ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2018 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(06/01/2018)

 

Με κατάμεστη την Παραλία Κατερίνης από κόσμο εορτάστηκαν κι’ εφέτος τα Θεοφάνεια.

Η θρησκευτική αυτή τελετή γίνεται σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου τού κάθε έτους.

Είναι μια θρησκευτική τελετή, που δεν πηγάζει όμως από την Βίβλο, αλλά η λαμπρότητά της είναι εμφανής σε κάθε γωνιά τής Ελλάδος.

Όταν πλέον καθιερώθηκε η ημερομηνία για την εορτή των Χριστουγέννων σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, έγινε τότε και ο διαχωρισμός της εορτής των Θεοφανείων, ή των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου, στα μέσα του 6ου αιώνα διότι άλλοι τα εόρταζαν στις 6 Ιανουαρίου και άλλοι στις 10 του ιδίου μηνός.

Στην εορτή αυτή των Θεοφανείων, υπάρχει η τελετουργία του «αγιασμού των υδάτων» με τη κατάδυση του Σταυρού όπως καταδύθηκε στα νερά τού Ιορδάνη κατά την Βάπτιση Του ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με τα Ελληνικά όμως έθιμα, ο αγιασμός των υδάτων έχει την έννοια του εξαγνισμού των ανθρώπων, τον καθαρμό τους και την απαλλαγή τους από την δαιμονική επήρεια, και τα έθιμα αυτά έχουν τις ρίζες τους από την αρχαία λατρεία.

Στην Παραλία Κατερίνης λοιπόν, όπως κάθε έτος έτσι κι’ εφέτος πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή η οποία όμως έγινε σε ειδική εξέδρα κοντά στον προβλήτα και όχι επάνω του όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι. Υπενθυμίζω ότι, ο προβλήτας κρίθηκε ακατάλληλος και επικίνδυνος γι’ αυτό και σφραγίστηκε πρίν από 2 χρόνια, άσχετα που -παρανόμως έστω- επί 2 έτη η τελετή του αγιασμού γινόταν εκεί.

Παρακολουθήστε λοιπόν την τελετή των Θεοφανείων της Παραλίας Κατερίνης προεξάρχωντος του Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου με την παρουσία των αρχών του τόπου.

 

©www.Pieria.tv – 2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018

 
 

Copyright © Pieria.tv (Η αντιγραφή δίχως άδεια σημαίνει κλοπή)

Το περιεχόμενο τού παρόντος διαδικτυακού τόπου (site) ανήκει αποκλειστικά στην Pieria.tv και στον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομίδη, εκτός εάν γίνεται αναφορά σε άλλη πηγή. Απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή αλλά και η παραποίηση του περιεχομένου, έστω και με αναφορά στην πηγή, δίχως έγγραφη ή προφορική άδεια. (pieria.tv@pieria.tv / τηλ. 69 700 800 63 [Γιώργος])

Προτιμήστε ελεύθερα την ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930