Κωμωδία ή Δράμα; «Μπαγάσα» αποκάλεσε η Κουτσελίνη τον νεκρό Καραϊβάζ στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα»!

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (13-04-2021).

 

Παρά το «θέατρο» και την… «παντομίμα» της Ζήνας Κουτσελίνη στην εκπομπή της «Αλήθειες με την Ζήνα» για το αφιέρωμα στον δολοφονηθέντα δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, όπου θύμιζε περισσότερο «αεροσυνοδό» που δίνει οδηγίες στους επιβάτες σε περίπτωση κινδύνου, έπεσε η Ζήνα και στο ατόπημα να αποκαλέσει «Μπαγάσα» τον εκλιπόντα δημοσιογράφο, νομίζοντας ότι τον επαινεί.

Δείτε τον πρόλογό της και τις κινήσεις παντομίμας:

Για δεύτερη φορά ξεστόμισε την λέξη αυτή αλλά δυστυχώς στην ίδια την μάνα του Καραϊβάζ όπου χαροκαμένη έδινε συνέντευξη ζωντανά στην Ζήνα.

Δείτε το από το 5:20 και μετά:

Ποιά η σημασία όμως της λέξης «Μπαγάσας»; Ας το δούμε λοιπόν όπως αναγράφεται στο Βικιλεξικό:

Ετυμολογία: μπαγάσας < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική μπαγάσα (πόρνη) < ιταλική bagascia (πουτανίτσα).

Ουσιαστικό: μπαγάσας αρσενικό.

  1. (οικείο, σκωπτικό) που πετυχαίνει αυτό που θέλει με πονηρό τρόπο κατεργαράκος, επιτήδειος.
  2. (παρωχημένο, υβριστικό) απατεώνας, παλιάνθρωπος, διεφθαρμένος, αναξιόπιστος.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Λιθοξόου, ερμηνεύει την λέξη «Μπαγάσας» ως: «πούστης, αδερφή, γκρόβερ, γουσλάρακας, κνιάμινους, κουνιστός, κουνίστρα, λαμόρες, λουμπίνα, ντιγκιντάγκας, ντιντής, ροδέλα, σλίξαρς, συκιά, φλώρος, χουιλούς».

Ο συγγραφέας Δημήτρης Τζήκας, ερμηνεύει την λέξη μπαγάσας ως: «ικανός, επιδέξιος, πονηρός, άτιμος».

Άλλο λεξικό την λέξη την ερμηνεύει: «Μπαγάσας (ο) (<Ιταλ.bagascia) = παλιάνθρωπος, κατεργαράκος, πονηρούλης. Χρησιμοποιείται και ως προσφώνηση (Α, ρε μπαγάσα, πάλι τα κατάφερες!)» [vasilitsi-lexiko.gr]

Τι απ’ όλα αυτά θεωρεί η Κουτσελίνη ότι ήταν ο Καραϊβάζ και τον αποκάλεσε δύο φορές ως «Μπαγάσα», την μια στην εισαγωγή της και την άλλη απευθυνόμενη στην ίδια του την μάνα;

Επόμενο είναι ότι πιστεύω πως καλοπροαίρετα ξεστόμισε την λέξη αυτή δίχως να γνώριζε μάλλον σε βάθος την ετυμολογία της. Επάνω σ’ αυτό και ο Μπαμπινιώτης (όπως διάβασα κάπου) σημειώνει ότι στην καθομιλούμενη, όταν αποκαλούμε ή προσφωνούμε κάποιον «μπαγάσα», η λέξη περικλείει και θαυμασμό για τις ικανότητές του, ενώ σημειώνει ότι η λέξη σημαίνει και «πρόσωπο αναξιόπιστο». Αντί όμως για καλό της βγήκε της Κουτσελίνη μάλλον κακό σε όσους τουλάχιστον είμαστε παρατηρητικοί και συλλάβαμε την επίμαχη προσφώνηση.

Ντροπή λοιπόν, και αν και εφόσον κατάλαβε η παραγωγή την «πατάτα» της Κουτσελίνη, θα πρέπει να βγει και να ζητήσει συγγνώμη ή να εξηγήσει το σκεπτικό της.

 

©www.Pieria.tv – 2021

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2021
Μοιραστείτε το Άρθρο