Κίνα: Διατροφικό σκάνδαλο «αγγίζει» McDonald’s, Starbucks, KFC και Burger King.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Αποκαλυπτικό βίντεο.

Η εταιρεία Shanghai Husi προμήθευε τους «κολοσσούς» του fast-food με κρέας από το… πάτωμα!

Διατροφικό σκάνδαλο «αγγίζει» McDonald's, Starbucks, KFC και Burger King

Ένα βίντεο που προβλήθηκε την Κυριακή (20.07.2014) από το China’s Dragon TV προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη.

Και αυτό γιατί, το επίμαχο βίντεο δείχνει προσωπικό της Shanghai Husi να χρησιμοποιεί κρέας που μαζεύει απ’ το πάτωμα και, προφανώς, δεν πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας. Η εταιρεία έκλεισε άμεσα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους κολοσσούς που προμήθευε.

Η McDonald’s Corp και η μητρική της KFC,Yum Brands Inc, απολογήθηκαν στο καταναλωτικό κοινό της Κίνας, μετά την αποκάλυψη ότι η Shanghai Husi Food Co Ltd προμήθευε τις δυο αλυσίδες με ληγμένο κρέας.

Οι Αρχές της Κίνας πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που προμηθεύονταν προϊόντα απ’ τη Shanghai Husi και, όπως αναφέρουν, θα επιθεωρήσουν τις υποδομές της μητρικής της, OSI, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, όπως δήλωσε σήμερα, απαιτεί να έρθει στα χέρια του ο κατάλογος με όλες τις πωλήσεις της OSI. Υπογραμμίζει πως ήδη έχουν σφραγιστεί 4.500 κιβώτια βόειου κρέατος, που είχαν παραγγείλει τα McDonald’s, καθώς και 500 που είχε παραγγείλει η Yum’s Pizza Hut.

Όμως, όλα δείχνουν πως αυτό το σκάνδαλο τροφίμων δεν περιορίζεται στην Κίνα, αλλά έχει μεταφερθεί ήδη και σε άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος των McDonald’s στο Τόκιο δήλωσε πως το 1/5 από τα Mc Nuggets που σερβίρουν προέρχεται από τα κοτόπουλα της Shanghai Husi και πως οι πωλήσεις του προϊόντος έχουν ανασταλεί από χθες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη βρεθεί εναλλακτικοί προμηθευτές για να καλύψουν τις ανάγκες τις εταιρείας σε κοτόπουλο και προέρχονται από Κίνα και την Ταϊλάνδη.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν μικρή πτώση της τάξης του 1,4%, φτάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 μηνών.

Σήμερα, η Starbucks δήλωσε πως κάποια από τα προϊόντα τους περιείχαν κοτόπουλο, το οποίο προμηθεύονταν από τη Shanghai Husi. Όπως αναφέρουν, δεν είχαν άμεση επαγγελματική σχέση με τη Shanghai Husi, αλλά μερικά από τα προϊόντα της έφταναν σε αυτούς μέσω άλλου προμηθευτή.

Επίσης, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν το καταναλωτικό κοινό πως δεν υπάρχουν πλέον τέτοια προϊόντα στα ράφια τους.

Η Burger King and Dicos, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Ting Hsin International, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στην Κίνα. Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας, θα αποσύρουν όλα τα προϊόντα Shanghai Husi από τα καταστήματα τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις πιτσαρίες Papa John’s International Inc, που δήλωσαν στο blog τους πως έχουν ήδη απομακρύνει όλη την προμήθεια από τη Shanghai Husi και έχουν «κόψει» κάθε δεσμό με την εταιρεία.

Η σουηδική εταιρεία επίπλων ΙΚΕΑ, η οποία εμπορεύεται και τρόφιμα, προμηθευόταν προϊόντα κρέατος από τη Shanghai Husi μέχρι και το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Όπως δηλώνουν, από τότε δεν είχαν καμία επαφή.

Άλλες εταιρείες, των οποίων το όνομα συνδέθηκε με τη Shanghai Husi, όπως η Domino’s Pizza Inc, δηλώνουν πως τα υποκαταστήματα τους στην Κίνα ποτέ δεν προμηθεύτηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ιδιαίτερο σημαντικό θέμα για του Κινέζους καταναλωτές ύστερα από το σκάνδαλο του 2008, όταν γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα από μελαμίνη οδήγησαν στο θάνατο έξι βρέφη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αρρώστησαν.

Υπήρξαν και άλλα σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια που έπληξαν τη βιομηχανία του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, οδηγώντας τους Κινέζους στο να προτιμούν ξένες μάρκες, οι οποίες διατηρούν υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.

Η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τα McDonald’s με βάση τον αριθμό των εστιατορίων και των εσόδων. Ο φόβος έχει εξαπλωθεί στους καταναλωτές ύστερα από το νέο σκάνδαλο, που αποτελεί το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων και στο Διαδίκτυο.

 

 

πηγή: protothema.gr

Επιμέλεια: www.sporeas.tv

 

Δείτε επίσης:

*** FAST FOOD= “ΣΚ..ΤΑ” ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ !!!

*** Τρόφιμα Α.Ε.- Τί τρώμε και πώς παράγεται;

 

 


Μοιραστείτε το Άρθρο