19 Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης. 353. 000 ψυχές…. πως μπορούμε να ξεχάσουμε;

Μοιραστείτε το Άρθρο

19 Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης -  353. 000 ψυχές…. πως μπορούμε να ξεχάσουμε;

Η 19η Μαΐου κάθε έτους είναι ημέρα Μνήμης και φόρου Τιμής, για  όλους τους πρόγονούς μας, Έλληνες του Πόντου, που υπήρξαν θύματα μιας απάνθρωπης Εθνοκάθαρσης από τους Μογγολότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Πάνω από 353.000 Έλληνες – ανάμεσά τους και οι πρόγονοί μου- σφαγιάστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζώθηκαν εκείνη την ημέρα του 1919. Με την κίνηση τους αυτή, οι Τούρκοι θέλησαν να δώσουν τέλος στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού, έχει οριστεί και τοποθετηθεί μέσα στη συλλογική μας μνήμη και την ιστορική μας συνείδηση. Έχει αποτυπωθεί μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων μας  που γνώρισαν τον ξεριζωμό, έχασαν τα σπίτια τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα για να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη ζωή τους στη μητρική Ελλάδα.

Όλοι εμείς, οφείλουμε να προχωρούμε μπροστά, όμως ταυτόχρονα έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να θυμόμαστε, τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις και υπέφεραν –  να διατηρήσουμε άσβεστη την εθνική μας μνήμη.

Δεν Ξεχνώ!

Πόντος – Μ. Ασία – Αν. Θράκη – Κωνσταντινούπολη – Β. Ήπειρος …. Γη πάντα Ελληνική !

 

Με τιμή,

Μακρίδης Νίκος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Συνδυασμού «Νέα Εποχή για την Κατερίνη»


Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment