Σκληρή κριτική από Αυστραλία για το βίντεο του ΕΟΤ…

Μοιραστείτε το Άρθρο

Μετά τη δημοκρατία, τα μαθηματικά, θέλουν εύσημα και για την παραλία 12 Αποστόλοι.

Σκληρή κριτική από Αυστραλία για το βίντεο του ΕΟΤ
Φαρμάκι στάζουν τα…σχόλια στην Αυστραλία για την απόφαση του ΕΟΤ να περιλάβει πλάνα της παραλίας Δώδεκα Απόστολοι, στη Βικτώρια, στο βίντεο για τη διαφημιστική καμπάνια «Θεοί, Μύθοι, Ηρωες», καθώς δημοσίευμα κάνει λόγο για «ντροπιαστική γκάφα» και «παράλογους ισχυρισμούς» του υπουργείου Τουρισμού. Η Sydney Morning Herald «πυροβολεί» την Ελλάδα, επικαλούμενη την απάντηση του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία: «Οπως έχει ανακοινωθεί, το βίντεο είναι μια δραματοποιημένη διήγηση που αφορά στην παρουσίαση της Ελλάδας από μία οικεία οπτική γωνία σε όλη την ανθρωπότητα, τη μυθολογία, τους Θεούς, τους ήρωες και όλα τα στοιχεία εκείνα που «έδωσε» η Ελλάδα στην ανθρωπότητα».

12 Apostoles in Victoria Australia.jpgΣύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, οι Ελληνες θέλουν να πάρουν τα εύσημα και για ένα από τα πιο γνωστά τοπία της Ελλάδος, μετά από τη δημοκρατία και τα μαθηματικά. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι Ελληνες θεωρούν τους εαυτούς τους ιδρυτές της δημοκρατίας και των μαθηματικών. Τώρα λαμβάνουν τα εύσημα για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπόσημα της Αυστραλίας, τους Δώδεκα Αποστόλους. Η ντροπιαστική γκάφα επιδεινώνεται από ”παράλογους” ισχυρισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού ότι η χρήση των πλάνων είναι δικαιολογημένη, διότι οι αστερισμοί που εμφανίζονται στον ουρανό πάνω από τους Δώδεκα Αποστόλους στο βίντεο φέρουν ελληνικά ονόματα!» αναφέρει χλευαστικά η αυστραλιανή εφημερίδα.

Προ ημερών, κάποιοι χρήστες παρατήρησαν ότι στο βίντεο υπάρχουν πλάνα της παραλίας Δώδεκα Απόστολοι και ειδοποίησαν αυτόν που τα γύρισε. Πρόκειται για τον Αυστραλό Αλεξ Τσέρνεϊ, ο οποίος ανακάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν 15 δευτερόλεπτα από βραβευμένο ντοκιμαντέρ του, χωρίς την άδειά του.
Ο Τσέρνεϊ υποστηρίζει στην Sydney Morning Herald ότι ειδοποιήθηκε για την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόνο λίγες ημέρες αφότου η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη εγκαινίασε το βίντεο σε μια διεθνή εκδήλωση για την τουριστική βιομηχανία. «Εχουν δει το βίντεο μου σχεδόν 2 εκατομμύρια φορές από το 2011, κέρδισα κάποια βραβεία, και έχει παρουσιαστεί ως φωτογραφία της ημέρας από τη NASA, μάλλον γι’ αυτό αναγνωρίστηκε», τόνισε.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα, όταν ο κ Τσέρνεϊ επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη του «Θεοί, Μύθοι, Ήρωες», εξεπλάγη, καθώς έμαθε ότι ο ΕΟΤ απέκτησε τα απαραίτητα δικαιώματα για το βίντεο και επιμένει στη χρησιμοποίησή του! «Το γεγονός ότι δείχνουν τους Δώδεκα Αποστόλους σε ένα τουριστικό βίντεο για την Ελλάδα είναι κάπως παράλογο… Πρόκειται για φαρσική υπεράσπιση (των θέσεών τους)» πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΤ είχε τονίσει ότι «έχει προμηθευτεί όλα τα πλάνα που βρίσκονται στην διάθεση του, επί της βάσεως συμβάσεων με τους προμηθευτές του, και με την ρητή προϋπόθεση ότι είναι ελεύθερα δικαιωμάτων για κάθε χρήση».

Ακόμη, ο καλλιτεχνικός δημιουργός και σκηνοθέτης της παραγωγής Αντώνης Κιούκας, είχε αναφέρει ότι σύμφωνα και με την ηχητική διήγηση της συγκεκριμένης σκηνής, χρησιμοποιήθηκε συνειδητά ένα πλάνο από την Αυστραλία, το πλάνο του έναστρου ουρανού, για να υποστηρίξει καλλιτεχνικά, αυτό που περιγράφει ο αφηγητής. «Ότι σχεδόν σε όλη την υφήλιο, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, θα συναντήσεις μία ιδέα, ένα όνομα που έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Ακόμα και στον ουρανό της Αυστραλίας, στο νότιο ημισφαίριο», εξηγεί ο καλλιτεχνικός δημιουργός, «όταν σηκώσεις τα μάτια σου ψηλά, θα δεις αστέρια και αστερισμούς που κουβαλούν ελληνικά ονόματα. Η μυθολογία του Ουρανού, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης είναι Ελληνική».

Πηγή: koutipandoras.gr

Επιμέλεια: www.sporeas.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο