Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi): [Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ]

Μοιραστείτε το Άρθρο

Επιπτώσεις υγείας – Τρόποι μείωσης έκθεσης – Ασφαλείς εναλλακτικές.

Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν τα ασύρματα μόντεμ του Ίντερνετ και τα ασύρματα τηλέφωνα; Υπάρχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις υγείας; Πως να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση; Πως να αποφύγετε τις ακτινοβολίες από τους γείτονες; Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές χαμηλής ή μηδενικής ακτινοβολίας;

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασύρματη τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, δίκτυα WiFi, WiMAX, Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα σταθερής βάσης DECT εκπέμπει Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, προτείνει να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πολιτική της για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτηρίων, τη μελέτη ασύρματων οικιακών συσκευών, όπως τα δίκτυα WiFi για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές τύπου «DECT», η χρήση των οποίων έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους και σε κατοικίες, εκθέτοντας τους πολίτες σε διαρκείς εκπομπές μικροκυμάτωνΨήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211)[i]

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 1Ακτινοβολία Ασύρματου Τηλεφώνου

Τα ασύρματα τηλέφωνα που έχουν επικρατήσει στην αγορά είναι τύπου DECT (= Digital Enhanced Cordless Telecommunications) και εκπέμπουν συνήθως σε συχνότητα 1900ΜΗz.

Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε, με ισχύ συνήθως χαμηλότερη από την αντίστοιχη του κινητού τηλεφώνου, αφού η κεραία με την οποία πρέπει να επικοινωνήσει (βάση ασύρματου τηλεφώνου) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (σε αντίθεση με την συνήθως μακρινή απόσταση των κινητών τηλεφώνων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας).

Σε αντίθεση με τα ακουστικά των ασύρματων τηλεφώνων που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις εκπέμπουν συνεχώς δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Η ισχύς των βάσεων κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο τηλεφώνου. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~250mW λόγω των ισχυρών περιοδικών παλμών (αντίστοιχα για ένα κινητό τηλέφωνο max=2W για GSM).

Σύμφωνα με έρευνες [vii] τα ασύρματα τηλέφωνα ευθύνονται για το 23% της καθημερινής μας έκθεσης σε τεχνητές ασύρματες ακτινοβολίες.

Ασύρματα ρούτερ WiFi/WLAN, ασύρματα τηλέφωνα DECT και άλλες ασύρματες συσκευές όπως τα baby monitors, εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες που θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους και παιδιά και πρέπει να αποσυρθούν μέχρι να διερευνηθούν άλλες λιγότερο επιβαρυντικές επιλογές”, Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών [vi]

Ακτινοβολία Ασύρματου Ίντερνετ (ασύρματο μόντεμ / ρούτερ – WLAN ή Wi Fi)

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 2Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος κεραίας μέσα στα σπίτια είναι το μόντεμ του ασύρματου ίντερνετ (ή αλλιώς ασύρματο ρούτερ ή Wi-Fi ή WLAN = Wireless Local Area Network).

Τα ασύρματα μόντεμ -ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας συνήθως 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι τα 100mW.

Για πολλούς πλέον η μεγαλύτερη πηγή έκθεσης σε ασύρματες ακτινοβολίες δεν είναι οι κεραίες των μόντεμ-ρούτερ αλλά οι κεραίες Wi-Fi (WLAN) που χρησιμοποιούν τα desktop, laptop, tablet και κινητά για να συνδεθούν με τα μόντεμ ρούτερ.

Αυτές είναι χαμηλότερης μεν ισχύος από τα μόντεμ ρούτερ, ωστόσο η οφειλόμενη σε αυτά έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες είναι συνήθως μεγαλύτερη λόγω της μικρότερης απόστασης από το σώμα μας.

Δίκτυα Wi-Max = ακτινοβολία Wi-Fi για όλους!

Τα δίκτυα Wi-Max είναι ασύρματα δίκτυα με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τα αντίστοιχα Wi-Fi.

Κεραίες Wi-Max εγκαθίστανται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε διάφορα σημεία σε κατοικημένες περιοχές για να παρέχουν ασύρματο ίντερνετ σε ολόκληρες πόλεις ή τμήματα πόλεων (εμβέλεια συνήθως >30χλμ).

Οι συνδρομητές υπηρεσιών WiMax θα μπορούν να έχουν ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ σε όποιες περιοχές καλύπτονται, ωστόσο την ακτινοβολία των κεραιών θα την δέχονται και οι μη συνδρομητές.. (δείτε επιπτώσεις σε Σουηδία: Swedes hit hard by WiMAX waves)

Ήδη κεραίες Wimax έχουν εγκατασταθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη για να καλύψουν περιοχές όπου οι εταιρείες έχουν ελλιπή ενσύρματα δίκτυα χαλκού ή οπτικών ινών, καθώς το κόστος εγκατάστασης WiMax είναι πολύ πιο οικονομικό για τις εταιρείες (δείτε για το δίκτυο Wimax του ΟΤΕ εδώ).

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 3

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες στις επιπτώσεις από τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ θεωρείται πιθανό ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αντίστοιχα με τις υπόλοιπες περισσότερο μελετημένες ασύρματες ακτινοβολίες (υψηλών συχνοτήτων).

Να σημειωθεί ότι οι ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ είναι παλμικού τύπου και θεωρούνται βιολογικά πιο ισχυρές σε σχέση με τα αναλογικού τύπου σήματα (π.χ. ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κλπ).

Το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας BioInitiative Working Group, που έλαβε υπόψη πάνω από 2000 έρευνες στο θέμα των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών ήταν ότι:

«Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων» [viii]

Οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν πλέον ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα «πιθανά καρκινογόνες» και έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).

Τα επίπεδα έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ μέσα στα σπίτια συχνά είναι μεγαλύτερα από αυτά που συναντώνται σε κατοικίες απέναντι από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αύξηση των καρκίνων, αϋπνίας, πονοκεφάλων, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής, ναυτίας, ευερεθιστότητας, δερματικών, καρδιοαγγειακών και κινητικών προβλημάτων). Περισσότερα για τις επιπτώσεις από κεραίες κινητής τηλεφωνίας..

“Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς” The Freiburger Appeal, Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [ii]

Καρκίνος

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 220% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες ασύρματων τηλεφώνων και 440% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού(Hardell et al.[iii],[iv]).

“Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες” Δρ.David Carpenter, καθηγητής σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany, Νέας Υόρκης [vi]

Καρδιακές αρρυθμίες

Μια πρόσφατη έρευνα από την Δρ. Magda Havas δείχνει ότι η ακτινοβολία από τις βάσεις ασύρματων τηλεφώνων προκαλεί ταχυκαρδία και αρρυθμίες [v].

Υπογονιμότητα

Για τις κεραίες Wi-Fi των laptops υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, λόγω της κοντινής επαφής με την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πρόσφατη έρευνα [viii] έδειξε σημαντική μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος αντρών μετά την 4ωρη χρήση laptop συνδεδεμένου ασύρματα με το ίντερνετ.

Σχετικά links

Ηλεκτροϋπερευαισθησία

Οι ακτινοβολίες από τα ασύρματα τηλέφωνα και τα δίκτυα Wi-Fi σχετίζονται και με την πρόκληση ηλεκτροϋπερευαισθησίας: αλλεργικές αντιδράσεις στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, με συμπτώματα όπως δερματικά εξανθήματα, ξηρότητα στα μάτια και την στοματική κοιλότητα, διόγκωση ιγμόρειων, βουητό στα αυτιά, ναυτία, ημικρανίες κ.α.

Τα άτομα που πλήττονται δυσκολεύονται να εργαστούν και να έχουν κοινωνική ζωή και γι’ αυτό η ηλεκτροϋπερευαισθησία αναγνωρίζεται πλέον ως αναπηρία στην Σουηδία (όπου θεωρείται ότι πλήττει το 3% του πληθυσμού!), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του το 2009: “καλεί τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίσουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτροϋπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών”.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές Hallberg και Oberfeld, μέχρι το 2017 το 50% του πληθυσμού θα έχει αναπτύξει συμπτώματα ηλεκτροϋπερευαισθησίας!

Μάθετε περισσότερα για την χαρακτηριζόμενη από πολλούς ως «αλλεργία του 21ου αιώνα»..

Σχετικά links

Τι γράφει η Apple στις οδηγίες ασφαλείας των iPad

Σύμφωνα με την Apple, η χρήση των iPad θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να μην υπερβαίνονται τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες!

Να σημειωθεί ότι τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε ακτινοβολίες από ασύρματες συσκευές είναι ήδη εκατοντάδες φορές υψηλότερα από όρια που προτείνουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια (δείτε άρθρο για τα ασφαλή όρια έκθεσης εδώ).

Για το iPad η Apple αναφέρει τα εξής (http://manuals.info.apple.com/en_US/iPad_Important_Product_Information_Guide.pdf):

“Όταν είναι ανοιχτό το iPad στέλνει και λαμβάνει ραδιοκύματα μέσω των κεραιών του (…) Οι κεραίες Wi-Fi και Bluetooh βρίσκονται πίσω από την οθόνη στα αριστερά από το κουμπί Home και πίσω από το λογότυπο της Apple. Η κεραία δικτύου κινητής βρίσκεται στην πάνω άκρη του iPad (…)  για να είστε σίγουροι ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα δεν υπερβαίνει αυτά που ορίζονται από FCC, IC και την Ευρωπαική Ένωση θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα αυτές τις οδηγίες και προφυλάξεις:

Τοποθετήστε τη συσκευή κάθετα (portrait mode) έχοντας το κουμπί Home στο κάτω μέρος της οθόνης ή οριζόντια (landscape mode) έχοντας την κεραία δικτύου κινητής (που βρίσκεται κάτω από την μαύρη άκρη στο πάνω μέρος της συσκευής) μακριά από το σώμα σας ή άλλα αντικείμενα.

Αν ανησυχείτε για την έκθεση σας σε ραδιοκύματα, μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω την έκθεση σας μειώνοντας τον χρόνο που χρησιμοποιείτε το iPad με ενεργές τις ασύρματες λειτουργίες, καθώς ο χρόνος αποτελεί παράγοντα στην ποσότητα της ακτινοβολίας που δέχεστε και να αυξήσετε την απόσταση από το iPad και το σώμα σας, καθώς τα επίπεδα έκθεσης μειώνονται δραματικά με την απόσταση.“

Στις ελληνικές οδηγίες των iPhone/iPad (http://manuals.info.apple.com/el_GR/iphone_user_guide_gr.pdf, http://manuals.info.apple.com/en/iphone_user_guide.pdf) επισημαίνονται και τα εξής:

“Αν φοράτε βηματοδότη, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 15 εκατοστών μεταξύ του βηματοδότη σας και του iPhone/iPad.

Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από το iPhone/iPad (για παράδειγμα, επιληψία, σκοτοδίνες, πόνους στα μάτια ή πονοκεφάλους), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το iPhone/iPad.”

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για παιδιά και εγκύους

Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, τα νεανικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτερα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες ενώ η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος.

Οι νέες παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ (Wi-Fi) θεωρείται από επιστήμονες ότι παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού , συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία προειδοποιεί [x]:

“Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το Wi-Fi δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση για τον εγκέφαλο των παιδιών, των οποίων το σώμα είναι σε μια κατάσταση ανάπτυξης και δημιουργίας νοητικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.”

Περισσότερα για τις επιπτώσεις των ασύρματων ακτινοβολιών σε παιδιά και εγκύους..

Ασύρματο ίντερνετ (Wi-Fi) στα σχολεία. Είναι καλή ιδέα;

Τη στιγμή που δεκάδες επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις του WiFi στα παιδιά και σε πολλές προηγμένες χώρες ήδη έχουν αρχίσει να ξηλώνουν τα ασύρματα δίκτυα σε σχολεία και πανεπιστήμια, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης σχολεία επενδύουν σε ασύρματα δίκτυα υπολογιστών και είδους ασύρματες συσκευές (π.χ. βλέπε Επίδειξη της Εκπαίδευσης με το iPad από ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα)

Ντοκιμαντέρ BBC για τις επιπτώσεις από Wi-Fi και Wi-Max σε σχολεία και πόλεις

Δείτε στο ρεπορτάζ “BBC Panorama – Wi-Fi – A Warning Signal”:

  • ακτινοβολία Wi-Fi σε σχολική αίθουσα πιο ισχυρή από ότι 100 μέτρα από κεραία κινητής τηλεφωνίας
  • τι προτείνουν κορυφαίοι επιστήμονες στους γονείς
  • οι νέες κεραίες Wi-Max
  • οι πιθανές επιπτώσεις υγείας
  • τα λανθασμένα όρια ασφαλείας που διατηρούν οι περισσότερες χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα)
  • η αλλεργική αντίδραση μερίδας πληθυσμού στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που αναγνωρίζεται ως αναπηρία στη Σουηδία και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται εκεί.

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 4

Πότε υπερβαίνονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης στις ακτινοβολίες των ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ;

  • Τα επίσημα όρια έκθεσης στις ασύρματες ακτινοβολίες τα οποία βασίζονται μόνο σε βραχυπρόθεσμες άμεσες επιδράσεις όπως η θέρμανση των ιστών, δεν υπερβαίνονται ακόμη και αν κάθεστε πάνω στα ασύρματα τηλέφωνα ή μόντεμ.
  • Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διάφοροι επιστημονικοί οργανισμοί βασισμένοι σε πληθώρα ερευνών που δείχνουν επιπτώσεις υγείας από πολύ χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, έχουν προτείνει νέα όρια ασφαλούς μακροχρόνιας έκθεσης.
  • Τα περισσότερα προτεινόμενα όρια έκθεσης κυμαίνονται σε τιμές <100μW/m2.
  • Σε δωμάτια με βάσεις ασύρματου τηλεφώνου ή μόντεμ τα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας συνήθως είναι μεγαλύτερα από 1000μW/m2.
  • Το όριο των 100μW/m2 ξεπερνιέται συχνά ακόμη και όταν η βάση του ασύρματου τηλεφώνου ή του μόντεμ βρίσκεται σε διπλανά δωμάτια (δικά σας ή του γείτονα).
  • Η κοντινή χρήση συσκευής desktop, laptop, tablet ή κινητού με ενεργοποιημένη την ασύρματη λειτουργία Wi-Fi συνήθως δίνει τιμές έκθεσης >1000μW/m2.
  • Υψηλές τιμές έκθεσης σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να προκαλούνται και από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίες όπως καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ, baby monitors κλπ από τους γείτονες. Προτείνονται οι μετρήσεις ακτινοβολιών σε χώρους υψηλής χρήσης ιδιαίτερα για εγκύους και παιδιά.

“Η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο κρεβάτι της μητέρας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους προγεννητικούς έλεγχους. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει νευρολογικές ανωμαλίες μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής” Δρ. Κλίνγκχαρτ, διευθυντής Ινστιτούτου Νευροβιολογίας Ουάσιγκτον [ix]

Συμβουλές Μείωσης της έκθεσης στις ακτινοβολίες από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ

  • αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο (το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε αντίθεση με τα ασύρματα τηλέφωνα) ή τουλάχιστον με κάποιο ασύρματο τηλέφωνο μηδενικής ακτινοβολίας σε stand by (δείτε παρακάτω)
  • αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου (Ethernet) για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ
  • εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το router – τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline τους βάζετε σε πρίζες των απομακρυσμένων δωματίων όπου θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί Η/Υ ή λάπτοπ).
  • στην περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου και της ασύρματης σύνδεσης του ίντερνετ, σας συμβουλεύουμε να τα απενεργοποιείτε τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες (ή τις ώρες ύπνου γενικότερα) και να τα τοποθετήσετε σε σημεία μακριά από χώρους υψηλής χρήσης
  • απενεργοποιείτε την ασύρματη λειτουργία του laptop, tablet και κινητού όταν δεν σας είναι απαραίτητη. Η κεραία τους εκπέμπει ακτινοβολία ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ!

Αφού δεν θέλετε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας απέναντι από το σπίτι σας, γιατί να έχετε κεραίες δίπλα στο σώμα σας?

Τι να κάνετε για τις ασύρματες συσκευές (ασύρματα τηλέφωνα, ρούτερ κ.α.) των γειτόνων σας

Ακόμα και αν είστε από τους λιγοστούς εναπομείναντες χωρίς ασύρματο τηλέφωνο ή μόντεμ είναι πολύ πιθανό να δέχεστε τις συγκεκριμένες ακτινοβολίες από κάποιο γείτονα σας, ειδικά στην περίπτωση που μένετε σε πολυκατοικία (π.χ. τα ασύρματα μόντεμ που σας ακτινοβολούν, μπορείτε να τα εντοπίσετε με μια απλή αναζήτηση ασύρματων δικτύων με το κινητό τηλέφωνο σας, το λάπτοπ ή τον Η/Υ σας). Τι μπορείτε να κάνετε?

  • Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 5Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνονται από γειτονικές ασύρματες πηγές οι χώροι όπου περνάτε πολύ χρόνο (και ιδιαίτερα το υπνοδωμάτιο σας) ενοικιάζοντας τον μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων HF38B ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν υψηλές τιμές ακτινοβολίας εξαιτίας των γειτόνων σας, μπορείτε να μετακινήσετε τo κρεβάτι, το καθιστικό ή το γραφείο σας ώστε να βρίσκονται μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας (wireless hotspots).
  • Ύφασμα που ανακλά τις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να τοποθετηθεί στο καθιστικό ή το κρεβάτι σας όταν η πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται στον από κάτω χώρο.
  • Με ειδικές μπογιές ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης μπορείτε να βάψετε συγκεκριμένους τοίχους από τους οποίους προέρχεται η ασύρματη ακτινοβολία.
  • Το ανακλαστικό ύφασμα μπορεί να τυλιχτεί και γύρω από τη βάση ασύρματου τηλεφώνου ή από ασύρματο μόντεμ-ρούτερ όταν δεν μπορεί να διακοπεί η λειτουργία του (π.χ. σε χώρο εργασίας). Αν και η εμβέλεια του τηλεφώνου και του μόντεμ θα περιοριστεί, είναι πιθανό να μη δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα ειδικά όταν οι χώροι που καλύπτονται δεν είναι μεγάλοι.

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 6

  • Πιο πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε πολυκατοικίες με δεκάδες ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα ίντερνετ.

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 7

Περισσότερα για τα σύγχρονα υλικά θωράκισης…

Υπάρχουν ασύρματα τηλέφωνα χαμηλής ακτινοβολίας;

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 8Ασύρματα τηλέφωνα χαμηλής ή “μηδενικής” ακτινοβολίας, είναι συγκεκριμένα μοντέλα Gigaset ECO DECT που υποστηρίζουν την λειτουργία ECO+ για μηδενική ακτινοβολία σε κατάσταση αναμονής.

Ενεργοποιώντας την προαιρετική λειτουργία ECO+ η μετάδοση σήματος του σταθμού βάσης μηδενίζεται όταν δεν μιλάτε στο τηλέφωνο.

Ο σταθμός βάσης εκπέμπει σήμα μόνο όταν είναι απαραίτητο, δηλαδή την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν χτυπάει το τηλέφωνο, όταν προετοιμάζεστε για μία εξερχόμενη κλήση ή όταν ζητάτε κάποια στοιχεία από το σταθμό βάσης (π.χ αναπάντητες κλήσεις).

Όταν δεν υπάρχει καμία χρήση της συσκευής, τότε υπάρχει διακοπή κάθε επικοινωνίας του σταθμού βάσης με το ακουστικό. Αυτό ισχύει είτε το ακουστικό βρίσκεται στο σταθμό βάσης, είτε εκτός του σταθμού βάσης.

Κάποια ασύρματα Gigaset ECO DECT υποστηρίζουν και την λειτουργία ECO για 80% μειωμένη εκπομπή ακτινοβολίας και κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Ασύρματα τηλέφωνα Gigaset που υποστηρίζουν τόσο την λειτουργία ECO+ όσο και την ECO: SL780, S790, E490, C610, C590, C380, A580, A380, AS180

Για να εκπέμπουν τα συγκεκριμένα ασύρματα τηλέφωνα Gigaset μειωμένη ακτινοβολία θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιείσετε τις προαιρετικές λειτουργίες ECO και ECO+!

Η Home Biology σας προτείνει τα παρακάτω ασύρματα τηλέφωνα μηδενικής ακτινοβολίας (σε κατάσταση αναμονής):

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 91) Gigaset ECO DECT A220 και Α220Α: τα πιο οικονομικά ασύρματα Gigaset που δεν εκπέμπουν ακτινοβολία σε κατάσταση αναμονής (λειτουργία ΕCO+) και διαθέτουν λειτουργία ανοιχτής ακρόασης για λιγότερη ακτινοβολία και κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

2) Gigaset ECO DECT C610: το κορυφαίας ποιότητας ασύρματο τηλέφωνο με μηδενική ακτινοβολία σε stand by (ECO+) και λειτουργία ανοιχτής ακρόασης. Επιπλέον, λειτουργία ECO για 80% μειωμένη εκπομπή ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας, δυνατότητα σύνδεσης ενσύρματου ακουστικού hands free, φωτιζόμενη έγχρωμη οθόνη, κρυστάλλινη ποιότητα ήχου και πολλές άλλες τεχνολογικές ευκολίες.

Δεν είναι όλα τα τηλέφωνα Gigaset ECO DECT μηδενικής ακτινοβολίας όπως λανθασμένα κάποιοι έμποροι διαφημίζουν. Σιγουρευτείτε ότι το τηλέφωνο που θα αγοράσετε υποστηρίζει την λειτουργία ECO+ και επιπλέον έχουν τη δυνατότητα της ανοιχτής ακρόασης κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

 


[i] Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2008/2211)

[ii] http://www.laleva.cc/environment/freiburger_appeal.html

[iii] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[iv] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[v] http://emf.mercola.com/sites/emf/archive/2011/01/12/cordless-phone-emfs-trigger-heart-rhythm-abnormalities.aspx [vi] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution

[vi] New, biological effects based, EMF / RF exposure guidelines, www.powerwatch.org.uk/news/20110203-biological-guidelines.asp

[vii]Temporal and spatial variability of personal exposure to radio frequency electromagnetic fields. Frei et al, Environ Res. 2009 Aug;109(6):779-85. doi: 10.1016/j.envres.2009.04.015. Epub 2009 May 23.

[viii] Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation, Conrado Avendaño, M.S t al, Nascentis Medicina Reproductiva, Córdoba, Argentina, Fertility and Sterility, Volume 97, Issue 1 , Pages 39-45.e2, January 2012

[ix] Dr. Dietrich Klinghardt, MD, PhD, Why the U.S. Needs Pre-Conception Healthcare, http://www.youtube.com/watch?v=sSit3i_-z0w

Ακτινοβολίες ασύρματου τηλεφώνου και μόντεμ ρούτερ ίντερνετ (Wi-Fi) 10

Αυτό το κείμενο της www.home-biology.gr χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

πηγή: home-biology.gr


Μοιραστείτε το Άρθρο