννητριών και κατά δεύτερο πρέπει να σκεφτούμε και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή, εντάξει, να τοποθετήσουμε νέες ανεμογεννήτριες, αλλά ποιο θα είναι το όφελος της τοπικής κοινωνίας; Κανένα ή σχεδόν κανένα, αν λάβουμε υπόψη μας πως λειτουργεί ήδη το σύστημα στην Κεφαλονιά όλα αυτά τα χρόνια. Η απόφαση που πήραμε ήταν πολιτική και έχω την εντύπωση ή μάλλον τη βεβαιότητα πως η Αποκεντρωμένη θα την κάνει δεκτή και θα συμφωνήσει μαζί μας και δεν θα προχωρήσει στην οριστική αδειοδότηση για τις οκτώ νέες ανεμογεννήτριες. Υπάρχει το γράμμα του νόμου, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κεφαλληνίας μπορεί να έπραξε σύμφωνα με τον νόμο, αλλά εμείς σκεφτόμαστε και πράττουμε σύμφωνα με το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας».

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Πώς γίνεται λοιπόν και μόνο ο Μπόμπολας εμφανίζεται σε έργα και στην Κατερίνη;

*Έχει το μεγαλύτερο οδικό έργο στην Πιερία.

*Πήρε (δέν το έχει πλέον) τον διαγωνισμό του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης με διπλάσιο σχεδόν προϋπολογισμό από τον προηγούμενο εργολάβο (Σύντομα θα έχουμε ρεπορτάζ φωτιά και γι’ αυτό).

*Προσφέρθηκε να διαμορφώσει δωρεάν το έδαφος στο πρώην ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου για τους… λαθρομετανάστες.

*Εμπλέκεται στις εταιρίες τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

Παρά την δημοτική έγκριση όμως, οι κάτοικοι των χωριών της Μηλιάς Πιερίας, κινητοποιούνται δυναμικά για την ματαίωση της συμφωνίας και μέχρι τώρα μαζεύτηκαν πάνω από 500 υπογραφές που «απειλούν»(;) την απόφαση του Χιονίδη και των ανθρώπων του.

Ναι, οι ανεμογεννήτριες και τά Αιολικά Πάρκα δεν ωφελούν, όπως διαφημίζονται, και κατά συνέπεια προκαλούν βλάβη και καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που θα γίνει και στα Πιέρια Όρη, σ’ αυτά τά παρθένα δάση που αιώνες τώρα κείτονται υπερήφανα για την ομορφιά τους και την οικολογική τους προσφορά.

Και βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι που εκλέχθηκαν από τον λαό να τον υπηρετούν, και υπογράφουν την καταστροφή αυτού του φυσικού Πιερικού πλούτου.

Η Ιστορία όμως είναι αμείλικτη και δεν ξεχνά.

Επίσης, σύμφωνα με το aiolikoparkokoronou.blogspot.gr, η σκανδαλώδης υπόθεση της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.» στη Ρόδο, εξελίχθηκε σε «πόλεμο» εφόσον κάποιοι μέτοχοι δεν τα βρήκανε μεταξύ τους και… κλώτσησαν, και όλοι μαζί αλληλομηνύθηκαν με συνέπεια να διωχθούν σε βαθμό κακουργήματος «για λαδώματα, μίζες, πλαστογραφία, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» !!!

Και το Blog συνεχίζει:

Και όταν λέμε όλοι μαζί δεν εννοούμε μόνο τους μετόχους της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.» Εννοούμε και 4 (τέσσερις παρακαλώ) ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ!!! Ναι, ναι καλά διαβάσατε:

  • Ένας πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
  • ένας δημόσιος λειτουργός που υπηρετεί στη Ρόδο
  • ένας που υπηρετούσε στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και
  • ένας που υπηρετεί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Σε όλα αυτά όπως είναι φυσικό, εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.». Σημειώστε ότι όλα αυτά (διώξεις) δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και συγκεκριμένα ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2009 και φθάνουν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου του 2009!».

Είπε μήπως κανείς ότι δεν είναι «Πολλά τά λεφτά Άρη»;

Ας ψάξουν λοιπόν οι αρχές κάθε σύμβαση για τα Αιολικά Πάρκα… ίσως βγάλουν και άλλα λαβράκια από αυτά που ήδη βγήκαν.

Και κάτι αξιόλογο:

Γιατί δεν γίνονται τα Αιολικά Πάρκα στην θάλασσα που έχει δυνατούς ανέμους 7-8-9- μποφόρ και θέλουν τά Πιέρια Όρη που δεν έχει τους απαιτούμενους ανέμους;

Ναί, λοιπόν, στις ανεμογεννήτριες μόνον όταν αυτές σέβονται και προστατεύουν τον φυσικό πλούτο και τά παρθένα δάση με την… απουσία τους.

(Δέν σταματούμε, Συνεχίζουμε…)

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2017
Μοιραστείτε το Άρθρο