Δικαστικός «πονοκέφαλος» για την εταιρία που παράγει τα παυσίπονα Nurofen.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Η υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή την κατηγορεί για ψευδείς ισχυρισμούς και παραπλάνηση των καταναλωτών.

Τα παυσίπονα που "μπήκαν" στο ραντάρ της υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

6 Mar 2015

Δικαστικός «πονοκέφαλος» για την εταιρία που παράγει τα παυσίπονα Nurofen 2

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας «κάθεται» από την Πέμπτη η φαρμακοβιομηχανία Reckitt Benckiser, που παράγει τα γνωστά παυσίπονα Nurofen, μετά από μήνυση που υπέβαλλε εναντίον της η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή της Αυστραλίας (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC).

Στην αγωγή της, η Υπηρεσία αναφέρει ότι η φαρμακοβιομηχανία παραπλανά τους καταναλωτές όσον αφορά τη δράση τεσσάρων τουλάχιστον σκευασμάτων αναλγητικών Nurofen, τα οποία -σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής τους- ενδείκνυνται ως κατάλληλα για την ανακούφιση συγκεκριμένων πόνων, όπως αυτών που παρουσιάζονται στη μέση ή ημικρανίες. 

Δικαστικός «πονοκέφαλος» για την εταιρία που παράγει τα παυσίπονα NurofenΗ ACCC αναφέρει ότι όλα αυτά τα διαφορετικού τύπου χάπια είναι τα ίδια καθώς όλα περιέχουν ακριβώς το ίδιο ενεργό συστατικό, τibuprofen lysine, και στην ίδια ποσότητα, 242 χιλιοστόγραμμα. 

Και ενώ όλα αυτά τα «ειδικά παυσίπονα» δεν διαφέρουν από άποψη σύστασης, διαφέρουν στην τιμή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η υπηρεσία ACCC στην αγωγή της, τα συγκεκριμένα παυσίπονα κοστίζουν διπλάσια απ' ό,τι άλλα παυσίπονα γενικής χρήσεως που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τα παυσίπονα Nurofen, που υπόσχονται ότι ανακουφίζουν συγκεκριμένους πόνους, πήραν την έγκριση της υπηρεσίας Australian Register of Therapeutic Goods, που είναι αρμόδια για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην χώρα, αλλά -όπως αναφέρει η ACCC-, τα όσα η φαρμακοβιομηχανία που τα παράγει ισχυρίστηκε για την δράση τους είναι ψευδή και παραπλανητικά. 

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι τα συγκεκριμένα αναλγητικά να αποσυρθούν από την αγορά, γιατί πιστεύουμε ότι και μόνο το γεγονός ότι βρίσκονται στην αγορά και πωλούνται για συγκεκριμένους πόνους, μπορούν δυνητικά να αποβούν επικίνδυνα για τους καταναλωτές» αναφέρει στην αγωγή της η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. 

Μετά την κατάθεση της αγωγής, η Reckitt Benckiser, αφαίρεσε τις διαφορετικές ενδείξεις που παρουσιάζονταν στην ιστοσελίδα της για τα τέσσερα αναλγητικά.

Τώρα πλέον οι μόνες πληροφορίες που συνοδεύουν τα τέσσερα «ειδικά» παυσίπονα είναι οι εξής: Αυτά τα τέσσερα προϊόντα έχουν όλα τα ίδια συστατικά και ενδείκνυνται για την παροδική ανακούφιση πόνων στη μέση, πόνων που προκαλεί η έμμηνη ρήση, πονοκεφάλων και ημικρανίας.

Δικαστικός «πονοκέφαλος» για την εταιρία που παράγει τα παυσίπονα Nurofen 3

Τέλος, να αναφέρουμε ότι αν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφασίσει ότι η «κατηγορούμενη» φαρμακοβιομηχανία, όντως έλεγε ψέματα και παραπλανούσε τους καταναλωτές, τότε αντιμετωπίζει πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και $1,1 εκατ. για κάθε παράβαση.

πηγή: neoskosmos.com

Επιμέλεια: sporeas.tv


Μοιραστείτε το Άρθρο