«ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ… ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ» Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(19/07/2018)

 

Άλλαξε όψη η Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Το τσιμέντο το αντικατέστησε η… «πράσινη ανάπτυξη» με «Κρεμαστούς Κήπους τής Βαβυλώνας»!

Νωπό είναι ακόμα στη μνήμη μας το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης, που την κατέκλυσε πλήθος λαού στις 6 Ιουνίου 2018.

Εκεί ο δήμαρχος είπε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία τού Δημαρχείου βρέθηκε τόσος κόσμος στον χώρο αυτόν».

Θα είναι όμως και… η τελευταία!!!

Εδώ και λίγες ημέρες όσοι επισκέπτονται το Δημαρχείο παρατηρούν την αλλαγή που επήλθε στον προαύλιο χώρο τού Δήμου. Αναβαθμίστηκε η πλατεία με ενίσχυση πρασίνου, δενδροφυτεύσεις, παιδική χαρά και ότι άλλο θα μπορούσε να κατακλύσει τον ανοικτό χώρο τής πλατείας.

Διαβάστε το παρακάτω δελτίο τύπου τού Δήμου που μας απέστειλε και στην συνέχεια θα σχολιάσω καθώς και θα σας ενημερώσω για το κόστος που χρεωθήκαμε όλοι οι δημότες για τα δέντρα, τά φυτά και την τοποθέτηση τους.

Δήμος Κατερίνης: «Ένας κήπος» η πλατεία Δημαρχείου

Σάββας Χιονίδης: «[…]με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του αστικού ρόλου της πλατείας και την ταυτόχρονη αύξηση του πράσινου αποτυπώματος σχεδιάζουμε και δημιουργούμε σταδιακά ένα ακόμα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για την Κατερίνη».

Με  τη φύτευση νέων δέντρων, χλοοτάπητα και ανθώνων, που εναρμονίζονται τόσο με το υπάρχον πράσινο, όσο και με το υδάτινο στοιχείο, την παρουσία του οποίου τονίζει το υφιστάμενο συντριβάνι στην «καρδιά» του χώρου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αισθητικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του πρασίνου, στην πλατεία Δημαρχείου.

Παράλληλα, το φυτικό δυναμικό της πλατείας διατηρήθηκε, ενώ προστατεύεται με τη δημιουργία δενδροδόχων στις νησίδες, οι οποίες λειτουργούν και ως ζώνες καθιστικών.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, στο χώρο της πλατείας διαμορφώθηκε παιδική χαρά, με τη χρήση ελαστικού τάπητα και με έμφαση στη δημιουργία ενός όμορφου, ασφαλούς και υψηλής αισθητικής ελκυστικού χώρου παιχνιδιού, με πολύ χρώμα.

Η πλατεία Δημαρχείου λειτουργεί πλέον, ως μία ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, ενώ οι παρεμβάσεις βιοκλιματικής ανάπλασης βελτίωσαν τα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της και αναζωογόνησαν μία ακόμα αστική περιοχή του Δήμου.

 «Η αισθητική, η περιβαλλοντική αναβάθμιση, καθώς και η περαιτέρω ανάδειξη του χώρου, επιτυγχάνονται μέσω ενός ακόμη σημαντικού έργου, το οποίο λειτουργεί προς όφελος των δημοτών, καθώς βελτιώνει την καθημερινότητα και ομορφαίνει την πόλη μας» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης επισημαίνοντας ότι: «με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του αστικού ρόλου της πλατείας και την ταυτόχρονη αύξηση του πράσινου αποτυπώματος σχεδιάζουμε και δημιουργούμε σταδιακά  ένα ακόμα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για την Κατερίνη».

Καλά όλα αυτά, απομένει όμως (αν και θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα) ο καλλωπισμός τής πρόσοψης τού Δημοτικού κτηρίου, που δέν είναι η πρώτη φορά που το επισημαίνω, διότι αυτό το χάλι με τους σοφάδες και το χρώμα να ξεφλουδίζουν, δεν κολακεύει κανέναν.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: «Προς τί η δημιουργία πλατειών και πόσο επιβαρύνουν τούς δημότες; Έπρεπε ο χώρος τής Πλατείας Δημαρχείου να αποκλειστεί από τυχόν συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες πολιτών έναντι τού Δήμου; Σε περίπτωση συγκέντρωσης αγανακτισμένων δημοτών στον χώρο (όπως το συλλαλητήριο, όπως η διαμαρτυρία για την γέφυρα Κορινού, κ.λπ), πόση καταστροφή θα επέλθει στην πλατεία αυτή; Ο δημότης θα καλεστεί και πάλι να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Η αλήθεια είναι ότι τέτοια εικόνα στο συλλαλητήριο, όπως η παρακάτω, την είδαμε για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε και ο δήμαρχος, αλλά θα είναι και η τελευταία εξ’ αιτίας τού αποκλεισμού τής πλατείας από το νέο «ανθρώπινο πρόσωπο για την Κατερίνη».

Φωτογραφία Αρχείου.

Τέλος, για να γνωρίζει ο φορολογούμενος δημότης το κόστος, τα δέντρα αυτά και τά φυτά τής «νέας» πλατείας, τού στοίχισαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 19.900,00 ευρώ προ ΦΠΑ, και εγκρίθηκε με Δημοτική απόφαση ώς εξής:

«Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση… αποφασίζει ομόφωνα: την προμήθεια μεταφορά και φύτευση δέντρων σύμφωνα με την μελέτη για την διαμόρφωση χώρου πρασίνου και αναψυχής στην οροφή του υπογείου πάρκινγκ της πλατείας Δημαρχείου στην Γιδαράκου Μαρία συνολικής αξίας 19.900,00 ευρώ προ ΦΠΑ. Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 49/28-06-2018».

Πάνω από 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) από την τσέπη των δημοτών για τα δέντρα και τα φυτά, που τα περισσότερα με το πρώτο χιόνι θα εξαφανιστούν!

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…(;)

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εργασίες φύτευσης που αποθανατίστηκαν από τον φακό τής Pieria.tv

©www.Pieria.tv – 2018

 

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018-2022
Μοιραστείτε το Άρθρο