Του Γιώργου Οικονομίδη.
«Φτώχια καταραμένη» λέει ο λαουτζίκος.
«Θεέ μου γιατί μας το έκανες αυτό;» λένε οι απελπισμένοι.
«Όπου φτωχός και η μοίρα του» λένε οι παροιμίες.
Και πολύ περισσότερα αποφθέγματα μπορούν να εφεύρουν οι άνθρωποι για να κατηγορήσουν την φτώχια τους.
ΟΜΩΣ…!
Κάποιοι ανά τον κόσμο θέλουν τον φτωχό υποχείριο τους όπου και δεσπόζουν ως «σωτήρες» στις καρδιές τους. Έναν τέτοιον όμως ζυγό εύκολα μπορεί ο φτωχός να τον αποτινάξει από επάνω του και να στείλει τους πλούσιους από εκεί που ήλθαν. Πώς;;; Πολύ απλό…!
Σύμφωνα με μια άλλη σοφή μας παροιμία, «πενία τέχνας κατεργάζεται», όπου η ευρηματικότητα και οι έξυπνες λύσεις είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φτώχιας και της ανέχειας, μας αποδεικνύει πώς η φτώχια μπορεί να καταπολεμηθεί εάν και εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον συνάνθρωπό τους. Κάτι τέτοιο λοιπόν βλέπουμε και στο βίντεο που φιλοξενούμε με την διάλεξη που δόθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας τον Ιούλιο του 2011 από τον Bunker Roy.
Ο Bunker Roy είναι ένας Ινδός ακτιβιστής και εκπαιδευτικός ο οποίος ίδρυσε το Barefoot College (το κολέγιο των ξυπόλυτων). Είχε επιλεγεί ως ένας από τις 100 πιο σημαίνοντες προσωπικότητες το 2010 για το έργο του στην εκπαίδευση των αναλφάβητων και αγράμματων Ινδών αγροτών. Είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο που έγραψα παραπάνω…
Μια τέτοια αγάπη όμως, αληθινή και ανυπόκριτη, πηγάζει μόνον από την αγάπη του Θεού που είναι έμφυτη και στην καρδιά των δικών Του παιδιών. Αυτή η αγάπη εκδηλώνεται όμως (ως Θεϊκό έμφυτο) και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ή που δεν θέλουν τον Θεό στην ζωή τους. Είναι αγάπη «κούφια» όμως, δίχως να λογαριάζεται από τον Θεό τον Οποίον δεν αποδέχονται αυτοί οι άνθρωποι και κατά συνέπεια, η αγάπη αυτή προσφέρει μέν υπηρεσία στον συνάνθρωπο δεν έχει όμως αξία στην ψυχή του «ευεργέτη».
Σημειώνουμε ότι, στο εν λόγω βίντεο εστιάζουμε στην πρακτική καταπολέμησης της ανέχειας και όχι στο ποιόν ή στα πιστεύω του ακτιβιστή.
Γιώργος Οικονομίδης
www.sporeas.tv