«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

(14-10-2019)

 

Όλοι οι πολίτες μπορούνε να σώσουν μια ζωή, αρκεί να γνωρίζουν τα βασικά στις πρώτες βοήθειες.

Στην Πλατεία Ελευθερίας, σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 9.00π.μ. έως 1.30μ.μ., ο Δήμος Κατερίνης, το ΕΚΑΒ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, στα πλαίσια τής ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ εκπαίδευσαν μικρούς και μεγάλους, ενδιαφερόμενους για τις πρώτες βοήθειες σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Η εκδήλωση αυτή απέκτησε παγκόσμια διάσταση από πέρυσι, το 2018, ενώ από το 2012 ορίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.) και πραγματοποιείτο κάθε έτος στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς».

Με την βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων, οι πιστοποιημένοι εθελοντές εκπαιδευτές, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους πολίτες και τους μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης, οι οποίοι εναλλάσσονταν κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας, την παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξη της Ζωής.

Μού ζητήθηκε, ώς δημοσιογράφος, να ασκηθώ και εγώ στις πρώτες βοήθειες όπου και ευχαρίστως δέχθηκα.

Αυτό που πειραματίστηκα όμως, ήταν διαφορετική τακτική απ’ ότι διδάχθηκα και σπούδασα στο εξωτερικό τις πρώτες βοήθειες. Το συζήτησα με τους εκπαιδευτές ότι διδαχθήκαμε χρόνια πρίν για 15 συμπιέσεις θώρακος σε περίπτωση καρδιακής προσβολής και 3 εμφυσήσεις-αναπνοές ενώ τώρα απαιτούνται 30 συμπιέσεις πρίν από τις ανάλογες αναπνοές. Συνολικές συμπιέσεις δηλαδή από 100 έως 120 το λεπτό. Μού είπαν, και πρέπει να το μεταφέρω αυτό, ότι κάθε τόσο, και μετά από νεότερες έρευνες, αλλάζει ο αριθμός των καρδιακών συμπιέσεων και κατά συνέπεια ότι γνωρίζαμε από το παρελθόν δεν ισχύει πλέον.

************************

Συνεχίζω κόντρα σε όσα δεν συμβαδίζουν με το συμφέρον τού λαού τής Πιερίας, αναδεικνύοντας την αλήθεια ενάντια στο καλλιεργημένο ψεύδος! Όποιο και να ‘ναι αυτό, απ’ όπου και να προέρχεται…!

«Δεν παραβιάζω κάποιους κανόνες, προσπαθώ όμως να είμαι δυνατός θέτοντας τούς δικούς μου κανόνες».

©www.Pieria.tv – 2019

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2019
Μοιραστείτε το Άρθρο