Χωροταξική αυθαιρεσία, «Κλιματική Αλλαγή» ή Υβριδικός Πόλεμος;

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Δεν έχει περάσει ακόμα το τριήμερο πένθος, δεν έχουν βρεθεί όλοι οι αγνοούμενοι, δεν έχουν αναγνωριστεί τα θύματα, αλλά κάποιοι σπεύδουν ήδη να ρίξουν ευθύνες στο ίδιο το θύμα, «τον άνθρωπο».

Και το ταχυδακτυλουργικό κόλπο απόσπασης της προσοχής που έγινε στην Μάνδρα, επαναλαμβάνεται κι εδώ.

Τότε είχε φταίξει η άτακτη δόμηση που έπεσαν τόνοι νερού σε ένα μόνο σημείο μαζεμένοι:

Η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών, ενώ η ζώνη της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης ήταν μήκους περίπου 19 και πλάτους μόνο τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, μας είχε πληροφορήσει τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Ενώ τώρα, για την περίπτωση της Ραφήνας, μας πληροφόρησε ότι θυελλώδεις δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι, με ριπές που σε αρκετές περιοχές της Αττικής έφτασαν τα 120 χλμ., καταγράφηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Και ο κος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», συγκρίνει τις δυο περιπτώσεις:

«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική».

«Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα».

 «Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ’ εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ’ εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007».

«Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς […] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία», ανέφερε ο κος Λέκκας.

Το τρικ του ταχυδακτυλουργού

Ακούγοντας ή διαβάζοντας αυτά, ένας μέσος πολίτης, καταλαβαίνει ότι ο τόνος πέφτει στην ευθύνη εκείνων που έχτισαν άναρχα και, κατά δεύτερο λόγο, στην πολιτεία που έχει επιτρέψει αυτή την πολεοδομική αναρχία.

Ωστόσο, όση αλήθεια κι αν εμπεριέχεται σε αυτά τα δυο, η προσοχή ξεφεύγει από το γεγονός ότι:

  1. δυο «ακραία φαινόμενα» είχαν τέτοια ένταση σε μικρή τοπική κλίμακα, και
  2. πως διέφυγαν της ικανότητας πρόβλεψης των επιστημόνων μας -κανένας από τους μετεωρολόγους μας δεν είχε προβλέψει τόσο ισχυρούς ανέμους σε αυτήν, ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Επί πλέον, η άναρχη δόμηση λειτουργεί ως καλό ξέπλυμα όλων των άλλων ευθυνών, όπως είναι ο κρατικός μηχανισμός, η έλλειψη προσωπικού κ.λ.π. και με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ενοχοποιεί τον άνθρωπο, τις ανάγκες του για σπίτι ή εξοχικό, την επιθυμία του να βρίσκεται εκτός πόλεων. Αυτών που σύντομα σκοπεύουν να γίνουν και «έξυπνες».

Κάτι σαν Θεία Τιμωρία, μοιάζει αυτή η απλουστευμένη ανάλυση του καθηγητή και δεν διαφέρει και πολύ με τις ακραίες δηλώσεις του Αμβρόσιου, ότι ο Θεός τιμώρησε τους κατοίκους της Ραφήνας, επειδή ο Τσίπρας είναι Αθεϊστής!

Φταίει και η Κλιματική Αλλαγή

Δηλαδή και πάλι «ο άνθρωπος» αφού σε αυτόν και μόνο αυτόν αποδίδεται η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμα… κι όταν έχουμε ακραία φαινόμενα χιονόπτωσης και χαμηλών θερμοκρασιών.

Το ακούσαμε από τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο στο ραδιόφωνο 247, ο οποίος διακατέχεται από δυο μεγάλες εμμονές: ό,τι δεν είναι σύμφωνο με τις απόψεις του είναι «φασιστικό» και η κλιματική αλλαγή που φταίει για όλα.

