Το λιμάνι της Μελβούρνης «στο σφυρί».

Μοιραστείτε το Άρθρο

Υπολογίζεται να αποφέρει πάνω από $6 δις.

Το λιμάνι της Μελβούρνης

Το λιμάνι της Μελβούρνης

Ύστερα από οπισθοδρομήσεις, αλλαγές, απειλές και παλινδρομήσεις εβδομάδων, εκ μέρους και των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, επιτεύχθηκε η συμφωνία πώλησης του λιμανιού της Μελβούρνης, η οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρει πάνω από $6 δις. 

Ανάσα ανακούφισης από την κυβέρνηση Andrews, η οποία στηρίζεται εκεί προκειμένου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για έργα υποδομής που έδωσε στους ψηφοφόρους.

Ο θησαυροφύλακας, Tim Pallas, δήλωσε αναφορικά ότι πρόκειται για ένα ευνοϊκό, θετικό αποτέλεσμα για τη Βικτώρια, δεδομένου ότι θέτει τα συμφέροντα της πολιτείας πάνω από την μικροπολιτική.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η πώληση θα υλοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο οικονομικό έτος, προς το τέλος του 2016 ή τις αρχές του 2017, προέβλεψε, δε, ότι θα υπάρξει “υγιές ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Mathew Guy, εξέφρασε την άποψη, ότι βασικής σημασίας είναι το γεγονός ότι η τροποποίηση που επήλθε στο νομοσχέδιο, δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός δεύτερου εμπορικού λιμένα στη Βικτώρια.

Επίσης, σύμφωνα με τη συμφωνία, 10% από τα χρήματα θα διατεθούν για αναπτυξιακά έργα συγκοινωνίας στην ύπαιθρο.

Να αναφερθεί ότι η πρώην κυβέρνηση Napthine υπολόγισε ότι η πώληση του λιμένα θα αποφέρει περίπου $5,3 δις, σε αντίθεση με το Εργατικό Κόμμα που ελπίζει η πώληση να αποφέρει πάνω από $7 δις.

Εξίσου σημαντικό ότι η πώληση του λιμένα ανοίγει την πόρτα στη Βικτώρια για είσοδο στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα ανακύκλωσης των κεφαλαίων. Σύμφωνα με αυτό, πολιτείες οι οποίες πουλούν περιουσιακά στοιχεία και επενδύουν σε νέα έργα υποδομής, λαμβάνουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση 15% επιπλέον από την τιμή πώλησης. 

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι η Εργατική κυβέρνηση, μέχρι και τον περασμένο μήνα διακήρυττε ότι ήταν αποφασισμένη να πουλήσει το λιμάνι, έστω και χωρίς νομοθέτημα, κάνοντας χρήση ειδικής δικλείδας που είχε εισάγει η κυβέρνηση Κένετ σε περίπτωση που δεν έφθαναν σε συμφωνία με την αντιπολίτευση.

πηγή: neoskosmos.com


Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment