ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

«Το μεγάλο στοίχημα τής Κατερίνης»

Γράφει ο Βασίλης Νουλέζας

Βασίλης Νουλέζας, δικηγόρος

Αμφίρροπη αναμένεται η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη τής νέας δημοτικής αρχής στήν Κατερίνη.

Ιδιαίτερα μετά τήν ανακοίνωση τής υποψηφιότητας τού Κώστα Κουκοδήμου, Ολυμπιονίκη και εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ.

Η Κατερίνη είναι η μητρόπολη ενός διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου που περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο των Πιέριων μέχρι την θάλασσα.

Αυτός ο Δήμος έχασε αναμφίβολα μεγάλες ευκαιρίες από εθνικά και κοινοτικά χρήματα που δέν αξιοποίησε στόν αθλητισμό, στον πολιτισμό και στό περιβάλλον.

Το περιβόητο Πολιτιστικό Μέγαρο πολλαπλών χρήσεων πίσω από τα ΚΤΕΛ, κόστους έως σήμερα 1.8 εκ. ευρώ, εξαιτίας σοβαρών πολεοδομικών παραβάσεων, αβελτηρίας, προχειρότητας και ανευθυνότητας, παρά το υψηλό ποσόν πού έδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζητά την επιστροφή τους, παραμένει ακόμη ένας σκελετός γιαπί παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις του Δημάρχου που επανεκλέγεται για αρκετές θητείες.

Το σκελετωμένο Πολιτιστικό Μέγαρο είναι υπόθεση που νομίζω προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Εδώ η δημοτική αρχή κωφεύει σε καίριες ερωτήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων τής πόλης και δημοσιογράφων.

Το Τσαλοπούλειο όπου επενδύθηκαν περισσότερο από 1.2 εκ. ευρώ τής Ε.Ε., αντί να αποτελέσει Στέγη Πολιτισμού και να είναι ανοικτό για τούς δημότες, παραμένει σχεδόν ερμητικά κλειστό.

Είναι εμφανές ότι η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε οικτρά και συνειδητά στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού.

Ενδεχομένως διασώζεται από το Φεστιβάλ Ολύμπου το καλοκαίρι που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων.

Παρά την κατασκευή τής  περιφερειακής οδού, η πόλη υστερεί σημαντικά σε έργα οδοποιΐας με το οδικό δίκτυο να είναι σε κακή κατάσταση, ακόμη και σε εισόδους τής πόλης, και να προκαλεί τις έντονες και εύλογες διαμαρτυρίες των οδηγών Ι.Χ.

Νομίζω πρέπει να αλλάξει εντελώς η νοοτροπία και η λογική στήν λειτουργία του Δήμου Κατερίνης και να δοθεί έμφαση στον άνθρωπο.

Να γίνουν περισσότερες και ποιοτικότερες πεζοδρομήσεις, να αξιοποιηθούν ορθολογικότερα και δικαιότερα τα χρήματα υπέρ του συνόλου των δημοτών.

Η Κατερίνη είναι ίσως η μοναδική πόλη χωρίς ποδηλατόδρομους.

Οι οδηγοί δέν σέβονται τίς διαγραμμίσεις και τήν προτεραιότητα τών πεζών.

Ακόμη και στον αθλητισμό υστερεί ο Δήμος Κατερίνης, το νέο κλειστό γήπεδο στον Σιδ. Σταθμό λειτουργεί με έξοδα και ευθύνη ομάδας Καλαθόσφαιρας και παραμένει ανεξήγητα κλειστό για το κοινό.

Γιατί δαπανήθηκαν από το κράτος τόσα χρήματα άραγε; Πού θα αθλούνται οι νέοι άνθρωποι;

Αμείλικτο ερώτημα εγείρεται βάσει ποιάς απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου έχει παγιωθεί το καθεστώς αυτό.

Μείζονα ζητήματα απασχολούν τόν δημότη και κυρίως τής αποκέντρωσης, όπως λ.χ. τό ύψος των δημοτικών τελών που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς τής ΔΕΗ, όπως η δημοκρατική και ανοικτή λειτουργία τού Δ.Σ., αλλά και η προσωποπαγής, προσωποκεντρική -περιστοιχιζόμενη από ημέτερους- δημοτική αρχή πού καταργεί και απαξιώνει με μένος, αλαζονεία και περιφρόνηση ενίοτε οποιαδήποτε διαφορετική γνώμη, στραγγαλίζοντας τήν μάλλον αδύναμη αντιπολίτευση.

Η Κατερίνη υστερεί σημαντικά σε πράσινο ακόμη και σε επαρκή φωτισμό ορισμένων υποβαθμισμένων περιοχών.

Αρκετές αποφάσεις της παρούσας δημοτικής αρχής προκάλεσαν τήν αντίδραση και έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων όπως η απόφαση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Πιέρια όρη.

Ερωτήματα προκάλεσε η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης τής Πλατείας Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη) χωρίς προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού.

Σε αυτήν την εκλογική μάχη θα αναμετρηθεί η παλιά με την καινούργια νεωτεριστική αντίληψη.

Ως υποψήφιοι κατέρχονται οι αξιόλογοι Γ. Νταντάμης και Θ. Λιακόπουλος που θα δώσουν σκληρή μάχη, και διαθέτουν γερά ερείσματα.

Ο δημότης απαιτεί καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα του, διαφάνεια, αξιοκρατία και διαύγεια, χωρίς εγωισμούς και ιδιοτέλειες.

Η Κατερίνη, πρωτεύουσα ενός αναπτυσσόμενου τουριστικού Νομού, μοιάζει νά έχει χάσει την λάμψη της, δεν είναι πρωταγωνίστρια, απλά μια αμιγώς επαρχιακή πόλη χωρίς σχεδιασμό. Δείχνει να μην έχει προσανατολισμό και όραμα.

Δεν αξιοποιεί κατάλληλα το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στον μυθικό Όλυμπο και τό αρχαίο Δίον.

Διαθέτει κακό στενόχωρο οδικό δίκτυο, ένα κέντρο που πάσχει συχνά από κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, που κομπορρημονεί για τό έργο του, δέν προβληματίζεται διόλου για την αυξανόμενη μετανάστευση νέων ανθρώπων, για την ανεργία, η την διάδοση των ναρκωτικών όπου δεν υπάρχει παρέμβαση.

Οι Αντιδήμαρχοι, πλην εξαιρέσεων, λειτουργούν ώς δημόσιοι υπάλληλοι, λείπουν όταν ο πολίτης χρειάζεται λύση.

Εδώ να εξάρω την ετοιμότητα και ικανότητα του Προέδρου της πολύπαθης ΔΕΥΑΚ.

Θλίβομαι για την πόλη που μεγάλωσα βλέποντας την να υστερεί, να οπισθοδρομεί, να είναι σε ορισμένα σημεία αποκρουστική.

Ευκαιρία να γυρίσει σελίδα η Κατερίνη.

 

Β.ΝΟΥΛΕΖΑΣ

Δικηγόρος

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2018
Μοιραστείτε το Άρθρο