Επίσης στην κλιματική αλλαγή ρίχνει τις ευθύνες για τις φωτιές και ο υπεύθυνος της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης, σύμφωνα με την Guardian:

«Καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται και το πλήρες μέγεθος της καταστροφής δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένο, θα ήταν πρόωρο να αποδώσουμε αυτές [τις πυρκαγιές] είτε στην κλιματική αλλαγή είτε στις αποτυχίες των μηχανισμών πρόληψης πυρκαγιάς και πυρόσβεσης».

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι παράγοντες που συνεισέφεραν ήταν η ξηρασία, οι ισχυροί άνεμοι και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, τα οποία είναι πιθανό να επιδεινωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα κάνει λόγο για δυο χρόνια ήπιου χειμώνα, σύμφωνα με ’ειδικούς’.

Τώρα, πως είναι δυνατόν, να υπάρχει τόσο κοντή μνήμη ώστε να λησμονούμε τις απανωτές επελάσεις του Σιβηρικού χειμώνα το 2017, είναι κάτι που πράγματι πρέπει να γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας!

Υβριδικός Πόλεμος

To κανάλι Star, φιλοξένησε τον κο Θ. Κοσμόπουλο, Αναλυτή Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος δήλωσε ότι:

«Οι εστίες των πυρκαγιών θα πρέπει να αναλυθούν. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από εναέρια μέσα επιτήρησης και τα έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να αναλυθούν κυρίως οι αποστάσεις των καταγραφομένων εστιών. Να μελετηθεί πόσο απέχει η μία από την άλλη».

«Η ελάχιστη απόσταση των συνεχομένων σημείων των εστιών, κυμαίνεται από 400 μέτρα έως 1800 μέτρα τουλάχιστον στις 20 εστίες στην Κινέτα. Στις υπόλοιπες 130 εστίες που εντοπίστηκαν στις άλλες περιοχές (Νέος Βουτζάς κ.α.) είναι στα 600 έως 1093 μέτρα μέση απόσταση.

Συνεπώς θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο, όλα αυτά να μην έχουν προέλθει από ένα σημείο και μόνο!» πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέχεια τονίζοντας παράλληλα «Ζούμε σε μια εποχή που η μία χώρα δεν κηρύσσει πόλεμο στην άλλη με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να είμαστε στόχος υβριδικής επίθεσης όπως το καλοκαίρι του 2007»

Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος που ακούγεται συχνά τελευταία;

Με έναν ορισμό υβριδικός πόλεμος είναι μία στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου.

Περιλαμβάνει τον εκφοβισμό πολιτών, την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, την χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Σκοπός είναι η αποδιοργάνωση του αντίπαλου κράτους, η δημιουργία πανικού, με σκοπό να εκμεταλλευτεί κενά στην άμυνα της χώρας, ώστε να επιτευχθεί αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του κράτους.

Άραγε, ο Καιρικός Πόλεμος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τεχνικές του Υβριδικού Πολέμου;

Η Οπλοποίηση του Καιρού ή αλλιώς, Οπλοποίηση Περιβάλλοντος, έχει υπάρξει αντικείμενο έρευνας και εφαρμογής από λίγο μετά τον β’ Π.Π.

Μια από τις πιο επιστημονικές και εμπεριστατωμένες μελέτες πάνω στο θέμα του Περιβαλλοντικού Πολέμου, είναι το βιβλίο Arming Mother Nature: The Birth of Catastrophic Environmentalismτου Jacob Darwin Hamblin, Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Μπορεί το ευρύ κοινό να τα θεωρεί σενάρια επιστημονικής φαντασίας, άλλοι πάλι να σπεύδουν να τα χαρακτηρίσουν θεωρίες συνωμοσίας, αλλά, διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στοιχεία, αναρωτιέται πλέον κανείς: Άραγε, ο Καιρικός Πόλεμος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τεχνικές ενός Υβριδικού Πολέμου; Κι αν ναι, ποιοι έχουν την υψηλή τεχνολογία να τον εφαρμόσουν και ποιοι εμπλέκονται σε αυτόν και γιατί;

© Η Γάτα

πηγή: igata.gr (Επισκεφθείτε την πηγή)


Μοιραστείτε το Άρθρο