ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 [HD 720p].

Μοιραστείτε το Άρθρο

του Γιώργου Οικονομίδη.

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (2).Movie_SnapshotΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν οι Κατερινιώτες την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Τα πεζοδρόμια, δεξιά και αριστερά της οδού Ειρήνης, όπου και παρέλασε η μαθητιώσα νεολαία και οι διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας, ήσαν ασφυκτικά γεμάτα. Πλήθος κόσμου χειροκρότησαν τά νιάτα της πόλης όπου κάθε έτος τέτοια ημέρα τιμούν την Εθνική Επανάσταση τού 1821. Κάποιοι με γνώση αυτού πού κάνουν ενώ άλλοι αναγκαστικά, δίχως να γνωρίζουν τα στοιχειώδη σημεία της επανάστασης τών Ελλήνων ενάντια στόν Οθωμανικό στρατό.

Η ημέρα εκείνη του 1821 σηματοδότησε, έως και σήμερα, την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία το 1821. Η τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια δέν άντεξε περισσότερο στην ηρωϊκή εξέγερση των οπλαρχηγών τής επανάστασης.

Η Επανάσταση όμως δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου τού 1821, αλλά νωρίτερα με αφετηρία την Πελοπόννησο.

Περίπου στά μέσα του Μαρτίου του 1821 σποραδικά επεισόδια έλαβαν χώρα εναντίον των Τούρκων και κατά τό τέλος τού Μαρτίου εκδηλώθηκαν οι πρώτες επαναστατικές εξορμήσεις. Στις 21 Μαρτίου εξεγέρθηκαν οι πατριώτες στα Καλάβρυτα, στις 22 του Μάρτη η Μάνη ανάσαινε από τόν τουρκικό ζυγό, ενώ στις 23 Μαρτίου η Καλαμάτα. Η επανάσταση μέσα σε δύο ημέρες, στις 24 και 25 τού Μάρτη χάρισε στην Πάτρα και σ’ όλες τις επαρχίες της Πελοποννήσου το προνόμιο να αποτινάξουν την Οθωμανική υποδούλωση που τούς είχε σκλάβους. Το ίδιο όφελος είχαν και τά Σάλωνα, τό Γαλαξίδι, η Λειβαδιά και η Αταλάντη, ενώ στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές η επανάσταση απλώθηκε τόν μήνα Απρίλιο.

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (6).Movie_SnapshotΕπίσημα όμως η ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίστηκε η 25η Μαρτίου διότι την μέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν στην Αγία Λαύρα στρατιωτικές δυνάμεις με τόν Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί και να κηρύττει την έναρξη του επαναστατικού αγώνα υψώνοντας το λάβαρο της Ελευθερίας και δίδοντας τόν όρκο «Ελευθερία ή θάνατος».

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου τού 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, όπου και την συνέδεσε με την θρησκευτική τελετή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μετά από επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδέσουν την έναρξη της  επανάστασης με μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή όπου θα τόνωναν το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Η μία πλευρά τής Ιστορίας αυτά μάς λέει ενώ άλλη πλευρά αμφισβητεί το περιστατικό της Αγίας Λαύρας.

Η τετράτομη “Ιστορία της Αναγεννήσεως της Ελλάδος” (1824), γραμμένη από τόν γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838), θεωρεί τό εν λόγω εγχείρημα της Αγίας Λαύρας ώς έναν Εθνικό μύθο. Δέν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο πρωταγωνιστής τής Αγίας Λαύρας, δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα δικά του απομνημονεύματα.

Πέραν όμως τούτου, η εορτή αυτή συνεχίζεται έως και σήμερα σέ όλη τήν Ελλάδα και τόν κόσμο που υπάρχουν Έλληνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μόνο οι Έλληνες εορτάζουμε μιά επέτειο που τιμά τήν έναρξη μιάς επανάστασης, σε αντίθεση μέ άλλους λαούς που εορτάζουν τό τέλος τής επανάστασης.

Έτσι και στην πόλη τής Κατερίνης τιμάται η επανάσταση του 1821 με παρέλαση, η οποία μεταφέρθηκε στούς δέκτες σας από τήν κάμερα τής sporeas.tv.

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη..Movie_SnapshotΘα παρατηρήσατε πιστεύω ότι αποφύγαμε να συμπεριλάβουμε στό ρεπορτάζ αυτό τα στρατιωτικά εμβατήρια πού η μπάντα τού Δήμου Κατερίνης συνόδευε την παρέλαση. Αυτό οφείλεται στήν απρέπεια και στήν ανοησία τολμώ να πώ, ενός Κοινωνικού Μέσου, τού γνωστού σέ όλους μας YouTube, όπου σε περίπτωση ανάρτησης ενός βίντεο που περιλαμβάνει τόν Εθνικό Ύμνο τής Ελλάδος καθώς και διάφορα στρατιωτικά εμβατήρια σε παρελάσεις, επικαλείται “πνευματικά δικαιώματα τρίτων” και κατά συνέπεια μάς υποχρεώνει να αναγνωρίσουμε τά “δικαιώματα τρίτων” με σκοπό να παίζουν στά δικά μας βίντεο δικές τους διαφημίσεις με σκοπό τό κέρδος. Σε περίπτωση που δέν αναγνωρίσει κάποιος τα εν λόγω “δικαιώματα” τιμωρείται από τό YouTube ώς παραβάτης με ποινή να μή μπορεί να αναρτά βίντεο άνω τών 15 λεπτών, ενώ εάν συνεχίσει αυτή τήν καταπάτηση τότε διαγράφεται από τό δίκτυο αυτό. Τέτοια τιμωρία επέβαλαν προσωπικά και σ’ εμένα διότι σε παλαιότερα βίντεο παρέλασης στην Κατερίνη, συμπεριέλαβα και τήν ζωντανή μουσική τών εμβατηρίων από τήν μπάντα τού Δήμου τής πόλης μας.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι την Ελληνική Βουλή όπου και το YouTube αναγνώρισε τό λάθος του υποσχόμενοι ότι θα τό επανορθώσουν. Όμως… YouTube είναι αυτό και κατά συνέπεια αγρόν ηγόρασαν για τά Εθνικά Σύμβολα τής Ελλάδος. Η Ελληνική Βουλή όμως πώς θα αντιδράσει τελικά στην ηλιθιότητα αυτή τών ανθελλήνων YouTubeμπιανών;;;

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τήν παρέλαση:

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (3).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (4).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (5).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (6).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (7).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (8).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (9).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (10).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (11).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (19).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (20).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (21).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (22).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (23).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (24).Movie_Snapshot

25η Μαρτίου 2014. Παρέλαση στην Κατερίνη. (25).Movie_Snapshot

 

Από τήν Κατερίνη,

Γιώργος Οικονομίδης

www.sporeas.tv

www.sporeas.gr

 


Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment