Απομάκρυνση περιπτέρου στην οδό Αβέρωφ… δίχως τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(24/09/2018)

 

Σε Δελτίο Τύπου τού Δήμου Κατερίνης (ακολουθεί) επισημαίνεται η απομάκρυνση ενός περιπτέρου από την οδό Αβέρωφ με υπογράμμιση (για να το εμπεδώσουμε) ότι αυτό έγινε «Με τον συντονισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη»! Όμως…

Εκτός από τον… συντονισμό τού δημάρχου Σάββα Χιονίδη, μάς βεβαιώνει ο Δήμος στο δελτίο του, πώς: «Αξίζει να σημειωθεί, ότι, προηγήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου» (η υπογράμμιση δική μου).

Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα τού «μπάτε σκύλοι και αλέστε» πρέπει να βρίσκονται και κάποιοι που βλέπουν, δηλαδή να μην είναι «τυφλοί». Έτσι λοιπόν θα επισημάνω κάποιο βασικό πρόβλημα (και παρανομία) στην όλη εργασία τής απομάκρυνσης περιπτέρου την οποίαν μάλιστα κατέγραψε ο Δήμος και σε βίντεο όπου και το δημοσίευσε.

Βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο 2 νεαρούς εργάτες, όπου εάν δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι τού Δήμου θα είναι περιστασιακοί, να βγάλουν ένα μεροκάματο, και καλά κάνουν, τους βλέπουμε λοιπόν να εργάζονται για τον Δήμο δίχως τά απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή να αιωρείται το περίπτερο επάνω από τά κεφάλια τους δίχως να φορούν το εργατικό κράνος στο κεφάλι. Και όλο αυτό «Με τον συντονισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη»!

Εάν γίνει κάποιο εργατικό ατύχημα, δηλαδή, ένα ξύλο, ένα σίδερο, μια λαμαρίνα να πέσει στα κεφάλι τους ή στα πόδια, εφόσον ούτε τις κατάλληλες εργατικές μπότες φορούν οι εργάτες και δεν έχουν ούτε κράνος σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία περί της υποχρέωσης τού εργαζόμενου «να φέρει κράνος και αντιολισθητικά υποδήματα», τότε η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο θα επιβαρύνει τις τσέπες των φορολογουμένων εξ’ αιτίας τής αδιαφορίας και παρανομίας τού Δήμου Κατερίνης και δη τού δημάρχου μας Σάββα Χιονίδη, που είχε τον απόλυτο… συντονισμό!

Θα μου πείτε, πολύ το «ψειρίζεις» το θέμα, και θα συμφωνήσω μαζί σας. Κάποιος όμως πρέπει να «ψειρίζει» και να «βλέπει» όπως έγραψα παραπάνω, και βλέπει αυτός που για χρόνια παρακολουθεί -εφόσον για δύο δεκαετίες έζησε εκεί- τον πολιτισμένο έξω κόσμο. Στο εξωτερικό -το πολιτισμένο εξωτερικό- μια τέτοια περίπτωση θα καταγγελλόταν από το Σωματείο των εργαζομένων και αμέσως θα σταματούσαν τις εργασίες και θα έστελναν τους πάντες στο σπίτι τους και τούς υπευθύνους στο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει πολιτισμένο κράτος.

Όλη αυτή η αναφορά μου και η επισήμανση μου, πιθανόν να αποτελεί «ψιλά γράμματα» για πολλούς, εγώ όμως -ώς οφείλω- το καταθέτω μήπως και δούνε το φώς κάποιοι «τυφλοί» ή καλύτερα κάποιοι εθελοτυφλούντες που δεν νοιάζονται παρά μόνο για την τσέπη τους αδιαφορώντας εάν αυτά τά δυό παιδιά καταπλακωθούν από το περίπτερο δίχως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τής ζωής τους. Και ήμαστε και μια -έστω και θεωρητικά- Ευρωπαϊκή χώρα.

Δέν είναι όμως η πρώτη φορά που δημοσιεύω τέτοια ατοπήματα τού Δήμου. Και σε άλλη περίπτωση με μηχάνημα καταστροφής κλαδιών στο κέντρο τής πόλης και μέσα σε ανυποψίαστους περαστικούς και θαμώνες καφετεριών, κατέγραψα τα κακώς κείμενα που βλέπετε ΕΔΩ, έτσι για να κάνω μιά μικρή παρένθεση.

Δήμαρχε Κατερίνης, την επόμενη φορά που θα συντονίσεις παρόμοια έργα, φρόντισε να σεβαστείς τον Νόμο περί προστασίας των εργατών διότι εάν μη γένοιτο συμβεί το κακό εσύ θα είσαι ο μόνος και κύριος υπεύθυνος που θα τραβιέται στα δικαστήρια με συγκατηγορούμενο τον εκάστοτε αντιδήμαρχο που επιβλέπει το έργο και εν προκειμένω τον κύριο Νίκο Παπαζιώγα που απεικονίζεται ώς ο επιβλέπων την απομάκρυνση τού περιπτέρου.

Καλούνται λοιπόν οι αρμόδιες αρχές (εάν υπάρχουν και λειτουργούν) για την ασφάλεια των εργατών, να πάρουν θέση.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου τού Δήμου Κατερίνης και στην συνέχεια το αποδεικτικό βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό που απέστειλε ο Δήμος.

Διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πολιτών

Στην απελευθέρωση ζωτικού κοινόχρηστου χώρου στο κέντρο της Κατερίνης και ειδικότερα στον πεζόδρομο της οδού Αβέρωφ, στη βελτίωση της αισθητικής και λειτουργικής φυσιογνωμίας του αστικού περιβάλλοντος και, κυρίως, στη διευκόλυνση της διέλευσης πεζών και ΑμεΑ, αναμένεται να συμβάλει η αποξήλωση περιπτέρου, η οποία ολοκληρώθηκε.

Με την απομάκρυνσή του περιπτέρου, που από το 1970 λειτουργούσε στο κομβικό αυτό σημείο της πόλης, επιλύονται τα προβλήματα που προκαλούσε η στενότητα του χώρου, ενώ βελτιώνεται αισθητά η κίνηση σε ένα πολυσύχναστο πεζόδρομο.

«Με τον συντονισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, με κριτήριο τους κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, την ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας συνεχίζουμε την συντονισμένη προσπάθειά μας για την αποξήλωση και οριστική απομάκρυνση εγκαταλειμμένων (σχολαζόντων) περιπτέρων από τους δημόσιους χώρους του Δήμου μας. Προτεραιότητά μας συνιστά η απελευθέρωση ζωτικών κοινόχρηστων χώρων για τους πεζούς και  η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου» τονίζει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Παπαζιώγας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, προηγήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου. Ειδικότερα, διακοπή εργασιών και ρεύματος, ανάκληση της άδειας εκμετάλλευσης του περιπτέρου λόγω θανάτου των ιδιοκτητών και εν συνεχεία πρόωρης διακοπής εργασιών του μισθωτή, ενώ η απομάκρυνση του κουβουκλίου έγινε με δαπάνη του Δήμου.

Τέλος, το πρόγραμμα της απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων περιπτέρων, το οποίο εφαρμόζεται συστηματικά από τις υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται διαχρονικά, για να απελευθερωθούν ζωτικοί κοινόχρηστοι χώροι και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και η διέλευση των πεζών είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Φωτογραφίες που απέστειλε ο Δήμος Κατερίνης

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

©www.Pieria.tv – 2018

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο