Γραφιδοπόλεμος στον Δήμο Κατερίνης: Απάντηση του αντιδημάρχου Δ. Μορφακίδη στον Θ. Αναστασιάδη και ανταπάντηση Αναστασιάδη στον Μορφακίδη.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

Διαστάσεις «πολέμου» παίρνει η αντιπαράθεση αντιδημάρχου Κατερίνης με δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΡΦΑΚΙΔΗΣ: «Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Αναστασιάδη».

Ενημερώνουμε τον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Αναστασιάδη ότι η Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης που διενεργεί τους διαγωνισμούς βρίσκεται στο Δημαρχείο (Πλ. Δημαρχείου 1), όπως επίσης και όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να τον ενημερώνουν για να μην εμφανίζεται «αδιάβαστος» και «πρόχειρος» στις συνεντεύξεις του.

Αν αυτό έχει αποφασίσει να κάνει ως δημοτικός σύμβουλος είναι σαφώς δικαίωμά του. Εάν θέλει να προσφέρει υπηρεσίες όμως στο δήμο και τους δημότες που τον εξέλεξαν οφείλει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο δημόσιο λόγο του, όταν πρόκειται για θέματα εντιμότητας και ηθικής είτε αφορούν πολιτικά πρόσωπα είτε εργαζόμενους.

Στη μάχη της πανδημίας που δίνει ο δήμος Κατερίνης από τον περασμένο Μάρτιο είναι απών, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που με μεγάλη ευκολία «στοχεύει» ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Ενημερώνουμε τον κ. Αναστασιάδη λοιπόν για τα εξής:

1.Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα οι μάσκες που χρειάστηκε ο δήμος να προμηθευτεί είχαν εντυπωσιακές διακυμάνσεις ως προς την τιμή που είτε αφορούσαν την έλλειψη τους είτε τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που τίθενται είτε τη δυνατότητα του προμηθευτή να εφοδιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες του Δήμου με μεγάλο αριθμό μασκών. Η απόκλιση των τιμών δεν είναι ευθύνη του Δήμου Κατερίνης.

2. Η διαδικασία έγινε με πρόχειρο διαγωνισμό με διαπραγμάτευση. Το πρακτικό είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

3. Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιλέχθηκε από όλους τους δήμους της χώρας και όλους τους δημόσιους οργανισμούς λόγω των ειδικών έκτακτων αναγκών.

4. Οι τιμές χονδρικής, όπως γνωρίζει ο κάθε αδαής με το εμπόριο αφορούν εξόφληση τοις μετρητοίς.

Πρώτο μέλημα του Δήμου Κατερίνης από την αρχή της πανδημίας ήταν να φροντίσει να έχει στη διάθεσή των εργαζομένων του όλα τα μέσα προστασίας και ασφάλειας.

Εάν ο κ. Αναστασιάδης έχει αμφιβολίες ή δαιμονοποιεί ξαφνικά τις απευθείας αναθέσεις (για τις οποίες ουδόλως είχε πρόβλημα είτε συνείδησης είτε ηθικής όταν αφορούσαν απευθείας αναθέσεις στη δική του επιχείρηση), ας το καταθέσει στο νομοθέτη και στα αρμόδια υπουργεία που ειδικά στην περίοδο της πανδημίας προέκριναν τη διαδικασία λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Εάν ο δήμος Κατερίνης είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί μέσα προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους δημότες θα το έκανε και πάλι και με απευθείας ανάθεση, αρκεί να μπορούσε να απομειώσει τον κίνδυνο της διασποράς που δυστυχώς δεν αποφύγαμε.

Η Πιερία και η Κατερίνη κατ’ επέκταση δίνουν μια άλλη μάχη από τον περασμένο Οκτώβρη. Ο κ. Αναστασιάδης δίνει τη δική του μάχη. Δεν θα τον ακολουθήσουμε.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ήδη οι εταιρείες που πήραν μέρος στη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού ενημέρωσαν το δήμο Κατερίνης πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε βάρος του κ. Αναστασιάδη για τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες και αναφορές για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΡΦΑΚΙΔΗΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Η απάντηση του Θωμά Αναστασιάδη στον Δημήτρη Μορφακίδη.

 

Κύριε Αντιδήμαρχε Δημήτρη Μορφακίδη,

Αν και έχεις απολέσει, εσύ προσωπικά, τη βαρύτητα και την τιμή που φέρει ο τίτλος του Αντιδημάρχου, από την ημέρα που δώσατε απευθείας ανάθεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ στη μητέρα σου, θα απαντήσω, διότι «γράφεις» σε πρώτο πληθυντικό. Με χαρακτηρίζεις έμμεσα «αδαή» και άμεσα «αδιάβαστο» και «πρόχειρο», αλλά ένας εν ενεργεία αντιδήμαρχος και δη οικονομικών, του οποίου η μητέρα, παίρνει απευθείας ανάθεση, ή παραιτείται ή κρύβεται. Σίγουρα όμως, δεν έχει το θράσος να μιλάει πλέον και να απαιτεί να τον πάρει κάποιος στα σοβαρά.

Πάμε όμως στην ταμπακιέρα. (επεξήγηση: (μεταφορικά) το κυρίως θέμα, το πιο ουσιώδες σε μια συζήτηση). Αναφέρομαι με τη σειρά, όπως ακριβώς έχετε την απάντηση.

1.Οι τιμές στις μάσκες πράγματι αυξομειωνόταν. Για αυτόν το λόγο δεν είπαμε λέξη για την απευθείας ανάθεση που κάνατε τον Ιούλιο, όταν με 8.480€ αγοράσατε 10.000 μάσκες, δηλαδή 0,84€ το τεμάχιο. Ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης για να μην ψάχνετε ανάμεσα στις εκατοντάδες είναι 20581/8-7-2020. Εγώ αναφέρθηκα στην προμήθεια του Σεπτεμβρίου, όταν είχε εξομαλυνθεί η αγορά και ενδεικτικά σας γνωστοποιώ κάποιες αναθέσεις άλλων Δήμων την ίδια περίοδο, με προμήθεια μασκών από 0,15€ έως 0,20€.

(κλικ για μεγέθυνση)

2. Αναφέρω ότι έγινε με πρόχειρο διαγωνισμό. Δεν είπε κανένας ότι έγινε με απευθείας ανάθεση και μάλιστα είπα ότι αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στα 3.000.000€ που κάνατε μέχρι σήμερα.

3. Αυτό που λέτε στο τρίτο σας σχόλιο μάλλον το γράψατε για να συμπληρώσετε ζυγό αριθμό στα σχόλιά σας, αφού είναι άσχετο με το θέμα που συζητάμε.

4. Δεν γνωρίζω από εμπόριο. Εντελώς συμπτωματικά εργάζομαι στην εμπορική μας επιχείρηση εδώ και τριάντα χρόνια.  Και ως «αδαής» που είμαι δεν ήξερα ότι είναι αποδεκτό να δέχεστε προσφορές με πενταπλάσια ως δεκαπλάσια τιμή από την τιμή χονδρικής, επειδή θα πληρωθούν με πίστωση κάποιων μηνών. Καλά κάνετε ως αντιδήμαρχος Κατερίνης και ενημερώνετε τους εμπόρους να ανεβάζουν τις τιμές, όταν προμηθεύουν τον Δήμο Κατερίνης.

Επίσης κύριε Μορφακίδη δεν δαιμονοποίησα, όπως λέτε, τις απευθείας αναθέσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Αναφέρω πολλάκις, ότι ΕΣΕΙΣ λέγατε ότι θα τις περιορίσετε.

Για τις αναθέσεις της δικής μας, οικογενειακής επιχείρησης, έχω απαντήσει δια ζώσης προεκλογικά. Κρίθηκα και ο κόσμος με εξέλεξε με πολλαπλάσιους σταυρούς από αυτούς που πήρες εσύ προσωπικά. Και στο μέλλον θα κριθούμε ξανά, στη «μετά σάντουιτς» εποχή.

Το κρίσιμο όμως, που θα περιμένω με αγωνία να δω την εξέλιξή του, είναι αυτό που αναφέρετε στην τελευταία παράγραφο. Θα είναι πρωτόγνωρο για την πόλη, να ενημερώνει  δημόσια ένας αντιδήμαρχος, έναν δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, ότι κάποιος προμηθευτής θα προσφύγει στην δικαιοσύνη, για τον έλεγχο που αυτός ασκεί στην Διοίκηση και όχι στον επιχειρηματία. Όποιος ακούσει την συνέντευξή μου, δεν θα ακούσει ΚΑΜΙΑ αναφορά από μέρους μου, ούτε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος που αναφέρετε. Δεν ανέφερα ονόματα προμηθευτών (αν και υπάρχουν στο διαύγεια), ούτε κάνω εγώ καμία νύξη για επιχειρηματίες που απλώς κάνουν την δουλειά τους. Πραγματικά περιμένω με αγωνία να δω το κατηγορητήριο.

Τέλος, αναφέρομαι πλέον στους Δημότες που παρακολουθούν. Η διοίκηση, δυστυχώς κύριοι, δεν έχει τις αντοχές να δεχθεί κριτική και έλεγχο. Στην ερώτηση «γιατί προμηθευτήκατε μάσκες μιας χρήσης, με 0,80 το τεμάχιο» απαντούν με προσωπικές επιθέσεις, σε έναν πρωτοεκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο που απλά κάνει την δουλειά του. Να ελέγχει, να προτείνει και να μην σιωπά. Συνεχίστε έτσι κύριοι της διοίκησης.

Τιμή μου!

 

Αναστασιάδης Θωμάς

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


Μοιραστείτε το Άρθρο