Σοβαρή απώλεια εσόδων στη ΔΕΥΑΚ από παράνομες συνδέσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Ανδρέα Γαλανού.

 

* 9 ΕΚ. ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΑΛΛΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 4,5 ΕΚ. ΚΥΒΙΚΑ!

* ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ.

* ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΒΟΡΩΝΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ BYPASS.

* ΣΤΟΧΟΣ, ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ BYPASS, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.

* ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΝΕΡΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΦΡΕΑΤΙΑ ΟΜΒΡΙΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ.

* ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΥΨΟΥΣ 600 ΕΥΡΩ, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ EXOYN KANEI ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ BYPASS. ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΥΨΟΥΣ 1.500 ΕΥΡΩ, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.

* Η ΔΕΥΑΚ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ΝΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ.

* ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΟΥΛΙΟΥ: ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ. ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.

Από την Κοινότητα Σβορώνου Κατερίνης ξεκίνησαν, από 1/6/2020 κ.ε., οι έλεγχοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δ.Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ) σε οικίες και σε μικρές ή μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις που διατηρούν συνδέσεις στην ύδρευση με παράνομο bypass και μάλιστα για πότισμα ποικίλου μεγέθους εκτάσεων με διάφορες καλλιέργειες.

Πρόκειται για δημότες οι οποίοι κλέβουν νερό, εννοείται χωρίς να το πληρώνουν. Σύμφωνα με στοιχεία τής ΔΕΥΑΚ, από τις δεξαμενές νερού χρεώνονται ως εξερχόμενα 9.000.000 περίπου κυβικά αλλά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια, τιμολογούνται μόνο τα 4.500.000 κυβικά νερού, δηλαδή η μισή ποσότητα.

Πρόστιμο 600 ευρώ για συνδέσεις στην ύδρευση με παράνομο bypass, αλλά και πρόστιμο 1.500 ευρώ για παράνομη σύνδεση αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους που η επιτροπή τής ΔΕΥΑΚ κατέγραψε στην Κοινότητα Σβορώνου, από τις 13 οικίες που ελέγχθηκαν την 1η Ιουνίου 2020 (πρώτη ημέρα ελέγχων), οι 10 από αυτές διατηρούσαν παράνομες συνδέσεις παροχής νερού σε κήπους και καλλιέργειες!

Η επιτροπή ελέγχου αποτελείται από το μέλος τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑΚ, Ασημίνα Πούλιου, καθώς και από εργοδηγό και υδραυλικό, που είναι στελέχη τής Δημοτικής Επιχείρησης.

Παράλληλα, γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα προς νοικοκυριά που παράνομα ρίχνουν νερά κουζίνας και πλυντηρίου σε φρεάτια ομβρίων, με αποτέλεσμα να μολύνεται ο υπόγειος ορίζοντας αλλά και η θάλασσα.

Επίσης, ως προς την αποχέτευση, αρκετοί δημότες έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνδέσεις με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την Υπηρεσία και βέβαια χωρίς να πληρώνουν το παράβολο σύνδεσης.

Στους παρανομούντες ως προς συνδέσεις στην ύδρευση με παράνομο bypass, επιβάλλεται πρόστιμο 600 ευρώ ενώ ως προς τις παράνομες συνδέσεις με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, η επιτροπή ελέγχου ζητά από τους δημότες να επισκέπτονται, άμεσα, τα γραφεία τής ΔΕΥΑΚ προκειμένου, υποχρεωτικά, ώστε να προωθούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Και σε περίπτωση που οι δημότες δεν συμμορφώνονται, τότε επαναλαμβάνονται οι διαδικασίες των προστίμων.

Έλεγχοι όχι μόνο στην περιφέρεια της Κατερίνης αλλά και στην πόλη. Προλαβαίνουν οι παρανομούντες να κάνουν νόμιμες συνδέσεις, ώστε να γλιτώσουν τα πρόστιμα.

Ως προς την κλοπή νερού, οι διαδικασίες αφορούν πληρωμή παραβόλων αλλά και τοποθέτηση ρολογιού που θα καταγράφει τα κυβικά νερού που καταναλώνονται, νερό το οποίο και θα πρέπει, από τούδε και στο εξής, να πληρώνουν, όπως άλλωστε κάνουν οι συνεπείς δημότες – καταναλωτές.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά στην περιφέρεια του Δήμου Κατερίνης ενώ μετά το πέρας ελέγχων όλων των οικιών και αγροτικών επιχειρήσεων στην περιφέρεια της πόλης, έλεγχοι, ως προς την ύδρευση και την αποχέτευση, θα γίνουν σε όλες τις οικίες και επιχειρήσεις τού αστικού ιστού.

Γι’ αυτό, στους δημότες που επί δεκάδες χρόνια διατηρούν παράνομες συνδέσεις, όχι μόνο ύδρευσης αλλά και αποχέτευσης, συμφέρει να προβούν άμεσα στις νόμιμες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, ως προς τις συνδέσεις στην ύδρευση με παράνομο bypass, θα πρέπει το νερό να περνά μέσα από υδρόμετρα.

Επίσης, ως προς τις παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης, οι δημότες θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τα Γραφεία τής ΔΕΥΑΚ Κατερίνης, να καταθέσουν αίτηση σύνδεσης κλπ. και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν από τους αρμοδίους υπαλλήλους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν πρόστιμα και θα καταστήσουν νόμιμες τις έως τώρα παράνομες συνδέσεις τους.

Έλεγχοι γίνονταν και στο παρελθόν, αλλά …δεν εισπράττονταν τα πρόστιμα, γι’ αυτό και, μέχρι σήμερα, δεν συμμορφώνονται οι δημότες που διατηρούν παράνομες συνδέσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, η απώλεια εσόδων τής ΔΕΥΑΚ είναι μεγάλη αλλά και σημαντική όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την ανάπτυξη της δημοτικής επιχείρησης.

Πρόκειται για έσοδα που, ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, τα έχει ανάγκη η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κατερίνης προκειμένου να μην καταστεί μια ελλειμματική και κατ’ επέκταση προβληματική επιχείρηση. Διότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ΔΕΥΑΚ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δημότες τής Κατερίνης.

Άλλωστε, η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη της Δημοτικής αυτής Επιχείρησης, είχε ως στόχο να καταστήσει βιώσιμη τη ΔΕΥΑΚ. Δηλαδή, αφενός μεν να μπορεί να πληρώνει το προσωπικό τής Επιχείρησης, να λειτουργεί και να συντηρεί τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυά της αλλά και να αποκαθιστά βλάβες, αφετέρου όμως να μπορεί να αναπτυχθεί και να καταστεί μια αναπτυξιακή μονάδα με πολλαπλά οφέλη στην υπηρεσία των δημοτών και του τόπου.

Γιατί όμως, εδώ και δεκάδες χρόνια, υπήρχε αυτό το καθεστώς παράνομων συνδέσεων σε ύδρευση και αποχέτευση; Γιατί δεν γίνονταν έλεγχοι; Σύμφωνα με πληροφορίες, έλεγχοι γίνονταν αλλά, για λόγους καθαρά και μόνο ψηφοθηρικούς, δεν στέλνονταν τα πρόστιμα σε όλους τούς δημότες που διατηρούσαν παράνομες συνδέσεις.

Έτσι, αρκετοί δημότες θεωρούσαν ευεργεσία τη μη επιβολή προστίμων και συνέχιζαν να παρανομούν… Και βεβαίως, όταν έρχονταν η περίοδος των εκλογών, αρκετοί από τους δημότες ανταπέδιδαν την ευεργεσία που είχαν δεχθεί, με ψήφο στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να πληρώνουν συνεχώς οι συνεπείς δημότες, να σηκώνουν όλο το βάρος λειτουργίας τής ΔΕΥΑΚ και να νιώθουν ότι είναι τα μόνιμα …κορόιδα! Και βέβαια, υπ’ αυτές τις συνθήκες η ΔΕΥΑΚ να έχει λιγότερες δυνατότητες και περισσότερα προβλήματα.

Ασημίνα Πούλιου: Πράξη Δικαιοσύνης, το να πληρώνουν όλοι οι δημότες τις υποχρεώσεις τους. Δεν θέλουμε να υπάρχουν «έξυπνοι» που δεν πληρώνουν και κορόιδα που συνεχώς πληρώνουν…

Γι’ αυτό και η Δημοτική Σύμβουλος, Ασημίνα Πούλιου, που είναι και μέλος τού Δ.Σ. τής ΔΕΥΑΚ, θεωρεί ότι οι έλεγχοι για διερεύνηση παράνομων συνδέσεων στην ύδρευση και στην αποχέτευση είναι έλεγχοι που αποτελούν μια έμπρακτη κίνηση δικαιοσύνης έναντι εκείνων των υπεύθυνων δημοτών που όλα τα χρόνια είναι νόμιμοι πληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους.

«Ειλικρινά, δεν δέχομαι και δεν δεχόμαστε στο Δ.Σ. τής ΔΕΥΑΚ να υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοτών. Η μία κατηγορία να είναι εκείνη που συνεχώς πληρώνει ενώ η άλλη κατηγορία να είναι εκείνη που ζει σε βάρος των νόμιμων συνδημοτών.

Δεν θέλουμε άλλοι δημότες μας να νιώθουν «έξυπνοι», επειδή μόνιμα δεν πληρώνουν. Δεν θέλουμε άλλοι δημότες να είναι τα κορόιδα, επειδή μόνιμα είναι υπεύθυνοι δημότες που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και σηκώνουν και το βάρος εκείνων που δεν πληρώνουν…

Αυτή η αδικία έπρεπε κάποτε να σταματήσει. Να λοιπόν, που ήρθε αυτός ο καιρός να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη έναντι όλων των δημοτών, επειδή ακριβώς δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος, επειδή ακριβώς θέλουμε να υπάρχει ισονομία παντού», δήλωσε η κ. Πούλιου.

 


Μοιραστείτε το Άρθρο