Υπνωτήριο Αστέγων: Οι κούφιες υποσχέσεις και η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης!

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ (Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας).

Με την παρούσα επιστολή η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας αποχωρεί επίσημα από την παραπάνω πρωτοβουλία. Στο τέλος της επιστολής όλα τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων 11 μηνών.

Πριν έναν χρόνο περίπου, στις αρχές του Γενάρη, στην πόλη μας γινόταν μεγάλη συζήτηση για έναν συμπολίτη μας ο οποίος ζούσε σε ένα παγκάκι κάτω από το Δημαρχείο. Αν θυμάστε, τότε, η θερμοκρασία κάποια βράδια έπεφτε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ένα τέτοιο βράδυ, μια πρωτοβουλία 5 γυναικών, που φρόντιζαν τον άστεγο συμπολίτη μας, ζήτησε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας να συναντηθούμε επειγόντως στην αυλή του Καπνικού Σταθμού για να συζητήσουμε τη δυνατότητα εύρεσης άμεσα μιας λύσης για τον «Άστεγο του τόπου μας». Έτσι ονομάστηκε μετέπειτα η πρωτοβουλία των 5 γυναικών, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στηρίζει άστεγους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα αποφασίσαμε ως ομάδα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, υπό την προϋπόθεση, όμως, η βοήθεια αυτή να μην είναι περιστασιακή και, εκτός από την κάλυψη των αναγκών του συγκεκριμένου συμπολίτη μας, να ασκηθεί πίεση προς τον Δήμο Κατερίνης για τη δημιουργία μόνιμου υπνωτηρίου αστέγων στην πόλη μας, στο πλαίσιο  αντιμετώπισης των φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Έτσι, στις 3 Ιανουαρίου 2021 κατατέθηκε δημόσια πρόταση για τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων στην Κατερίνη και κλήθηκε η Δημοτική Αρχή να συνδράμει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Η πρόταση είναι διαθέσιμη εδώ.

Αμέσως μετά η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής για τη συγκέντρωση χρηματικών δωρεών. Έπειτα, σε συνεργασία με την ομάδα «Ο Άστεγος του τόπου μας» αναζήτησε, βρήκε, μίσθωσε και ανακαίνισε με δικά της έξοδα μονοκατοικία. Εντός λίγων ημερών η μονοκατοικία αυτή εξοπλίστηκε πλήρως και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για τη φιλοξενία όλων των αστέγων της πόλης.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχε και η Ιερά Μητρόπολη όπως και το προσωπικό των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης. Το συμβόλαιο της μονοκατοικίας υπέγραψε εκπρόσωπος του Καπνικού Σταθμού, το ενοίκιο και όλα τα έξοδα του προσωρινού υπνωτηρίου καλύπτονταν από τις δωρεές των πολιτών και πολλά από τα αναλώσιμα του νέου νοικοκυριού προσέφεραν συμπολίτες μας.

Αμέσως μετά ξεκίνησε ένας κύκλος επαφών με την ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου, κ. Χρυσούλα Μακρίδου, με τον αντιδήμαρχο, κ. Γεώργιο Τσιαλό, την προϊσταμένη της Πρόνοιας, κ. Αναστασία Νταντάμη και με τον διευθυντή της ΔΗΚΕΔΗΚ, κ. Πέτρο Διαμαντή, με στόχο τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την εύρεση οριστικής λύσης. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών υπήρξε η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής πως μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του 2021, δηλαδή εντός 9 μηνών, ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει οργανωμένη βοήθεια και μόνιμη στέγη στους άστεγους της πόλης μας, αντικαθιστώντας το προσωρινό υπνωτήριο.

Με την υπόσχεση αυτή στα χέρια μας και με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου και των νοσηλευτριών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αναλάβαμε την φροντίδα της μονοκατοικίας και των ενοίκων της, υπενθυμίζοντας πάντα στη Δημοτική μας Αρχή πως οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και θέτοντας την 30η Σεπτέμβρη ως τελική ημερομηνία αποχώρησής μας από των παραπάνω πρωτοβουλία. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της ομάδας μας καταρτίστηκε ένας κανονισμός λειτουργίας του προσωρινού υπνωτηρίου.

Δυστυχώς πειστήκαμε από τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους που μας διοικούν και εξαπατηθήκαμε από τις «κούφιες υποσχέσεις» τους!

Τελικά, μετά από συνεχείς πιέσεις, στις αρχές του Οκτώβρη πληροφορηθήκαμε από τον διευθυντή της ΔΗΚΕΔΗΚ, κ. Πέτρο Διαμαντή, πως, παρά τις διαβεβαιώσεις «υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών στελεχών», ο Δήμος Κατερίνης δεν θα μπορέσει τελικά να τηρήσει την υπόσχεσή του. Έτσι απλά!

Η πληροφορία αυτή μας εξόργισε, γιατί έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα διακόπταμε τη μίσθωση του υπνωτηρίου και θα βγάζαμε δύο άρρωστους ανθρώπους στον δρόμο ή θα συνεχίζαμε να καλύπτουμε τα έξοδα λειτουργίας της δομής. Επιλέξαμε τελικά μία ενδιάμεση λύση, να πληρώνουμε δηλαδή ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα μέχρι και τις αρχές Δεκέμβρη, απαιτώντας παράλληλα από τη Δημοτική Αρχή να βρει μια εναλλακτική λύση. Τελικά, η λύση βρέθηκε και από την 1η Δεκεμβρίου 2021 η Ιερά Μητρόπολη ανέλαβε τη λειτουργία και τα έξοδα της δομής.

Με την παρούσα επιστολή η Εθελοντική Ομάδα Δράσης αποχωρεί επίσημα από την παραπάνω πρωτοβουλία, αφού το νέο συμβόλαιο ενοικίασης είναι πλέον υποχρέωση της Ιεράς Μητρόπολης και καταθέτει στο τέλος της παρούσας επιστολής όλα τα παραστατικά των τελευταίων 11 μηνών.

Μέσα από την πρωτοβουλία του προσωρινού υπνωτηρίου αυτο-οργανωθήκαμε, παλέψαμε με τον διπλανό μας, φορτωθήκαμε άλλο ένα πρόβλημα της πόλης και συσπειρώσαμε επιτυχώς υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας προς όφελος των ασθενέστερων. Το υπνωτήριο αστέγων εξυπηρέτησε τις ανάγκες της πόλης για 11 συναπτούς μήνες και κάλυψε μια από τις βασικές υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής! Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα δύο φορές και ως κατάλυμα για συμπολίτες μας που βίωσαν ενδοοικογενειακή βία και, ύστερα από σύσταση της Εισαγγελίας, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη δομή που δημιούργησαν οι πολίτες. Ναι, στη δομή που θα έπρεπε να διαθέτει κάθε σύγχρονη πόλη και κάθε δήμαρχος που σέβεται −κυρίως− τον εαυτό του!

Δυστυχώς, πίσω από τη στάση της Δημοτικής Αρχής διακρίναμε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της προσωπικής μας ευαισθησίας και μια βολική κάλυψη για τις ανεπάρκειες και τις ανικανότητές της.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε δίκτυα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης για να επανασυνδέσουμε τον διαλυμένο κοινωνικό ιστό με νέες αξίες και νέες αντιλήψεις. Όχι στη βάση του ατομικισμού, της καταναλωτικής αποβλάκωσης και της τηλεοπτικής αποχαύνωσης, αλλά στη βάση της συλλογικότητας, της ανθρώπινης επικοινωνίας, της συνεισφοράς, της αλληλοβοήθειας, της κοινότητας ανθρώπων, αγαθών και αξιών με ισότιμη συμμετοχή, χωρίς ιεραρχίες και κηδεμονίες.

Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στον αυθόρμητο, ανιδιοτελή και αυτοοργανωμένο εθελοντισμό, που χρόνια τώρα λειτουργεί με επιτυχία, λέμε ΝΑΙ στην κοινωνική προσφορά, λέμε ΝΑΙ στις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά λέμε ΟΧΙ στη χειραγώγηση και εκμετάλλευση από το Κράτος και τον Δήμο, του υγιούς μοντέλου αυτοοργάνωσης και κοινωνικοποίησης των εθελοντικών ομάδων. Λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία «φιλανθρωπικών μαγαζιών», που εκμεταλλεύονται τον πόνο και τη φτώχεια που δημιούργησε η πολιτική των τελευταίων χρόνων. Λέμε ΟΧΙ στις εθελοντικές ομάδες επιτήδειων πολιτευτών, που τις χρησιμοποιούν −μεταξύ άλλων− για να εξασφαλίζουν μόνιμη παρουσία και αυτοπροβολή σε προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Οι καιροί είναι πονηροί και επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Οι σκέψεις αυτές τίθενται σε δημόσια κριτική, προκειμένου να διαμορφωθούν κοινές απόψεις και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που μπορεί να πάρουν χαρακτηριστικά βαρύτατης πολιτικής και ανίατης (δημοτικής) κατάπτωσης.

Όλες και όλους εσάς που μας εμπιστευτήκατε προσφέροντας από το υστέρημά σας, το προσωπικό των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας, όπως και την πρωτοβουλία των 5 γυναικών «Ο άστεγος του τόπου μας», σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά!

Τα παραστατικά είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης/ου ΕΔΩ.

 


Μοιραστείτε το Άρθρο