[Κούλη, Θα Έρθει και η Ώρα σου]. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων για σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Στα σκαριά κυβερνητικό σχέδιο αποζημίωσης σε όσους έχουν επιβεβαιωμένες παρενέργειες που να σχετίζονται με εμβόλιο COVID-19

Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών από εμβόλιο COVID-19, μετά από δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας, Greg Hunt, την Παρασκευή.

Αυστραλοί που θα υποστούν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ενδέχεται σύντομα να είναι σε θέση να απαιτήσουν κάποια οικονομική αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον κ. Hunt, στα σκαριά είναι ο σχεδιασμός ενός προγράμματος αποζημίωσης για την κάλυψη τόσο του προσωπικού Υγειονομικών Υπηρεσιών όσο και των ασθενών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Εκείνοι στους οποίους αποδεδειγμένα προκληθεί “τραύμα και οικονομική απώλεια” από το εμβόλιο, θα μπορούν να διεκδικήσουν την κατάλληλη αποζημίωση χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε δικαστικές διαδικασίες, είπε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα τους αποτρέψει να προχωρήσουν και μέσω της δικαστικής οδού, εάν το επιθυμούν.

Το σχέδιο της αποζημίωσης θα χρονολογηθεί από την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, δηλαδή από τις 22 Φεβρουαρίου 2021.
«Το σχέδιο θα στηρίζει τις αιτήσεις για αποζημίωση από επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα που χορηγούν εμβόλιο COVID-19, που έχει εγκριθεί από την Διαχειριστική Αρχή Θεραπευτικών Προϊόντων (Therapeutic Goods Administration-TGA)», εξήγησε ο κ. Hunt.

Σκοπός του σχεδίου είναι να διαβεβαιώσει τους Αυστραλούς ότι οι επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας έχουν κατάλληλη κάλυψη για αποζημίωση.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μετά από συνεννόηση με εμπλεκόμενους φορείς, ασφαλιστές αποζημιώσεων, ομάδες ασθενών, τις Αρχές Πολιτειών και Περιοχών της Αυστραλίας, δήλωσε ο κ. Hunt.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, ενθάρρυνε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, τους κατοίκους κάτω των 40 ετών, που επιθυμούν να εμβολιαστούν, να συνεννοηθούν με τον γενικό ιατρό τους, για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ωστόσο, το πάνελ ειδικών ανοσοποίησης, ATAGI, επιμένει ότι το Pfizer είναι το συνιστώμενο εμβόλιο για άτομα κάτω των 60 ετών, λόγω της εξαιρετικά σπάνιας αλλά σοβαρής θρόμβωσης που συνδέεται με το AstraZeneca

Μέχρι στιγμής, στην Αυστραλία έχουμε 41 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θρόμβωσης εξαιτίας του συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας, και 38 πιθανές περιπτώσεις από περίπου 4,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί.

Δεκάδες είναι οι χώρες του εξωτερικού που προσφέρουν ήδη αποζημίωση σε όσους έχουν υποστεί σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο.

πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 


Μοιραστείτε το Άρθρο