ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΕΦ. ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ Ν. ΤΣΙΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟ ΠΙΕΡΙΑΣ, 01.10.2017

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - CopyΡεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 02/10/2017)

 

Μνήμες τής 16ης Αυγούστου τού 1974, έφερε η σημερινή ημέρα τής 1ης Οκτωβρίου 2017 στην Έλαφο Πιερίας.

Ο έφεδρος Ανθυπασπιστής Νικόλαος Τσιγκαρόπουλος πού έπεσε ηρωϊκά στην Κύπρο τήν αποφράδα εκείνη ημέρα τής 16ης Αυγούστου τού 1974, κατά την μάχη των εισβολέων Τούρκων στο στρατόπεδο τής ΕΛΔΥΚ, τιμήθηκε και σήμερα 1η Οκτωβρίου με τά αποκαλυπτήρια τής προτομής του που στήθηκε στο προαύλιο τής εκκλησίας τού χωριού Έλαφος.

Μεταξύ των έξι Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωϊκά στην Κύπρο, ήταν και ο συντοπίτης μας Νίκος Τσιγκαρόπουλος.

Τά οστά των Ελλήνων ηρώων ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο τού DNA και η Κυπριακή Δημοκρατία τα παρέδωσε στην Ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 με ειδική τελετή που έγινε στην Λευκωσία. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 τα οστά των ηρώων μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130.

Ο Νικόλαος Τσιγκαρόπουλος που υπηρετούσε στις Διαβιβάσεις της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου – ΕΛΔΥΚ – και έπεσε ηρωικά στο Β’ ΟΧΥΡΟ στις 16 Αυγούστου του 1974, «επέστρεψε» την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 στις 12 το μεσημέρι στα πάτρια εδάφη του στην Έλαφο Πιερίας όπου και του αποδόθηκαν τιμές ήρωα ενώ η όλη τελετή καλύφθηκε διαδικτυακά αποκλειστικά από το κανάλι μας.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Σαμψών, ο οποίος είχε τον στρατιώτη Τσιγκαρόπουλο υπό τις διαταγές του, μερίμνησε ούτως ώστε να γίνει η προτομή τού ήρωα και την χορηγία τής ανέγερσης της προτομής την ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου ο πρόεδρος τής AEGEAN και πρόεδρος τής ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο γλύπτης που φιλοτέχνησε την προτομή είναι ο κύριος Νικόλαος Γκουντάτσης από το Καμποχώρι Ημαθίας.

Πλήθος κόσμου και επισήμων κατέκλεισαν τον αύλειο χώρο τού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Έλαφο, παρευρισκόμενοι στην τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Λόγο εκφώνησαν ο υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Δελλής, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο χορηγός τής προτομής πρόεδρος τής Aegean και τής ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης.

Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Ο υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Δελλής, τότε Ταγματάρχης, έχοντας υπό τις διαταγές του τον τιμώμενο Νικόλαο Τσιγκαρόπουλο, ο αντιστράτηγος ε.α. Σαμψών Νικόλαος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο αδελφός του ήρωα Τσιγκαρόπουλου Αθανάσιος Τσιγκαρόπουλος καθώς και ο γλύπτης τής προτομής Νικόλαος Γκουντάτσης, μίλησαν στην κάμερά μας με φανερή συγκίνηση και έπαινο για τον ήρωα τού τόπου μας Νικόλαο Τσιγκαρόπουλο.

Δηλώσεις ζήτησα και από τον κύριο Μελισσανίδη για την χορηγία του αλλά αρνήθηκε ευγενικά να μού μιλήσει μη θέλοντας την δωρεά του να την σχολιάσει.

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2017
Μοιραστείτε το Άρθρο