“ΨΕΥΔΕΣΤΕ(;) κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ, ΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΣ” (άρθρο).

Μοιραστείτε το Άρθρο

Του Γιώργου Οικονομίδη.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΟ υπουργός υγείας κ. Μάκης Βορίδης, θέλοντας να διαφωτίσει τους… αφώτιστους Έλληνες περί της υγειονομικής τους περίθαλψης, ανακοίνωσε καμπάνια ενημερωτικής εκστρατείας για το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.

Ο κύριος Βορίδης, στα πλαίσια της ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι υπάρχουν πολίτες και φορείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι παρέχεται νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη στους… ανασφάλιστους και δεσμεύτηκε να ενεργήσει ούτως ώστε να εκλείψει το κενό αυτό της ενημέρωσης του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σύμφωνα με μια κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και με δύο υπουργικές αποφάσεις, ο κάθε ανασφάλιστος, καθώς και ο ασφαλισμένος, που βρίσκεται στην Ελλάδα, είναι καλυμμένος για Νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι υπουργικές αποφάσεις ισχύουν για τους ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια. Ισχύει το ίδιο και για υπηκόους κρατών-μελών της Ε.Ε, στους υπηκόους των τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, και ταυτόχρονα καλύπτει και τους ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή για Νοσοκομειακή ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη είναι κάτι σαν αντικατάσταση της μέχρι πρότινος νομοθεσίας για τους άπορους που εδικαιούντο έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας.

Εν όψει όμως των επικείμενων Εθνικών εκλογών (Δεκέμβριο του 2014 ή Μάρτιος του 2015), πολλές δηλώσεις μπορούν να γίνονται, όμως πόσες από αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Ας δούμε κάποιες αλήθειες για την περιβόητη ΔΩΡΕΑΝ νοσοκομειακή κάλυψη σε –ανεξαιρέτως- ανασφάλιστους:
Έλληνας ο οποίος κατοικεί στην Ελλάδα σχεδόν δύο χρόνια τώρα, προερχόμενος από Τρίτη χώρα (Αυστραλία) είναι ανασφάλιστος και κατά συνέπεια για κάθε νοσοκομειακή ανάγκη πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του. Επισκέφθηκε τα ΚΕΠ Κατερίνης (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) και βασιζόμενος στις δηλώσεις Βορίδη περί ΔΩΡΕΑΝ ασφάλισης των ανασφάλιστων, ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσον αληθεύουν αυτές οι διακηρύξεις.

Του ζητήθηκε:
1. Αστυνομική Ταυτότητα (την προσκόμισε),
2. Την τελευταία φορολογική του δήλωση (την προσκόμισε),
3. Το ΑΜΚΑ του (το προσκόμισε), και σύμφωνα με την απάντηση του υπολογιστή των ΚΕΠ, «ο ανασφάλιστος που δικαιούται ασφαλιστική κάλυψη και δεν το γνωρίζει» (κατά το Βορίδην «άγιον» ευαγγέλιον) εισέπραξε το «Δεν είστε δικαιούχος».

Ρωτώντας γιά την αιτία της απόρριψης του αιτήματός του, είπαν ότι πρέπει να έχει παλαιότερη ασφαλιστική κάλυψη που να μην ισχύει πλέον. Επίσης, «Ο ΑΜΚΑ (τάδε) σύμφωνα με τά στοιχεία ασφαλιστικής ικανότητας που απέστειλαν τά ταμεία, δεν αντιστοιχεί σε δικαιούχο». «Το ταμείο σας δεν έχει στείλει στοιχεία για τον ΑΜΚΑ σας (τάδε). Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί δεν έχει καταγραφεί ο ΑΜΚΑ σας στα μητρώα του ταμείου».

Σύμφωνα με αυτή την δικαιολογία απόρριψης του αιτήματος, ζητήθηκε από τον αιτούντα να πάει στο ΙΚΑ και να ζητήσει στοιχεία για τυχόν παλαιότερη ασφαλιστική του κάλυψη. Πήγε. Αυτό που του είπαν στο ΙΚΑ ήταν πώς δεν μπορούν να εκδώσουν κάτι τέτοιο πρίν από το 2002 και κατά συνέπεια έφυγε μα μια μόνο ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ, όπου και την παρέδωσε και αυτή στα ΚΕΠ. Βλέποντας η υπάλληλος τών ΚΕΠ (με απορία) ότι συμφωνούν τά δύο ΑΜΚΑ των δικαιολογητικών (το ΑΜΚΑ των ΚΕΠ και το ΑΜΚΑ του ΙΚΑ) επανέλαβαν την αίτηση για να εισπράξει και πάλι το «Δεν είστε δικαιούχος». Αυτή την φορά όμως το σύστημα ζητούσε φορολογική δήλωση του 2013 και όχι του 2014 όπως ζητούσε στην πρώτη αίτηση. Επειδή όμως ο Έλληνας αυτός που εγκατέλειψε την (χώρα της επαγγελίας) Αυστραλία για να έλθει στην πατρίδα του, και έκανε φορολογική δήλωση μόνο για το 2014 (είπαμε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα λιγότερο από 2 έτη) δεν είχε το εκκαθαριστικό του 2013 διότι απλά δέν υπέβαλε φορολογική δήλωση εφόσον βρισκόταν στό εξωτερικό. Κατά συνέπεια «άνθρακας ο θησαυρός» του κυρίου Βορίδη για δήθεν ασφαλιστική ΔΩΡΕΑΝ κάλυψη σε κάθε ανασφάλιστο Έλληνα. Έτσι, αποχώρησε και πάλι ο φίλος μας από τά ΚΕΠ με την… απόρριψη στο χέρι.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε, ότι, η περιβόητη ΔΩΡΕΑΝ ασφαλιστική κάλυψη του Μάκη Βορίδη, ισχύει ΜΟΝΟΝ για τέσσερις (4) επισκέψεις τον χρόνο σε γιατρούς και νοσοκομεία. Μόνον για τέσσερις. Στην πέμπτη… καίγεσαι που λέει και ο λαός.

ΨΕΥΔΕΣΤΕ(!) κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ, ναι, ψεύδεστε όταν δηλώνετε πώς όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη. Είναι και αυτό ένα από τά προεκλογικά σας τερτίπια ή μήπως δεν γνωρίζετε τι λέτε;
Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν οι απαντήσεις των ΚΕΠ για την απόρριψη του αιτήματός του ανασφάλιστου (γέννημα και θρέμμα) Έλληνα πολίτη.

Η πρώτη απόρριψη:

ΨΕΥΔΕΣΤΕ κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ. (2).

Η δεύτερη απόρριψη μετά την προσκόμιση της βεβαίωσης από το ΙΚΑ:

ΨΕΥΔΕΣΤΕ κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ.
Έχετε μήπως να δηλώσετε κάτι περί τούτου κύριε Μάκη Βορίδη, Υπουργέ Υγείας της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;;;

 

Πάντα στην διάθεση σας,

Γιώργος Οικονομίδης
www.sporeas.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο