ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΙΘΑΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Μοιραστείτε το Άρθρο

ΒΙΝΤΕΟ / ΡΕΠΟΡΤΑΖ 58′ λεπτών

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(11/06/2018)

 

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς, μετά από επίσημο κάλεσμα υποδέχθηκε και ξενάγησε δημοσιογράφους του νομού Πιερίας στο πλαίσιο ενημέρωσής μας σχετικά με την τοποθεσία την οποία ο Δήμος Κατερίνης – όπου σύμφωνα με την Επιτροπή ξεπουλάει τα Πιέρια Όρη – επέλεξε να τοποθετήσει 11 ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας 2.000 στρέμματα κατάφυτου δάσους.

Η συνάντηση μας έγινε, με 4 μόνο δημοσιογράφους τού Νομού που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα τής Επιτροπής, και ξεκινήσαμε την διαδρομή προς το βουνό.

Στην Άνω Μηλιά Πιερίας σταθήκαμε στον φιλόξενο χώρο που υπάρχει και ο Ναός τής Αγίας Παρασκευής όπου και συναντηθήκαμε με την υπόλοιπη ομάδα ξενάγησης για να συνεχίσουμε τον δρόμο προς την κορυφή τού Όρους και να αποθανατίσουμε το φυσικό τοπίο ώς έχει.

Ο κύριος Τάκης Λαμογιάννης, κάτοικος Άνω Μηλιάς Πιερίας, μας προετοίμασε μιλώντας στην κάμερα μας για την απόφαση τού Δήμου να καταστρέψει το δάσος, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε να ακουστεί η «ατάκα» του, λέγοντας ότι: «20 μουγκοί τού Δήμου και ένας σε στυλ Ερντογάν, κατόρθωσαν μέσα εκεί (στον Δήμο δηλαδή) να περάσουν αυτό πού ήθελαν»! Τον ακούσουμε με προσοχή πρίν την αναχώρηση μας για τα Πιέρια Όρη.

Σε κάθε περίπτωση, μια εταιρία με μεγάλα συμφέροντα, μπορεί να χειριστεί τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης Αιολικού Πάρκου, είτε με την νόμιμη οδό, είτε με διάφορες απειλές, είτε με δωροδοκίες, είτε με ψευδή έγγραφα και άλλους τρόπους που καλά γνωρίζουν κάποιες εταιρίες. Τί απ’ όλα συνέβη στην περίπτωση τού Δήμου Κατερίνης, εφόσον σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τους κατοίκους τής περιοχής, δεν θα υπάρξει όφελος παρά μόνον καταστροφή του πράσινου και του φυσικού πλούτου στα Πιέρια Όρη; Αυτό το ερώτημα αιωρείται στον Νομό Πιερίας και χρίζει διαλεύκανσης και βαθιάς έρευνας από τις αρμόδιες αρχές.

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αισθάνονται αδικημένοι και υποχρεωμένοι να υποστούν την βάσανο τού ρητού «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τού Δήμου Κατερίνης, εφόσον στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα τής ανάκλησης ή μη τής απόφασης δημιουργίας αιολικού πάρκου στα Πιέρια Όρη, σύσσωμη η ομάδα του δημάρχου -πλήν ενός- αποφάσισε την καταστροφή τού δάσους με την τοποθέτηση 11 ανεμογεννητριών στην τοποθεσία Πέντε Πύργοι.

Σημειωτέον ότι καθ’ όλη την διάρκεια τής συζήτησης οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου Σάββα Χιονίδη παρέμειναν άφωνοι, και δεν τοποθετήθηκαν ούτε με μια λέξη για να αιτιολογήσουν το ΝΑΙ στην καταστροφή που ομόφωνα αποφάσισαν, και πιθανόν να έλαβαν τέτοια εντολή.

Σημειώνω επίσης, ότι, στο περιβόητο αυτό συμβούλιο, ο ίδιος ο δήμαρχος αφιέρωσε τριπλάσιο χρόνο για να καταδικάσει την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη απ’ όσο χρόνο αφιέρωσε στο καυτό θέμα που καταστρέφει χωριά και οικογένειες, δηλαδή στο θέμα των ανεμογεννητριών, όπου κάτοικοι της περιοχής κατέκλυσαν την Δημοτική αίθουσα δίδοντας το παρών διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση. Πιθανόν τον δήμαρχο να τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι δυό σφαλιάρες στον Μπουτάρη και κατ’ επέκτασιν σε κάποιους άλλους δημάρχους, όπως ο ίδιος φοβάται, παρά η καταστροφή ενός Εθνικού Δρυμού και πράσινης όασης, η καταστροφή μιάς πηγής ζωής.

Ο κύριος Χιονίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει καθαρά στα ερωτήματα που τού ετέθησαν για την καταστροφή αυτή και για την «κωλοτούμπα» του, όπως την χαρακτηρίζουν αρκετοί, που ενώ ήταν κάθετα αρνητικός στο Αιολικό Πάρκο πρίν λίγα χρόνια σε… προεκλογική περίοδο, τώρα υποστηρίζει και επιβάλλει την δημιουργία του.

Η ξενάγηση μας στο βουνό και η καταγραφή τής εικόνας του από την κάμερα μας, έρχεται να διαφωτίσει όλους αυτούς τούς συμβούλους του δημάρχου οι οποίοι ποτέ δεν πάτησαν το πόδι τους στον φυσικό αυτόν πλούτο αλλά με το χέρι τους υπέγραψαν την καταστροφή του.

Ξεναγούμε τούς ανθρώπους τού δημάρχου μέσα από την κάμερά μας μήπως κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και την συνείδησή τους, εάν έχουν, η οποία θα τους κυνηγά σε όλη τους την ζωή εξ’ αιτίας της καταστροφής που επιβάλλουν στην φύση, στην οικονομία και στην ομαλή διαβίωση των κατοίκων.

Οι ξεναγοί μας ανέλυσαν τα τεκταινόμενα για την περιοχή.

Επειδή η σωστή δημοσιογραφία απαιτεί κάποιες φορές δύσκολα και επικίνδυνα ίσως μονοπάτια, επιχείρησα την ανάβαση στο βουνό από το σημείο που δεν χρησιμοποιείται αυτοκίνητο, κάτι που δεν το συνηθίζω στην ελεύθερη ώρα μου. Επόμενο είναι ότι, στα μισά τής διαδρομής, παραδόθηκα στις… «εντολές» τού σώματος μου, και άρχισε η επιστροφή. Από αυτό που είδαμε όμως, είναι φύσει αδύνατον να ανέβουν εκεί επάνω φορτηγά και νταλίκες εάν τά μηχανήματα τής εταιρίας δεν καταστρέψουν το δάσος ζικ-ζακ για την διάνοιξη δρόμου, εφόσον ευθεία δεν θα μπορέσουν λόγω τού 60% ή 70% τις κλίσης του εδάφους, και αυτό σημαίνει τριπλάσια καταστροφή τού δάσους με την κοπή δέντρων.

Σε κάποια σημεία θα αφήνω την κάμερα μου σε μια αισθησιακή περιπλάνηση στην φύση πιστεύοντας ότι αξίζει για τους φίλους των αστικών κέντρων, μα περισσότερο για να καταδείξουμε το φυσικό κάλλος που τείνει να μετατραπεί σε «Κρανίου τόπο» με απόφαση και διαταγή του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και των δημοτικών του συμβούλων.

Θα ακούσουμε και τα λόγια του καθηγητή Δασοκομίας κυρίου Θεοχάρη Ζάγκα, που είπε ότι, αυτά τά πλάνα (από το ρεπορτάζ), κάποτε θα έχουν ιστορική αξία, διότι καταγράφουν το τοπίο όπως είναι, εφόσον αργότερα ίσως να μήν υπάρχει, εάν εφαρμοστεί η απόφαση καταστροφής του με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

«Ιστορική αξία» λοιπόν! Αυτό, ναι μεν με κολακεύει ώς εικονολήπτη και δημοσιογράφο, διότι συμβάλλω στην ενημέρωση, αλλά με θλίβει αφάνταστα ώς άνθρωπο του Νομού Πιερίας εάν αναγκαστώ να δώ αυτό το κάλλος να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.

Ακούμε στο βίντεο τον πρόεδρο τού Τμήματος Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριο Θεοχάρη Ζάγκα, ώς ειδικό επιστήμονα, να τοποθετείται και να μας εξηγεί επιστημονικά τις συνέπειες τού βιασμού αυτής τής παρθένας… φύσης.

Αφήσαμε τελικά πίσω μας το όμορφο τοπίο και πήραμε τον δρόμο τής επιστροφής με την κάμερα αναμμένη για να δείτε στο βίντεο και εσείς την διαδρομή μας.

Στην επιστροφή μας σταματήσαμε στο μνημείο τού αεροπορικού δυστυχήματος τής 17ης Δεκεμβρίου του 1997 που υπάρχουν τα συντρίμμια του Γιάκοβλεφ, του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους  που συνετρίβη στα Πιέρια Όρη με 72 νεκρούς επιβάτες όπου ανάμεσα τους βρίσκονταν αρκετοί Έλληνες που εργάζονταν σε τεχνική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στην Οδησσό.

Στην συνέχεια σταματήσαμε στον χώρο της πρωϊνής μας συνάντησης όπου μας υποδέχθηκαν κάτοικοι του χωριού με τραπέζι στρωμένο με διάφορα καλούδια που μετά από τέτοια κούραση μάς εντυπωσίασε, όχι τόσο η τροφή που θα λαμβάναμε, αλλά η εγκάρδια φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το νερό που ήπιαμε από την πηγή. Άγευστο, άοσμο και άχρωμο. Τα τρία συστατικά που ΔΕΝ πρέπει να εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό, κάτι που ούτε το ειδικό φίλτρο 6 σταδίων που χρησιμοποιώ δεν μου προσφέρει. Αυτός ο πλούτος και του νερού, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ή και να καταστραφεί ακόμα με την ανθρώπινη παρέμβαση στην φύση από τυχόν δημιουργία Αιολικού πάρκου.

Θα συνεχίσουμε, όπως οφείλουμε, την ενημέρωσή σας για την πορεία τής εξέλιξης τού Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

 

www.Pieria.tv

©www.Pieria.tv 2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο