Καταγγελίες οσμής από λύματα χοίρων που ποτίζουν χωράφι στην Σεβαστή Πιερίας.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Οικονομίδης

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (21-09-2020).

 

Από την μιά η υπέροχη θέα τού Ολύμπου και η αγροτική φύση. Από την άλλη όμως λύματα ρέουν σε παρακείμενο αγρό με κατοίκους να δυσανασχετούν.

Η αποπνικτική μυρωδιά γουρουνιών, σε καιρό άπνοιας επί τω πλείστον, όχι μόνο καταπνίγει το χωριό Σεβαστή Πιερίας, όπου υπάρχει το σημείο αναφοράς, αλλά πολλές φορές και ειδικά τις νυκτερινές ώρες φτάνει η μυρωδιά και πέραν του χωριού με τους κατοίκους να μη τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρα τους για λίγη δροσιά το βράδυ εν μέσω του καλοκαιριού.

Κάποια παράπονα και καταγγελίες που μου έγιναν, ζητώντας μου να ερευνήσω δημοσιογραφικά την κατάσταση, με έφεραν έως το σημείο των λυμάτων που πέφτουν σε παρακείμενο αγρό και καταλήγουν -όπως μου καταγγέλλεται- σε κανάλι που βρίσκεται εκεί, κανάλι όμως στο σημείο δεν διαπιστώθηκε.

Με το Drone της Pieria.tv εντόπισα τα λύματα που έρεαν από κάποια ποτιστικά λάστιχα που απλώθηκαν στο έδαφος ενώ η ροή σχηματίζει αυλάκια με άγνωστη, λόγω της βλάστησης, κατεύθυνση. Αξίζει να σημειώσω ότι, με το χωράφι γειτονεύει κτηνοτροφική μονάδα χοίρων.

Αυτό που διαπίστωσα είναι τα λύματα να τρέχουν από λάστιχα που έχουν τρυπηθεί σε διάφορα σημεία για να υπάρχει ροή σε πολλά μέρη του χωραφιού και είναι συνδεδεμένα με τις δεξαμενές απόθεσης χοιρολυμάτων.

Ο πρόεδρος τού χωριού Σεβαστή, Κυριάκος Κωνσταντινίδης, όπως μου δήλωσε είναι ενήμερος για τα λύματα αυτά όπου και κάνει ενέργειες για ενημέρωση των Αρχών.

Απευθύνθηκα στον επιστημονικό συνεργάτη της Αντιπεριφέρειας Πιερίας όπου και μου δηλώθηκε ως αναρμόδια η υπηρεσία να ερευνήσει το θέμα από μόνη της εκτός εάν γίνει γραπτή καταγγελία. Μου επισημάνθηκε δε, ότι δικαιούται κάποιος να ρίχνει λύματα στην ιδιοκτησία του, όπως εν προκειμένω στο ιδιόκτητο χωράφι.

Επικοινωνώντας με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Νταντάμη του Δήμου Κατερίνης, και παρόλο που μου ζήτησε να έρθω και πάλι σε επαφή μαζί του μετά από λίγες ημέρες, για να μην καεί το θέμα όπως μου είπε αλλά να μου μιλήσει επακριβώς, σήμερα Δευτέρα που επικοινωνήσαμε και πάλι μου είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και ότι θα το ερευνήσει. Δηλαδή δεν κατέστη δυνατόν να του πάρω δηλώσεις στην κάμερα.

Ως όφειλα, συναντήθηκα και με τον καθ’ ύλην αρμόδιο να δώσει απαντήσεις, τον ιδιοκτήτη του χοιροστασίου, κύριο Γιώργο Ποντίκη, όπου και ευχαρίστως δέχθηκε να κάνει δηλώσεις στην κάμερα για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, ενώ πρόθυμα με ξενάγησε και στο σημείο των λυμάτων.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η πρόνοια απολύμανσης των οχημάτων που εισέρχονται στην μονάδα. Επιπλέον, και οι πεζοί επισκέπτες θα πρέπει να απολυμαίνουν τα παπούτσια τους στο ειδικό απολυμαντικό υγρό κατά την είσοδο τους στον αύλειο χώρο. Ακούμε λοιπόν τον κύριο Ποντίκη να απαντάει στο παραπάνω βίντεο σε ότι τον ρώτησα.

Απομένει τώρα στις αρμόδιες υπηρεσίας και Αρχές, μετά το ρεπορτάζ και την ζωντανή εικόνα που δείχνω, να ερευνήσουν την υπόθεση και να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους για τυχόν ευθύνες ή όχι. Εκτός εάν και πάλι επιμένουν σε γραπτή καταγγελία για να κινηθούν.

 

************************

Συνεχίζω κόντρα σε όσα δεν συμβαδίζουν με το συμφέρον τού λαού τής Πιερίας, αναδεικνύοντας την αλήθεια ενάντια στο καλλιεργημένο ψεύδος! Όποιο και να ‘ναι αυτό, απ’ όπου και να προέρχεται…!

«Δεν παραβιάζω κάποιους κανόνες, προσπαθώ όμως να είμαι δυνατός θέτοντας τούς δικούς μου κανόνες».

 

©www.Pieria.tv – 2020

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2020
Μοιραστείτε το Άρθρο