ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ – ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

12 Μαΐου 2016

Του Γιώργου Οικονομίδη.

Κατά καιρούς διάφορα ρεπορτάζ μου καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα στην πόλη μου με στόχο να γίνει η όμορφη Κατερίνη ομορφότερη.

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ1b ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 10

Διάφορα έργα που γίνονται από τον Δήμο Κατερίνης ή την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, επαινούνται όταν πρέπει και σχολιάζονται αρνητικά όταν δεν πληρούν τις υποσχέσεις των υπευθύνων.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν το θέλουν οι αρμόδιοι και κατά συνέπεια αρέσκονται στο να βλέπουν το αρνητικό ώς θετικό, ή την σιωπή κάποιων συναδέλφων από τά μέσα που διαθέτουν διότι ίσως να είναι υπόχρεοι σε αρχές και θεσμούς με διαφημίσεις που δέχονται ή που δειλιάζουν ίσως να κάνουν κριτική.

ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

Σήμερα ασχολούμαι με το εξής Δελτίο Τύπου που μας απέστειλε ο Δήμος Κατερίνης με την παράκληση να το δημοσιεύσουμε.

Πρόκειται για το συντριβάνι του Πάρκου Κατερίνης.

Το δημοσιεύω ώς έχει, πλαισιωμένο με τις δικές τους φωτογραφίες, και ακολουθούν οι παρατηρήσεις μου καθώς και δικές μου φωτογραφίες από την συντήρηση του συντριβανιού έως την σημερινή κατάληξη του.

 

Δήμος Κατερίνης

Γραφείο τύπου

12-05-2016

Δήμος Κατερίνης: Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης στο σήμα κατατεθέν του δημοτικού πάρκου

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ

Αποτελεί διαχρονικά σημείο συνάντησης των κατοίκων της Κατερίνης και ένα από τα τοπόσημα της πόλης, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, οι οποίες εμπλουτίζουν το προσωπικό αρχείο των περισσότερων δημοτών, από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια.

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ-ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ 2

Ο λόγος για το χαρακτηριστικό συντριβάνι στο δημοτικό πάρκο, που μετά τον καθαρισμό, την μόνωση, την αποκατάσταση των φθορών, την τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την ηλεκτροδότησή του – εργασίες που υλοποίησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης – φιλοδοξεί να γίνει και πάλι το σήμα κατατεθέν του πάρκου και της πόλης γενικότερα.

«Αποδεικνύουμε καθημερινά το απτό ενδιαφέρον μας για κάθε υλική μαρτυρία του πολιτισμού, της ιστορίας της περιοχής μας, καθώς και για κάθε στοιχείο που συνθέτει και διαμορφώνει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας» τονίζει σε δήλωσή του, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης επισημαίνοντας ότι:  «Πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα αστικού εξοπλισμού της Κατερίνης, το οποίο αποτελεί τεκμήριο της ίδιας της εξέλιξης της πόλης. Ευχαριστώ για την επιμέλεια, επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Κυραϊλίδη, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Αλέξανδρο Γιουμίδη και τον σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας Κατερίνης  Κώστα Κελαϊδίτη».

Συντριβάνι (αναβρυτήριο)…. μία ιστορία, μία αφήγηση

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ1c

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ1a

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε από τον Δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο, το 1957, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στη βάση του συντριβανιού. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δημήτριο Στ. Παπαδόπουλο εγγονό του αείμνηστου Δημάρχου «την ιδέα για την κατασκευή του συντριβανιού,  στην Κατερίνη, ο παππούς μου την είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν επισκεπτόμενος ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη – πριν ακόμη γίνει δήμαρχος – είχε αναφέρει στους οικείους του,  ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα κατασκευάσει ένα όμοιο στην Κατερίνη,  όπως και τελικά έγινε».

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ - Συντριβάνι 1957

Όπως παρατηρεί σχετικά ο Παρασκευάς Καλπατσόγλου, στο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Το σπίτι μου….. Η γειτονιά μου….Η πόλη μου» (Κατερίνη 2015), ο δήμαρχος (Σ.Παπαδόπουλος), « […] επέβλεψε προσωπικά για την κατασκευή του. Για την εποχή του θεωρήθηκε πρωτοπόρο έργο, διότι διέθετε έγχρωμους προβολείς, που το φώτιζαν όταν λειτουργούσε το βράδυ. Στη δεξαμενή του υπήρχαν και μεγάλα χρυσόψαρα που προκαλούσαν το θαυμασμό όλων των επισκεπτών».

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ1b

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ1

Σήμερα, τα χρυσόψαρα «επέστρεψαν» στα νερά του συντριβανιού και συμπληρώνουν  τη λιτή του διακόσμηση και τον όμορφο αισθητικά φωτισμό. Το αναβρυτήριο – όπως το αναφέρουν οι εφημερίδες της περιόδου κατασκευής – του δημοτικού πάρκου, που σε εποχές, κατά τις οποίες δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ήταν το σημείο αναφοράς στις συναντήσεις των Κατερινιωτών και των επισκεπτών της πόλης επιστρέφει ανανεωμένο στην καθημερινότητά μας.

Πηγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας (κατασκευή συντριβανιού): Αρχείο Π. Καλπατσόγλου.

************

Σχολιασμός για το πώς είναι σήμερα η πραγματικότητα (όσο και να μήν αρέσει σε κάποιους):

Το πρώτο ελεύθερο ρεπορτάζ μου (με κινητό τηλέφωνο) έγινε το 2014 (ΕΔΩ) δείχνοντας την εγκατάλειψη και την καταστροφή που γίνεται στο συντριβάνι.

Το δεύτερο ρεπορτάζ μου (πάλι με κινητό τηλέφωνο) έγινε όταν είδα την ανακατασκευή του και το κατέγραψα (ΕΔΩ).

Ας δούμε εικόνες από τις εργασίες συντήρησης:

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 1

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 2

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 3

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 4

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 5

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 8

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 7

Όντως ομόρφυνε ο χώρος με την λειτουργία του συντριβανιού.

Με επιμέλεια (όσο τουλάχιστον γνωρίζουν οι τεχνικοί να επιμελούνται) καλλωπίστηκε ο χώρος και ο πυθμένας βάφτηκε στο γαλάζιο χρώμα για να δίνει μια ξεχωριστή νότα και όψη στο καθαρό νερό που θα τρέχει σε συνδυασμό με τον κατάλληλο φωτισμό τις νύχτες.

Ένα άλλο ρεπορτάζ μου όμως, κατέγραψε την εγκατάλειψη και πάλι, την αποκρουστική όψη του ανακαινισμένου συντριβανιού. Αναγνωρίζω ότι ήταν για λίγο η κατάσταση, ίσως λόγω τεχνικής βλάβης ίσως για συντήρηση, και αργότερα και πάλι λειτούργησε.

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 10

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 11

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 12

Όμως…

Από την γαλάζια βαφή του πυθμένα για το νυκτερινό «εφέ» με το καθαρό νερό, επικράτησε αυτή η εικόνα του βρώμικου, κίτρινου και αηδιαστικού νερού που περιέχει το συντριβάνι. Πού πήγε η γαλάζια βαφή; Γιατί το νερό είναι βρώμικο ενώ σύμφωνα με το παραπάνω Δελτίο Τύπου του Δήμου Κατερίνης «μετά τον καθαρισμό, την μόνωση, την αποκατάσταση των φθορών, την τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την ηλεκτροδότησή του – εργασίες που υλοποίησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης – φιλοδοξεί να γίνει και πάλι το σήμα κατατεθέν του πάρκου και της πόλης γενικότερα»;;;

Εάν λογίζεται «σήμα κατατεθέν» αυτή η όψη, τότε αγαπητέ Σάββα Χιονίδη, δήμαρχε Κατερίνης, εγώ είμαι ο… Larry King!!! Αυταπάτες όμως δεν τρέφω και κατά συνέπεια αποφασίστε εάν θέλετε να ακούτε την φωνή της αλήθειας ή θα αρκείστε σε φωνές «παπαγάλων» συστημικών δημοσιογράφων.

Θέλοντας όμως να είμαι ακριβέστερος (όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία μου το επιβάλλει), πήγα επί τούτου σήμερα 12.05.2016 και πάλι στο Πάρκο να ιδώ το συντριβάνι εάν καθαρίστηκε από την βρωμιά του νερού. Ότι βλέπετε παρακάτω αυτό είδα και εγώ. Μπόχα και δυσωδία «μετά τον καθαρισμό» όπως καυχάται ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, ο αξιότιμος άρχοντας της πόλης.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2016, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 18

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 17

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 16

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 15

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 14

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ1

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΙ 

ΜΕ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΠΑΡΚΟΥ 14

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑ ΜΑΣ

ΧΑΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ,

ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ.

Ε’ λοιπόν, η πραγματικότητα δέν αρέσει στους “μεγάλους” και προτιμούν να σιωπά ο δημοσιογράφος ή να αναδεικνύει αυτά που θέλουν κάποιοι. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας:

Όποιος αγαπάει πράγματι την πόλη του αρχίζει από τά κακώς κείμενα με σκοπό να τά διορθώσει, και όποιος προσπαθεί να καλύψει την ατασθαλία και να φιμώσει τους αληθινούς, αυτός ΔΕΝ αγαπάει την πόλη του και στοχεύει σε άλλους στόχους, όποιοι και να είναι αυτοί…!

 

Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

©2016

Pieria.Tv 3 - Copy

 

Διαδικτυακό Κανάλι του Νομού Πιερίας, με Τοπικά, Εθνικά και Διεθνή γεγονότα.

 

Αναδημοσίευση άρθρων:

Σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 (ΦΕΚ Α’25, 4/3/93) και τους κανόνες τού Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα, η αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνον εάν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που να οδηγεί στην αρχική του πηγή, και όχι απλά στην πρώτη σελίδα του Ιστοτόπου της.

Ευχαριστούμε αγαπητοί συνάδελφοι για την συμμόρφωσή σας,

www.Pieria.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment