«Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει πρόστιμο»! Τέλος οι καπνιστές έξω από καφετέριες και εστιατόρια στην… Αυστραλία!

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copyτου Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 06/08/2017)

 

Τέθηκε σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος και σε εξωτερικούς πλέον χώρους εστίασης. Όχι όμως στην Ελλάδα, (εδώ ήμαστε 300 χρόνια πίσω από την… αρκούδα με ατίθασους Έλληνες), αλλά στην πολιτισμένη Αυστραλία.

Από την 1η Αυγούστου το κάπνισμα απαγορεύθηκε και σε εξωτερικούς χώρους, εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών όπου σερβίρεται φαγητό, με συνέπεια εάν κάποιος θέλει να καπνίσει υποχρεούται να βρίσκεται τουλάχιστον 4 μέτρα μακριά από αυτούς που τρώνε. Η Βικτώρια απαγόρευσε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους σε παμπ και εστιατόρια τον Ιούλιο του 2007.

Ο αντικαπνιστικός νόμος εξωτερικών χώρων όμως ισχύει από την περασμένη Τρίτη και για την Πολιτεία τής Βικτώριας. Στο Κουίνσλαντ και την Δυτική Αυστραλία έχει απαγορευτεί από το 2006 ενώ στην Νέα Νότια Ουαλία και την Νότια Αυστραλία απαγορεύτηκε από το 2016.

Η εν λόγω νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα για τους παραβάτες καπνιστές, που δεν σέβονται τον πλησίον τους, έως και $777 ενώ για τους καταστηματάρχες που επιτρέπουν το κάπνισμα το πρόστιμο ανέρχεται στις $7.773 κάτι που θα αποτρέπει αμφοτέρους να παρανομούν πλέον.  

«Παράθυρο» του νέου νόμου επιτρέπει το κάπνισμα μόνο τις ώρες που δεν σερβίρεται φαγητό ενώ εάν σερβίρεται θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένος τοίχος τουλάχιστον 2.1 μέτρων μεταξύ των τραπεζιών που σερβίρεται φαγητό και των τραπεζιών των καπνιζόντων.

Πολλοί καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, εφόσον έσπευσαν αμέσως να συμμορφωθούν φροντίζοντας να ρυθμίσουν τους εξωτερικούς τους χώρους ανάλογα. «Όπως στην Ελλάδα δηλαδή», και μετά… ξυπνήσαμε!

Η απαγόρευση επηρέασε κάπως την κίνηση αλλά γρήγορα ενημερώνεται ο καπνιστής για τις ευκολίες που θα του παρέχονται και θα μπεί και πάλι η κίνηση στον ρυθμό της με αμφότερες τις δυό πλευρές, καπνιζόντων κα μη, να είναι ικανοποιημένοι. Επίσης, ο νομοθέτης φρόντισε να επιτρέπει το εξωτερικό κάπνισμα όπου σερβίρεται πακεταρισμένη τροφή, όπως πατατάκια ή ξηροί καρποί.

Τελικά όλα μια συνήθεια είναι, και όταν πάψει το μυαλό να παίζει τά παιχνίδια του όλα μπορούν να βρούνε τον δρόμο τους, διότι η εξάρτηση του τσιγάρου δεν είναι τόσο στον οργανισμό όσο είναι στο μυαλό!

Επόμενο είναι ότι τα νέα απαγορευτικά μέτρα δυσανασχέτησαν τους καπνιστές, όμως οι έρευνες που είχε κάνει το Αντικαρκινικό Συμβούλιο το 2014, έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της Βικτώριας και συγκεκριμένα το 73% των ερωτηθέντων, τάχθηκαν υπέρ τού νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων, ενώ ίδια σχεδόν ποσοστά, το 72% δηλαδή, είχε η δημοσκόπηση της εφημερίδας «THE AGE» που έκανε στις στις 28 Ιουλίου 2017.

Όλα αυτά φυσικά στην πολιτισμένη Αυστραλία, κάτι που θα έπρεπε να κάνει εμάς τούς Έλληνες να ντρεπόμαστε για τον τσαμπουκά και την μαγκιά που -δήθεν- πουλάμε στους γύρω μας, και το τσιγάρο πάφ και πούφ όπου μάς γουστάρει αδιαφορώντας για την υγεία των άλλων που δεν καπνίζουν. Περισσότερο δε το «ανάθεμα» πέφτει στους καταστηματάρχες που επιτρέπουν το κάπνισμα στους χώρους τους μήπως και χάσουν έναν ή δύο καφέδες αδιαφορώντας για τους πολλούς που χάνουν από μη καπνιστές που απαξιώνουν να καθίσουν στα παράνομα καταστήματά τους. Ο νόμος τούτος και στην Ελλάδα ισχύει, δεν εφαρμόζεται όμως. Είπαμε, «τσαμπουκάς και μαγκιά» είναι τα «κολλητάρια» τού νεοέλληνα!!!

(Με πληροφορίες από τα Αυστραλιανά μέσα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «THE AGE». Οι φωτογραφίες από το «THE AGE» με δική μας επιμέλεια)

www.Pieria.tv

 


Μοιραστείτε το Άρθρο