ΜΠΑΖΑ ΣΕ ΡΕΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΛΙΚΑ. ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

 

Ρεπορτάζ Γιώργος Οικονομίδης

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (18/03/2019)

 

Αυτή είναι η χαρτογραφημένη επίμαχη περιοχή στην Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας, ώς ένα φυσικό ρέμα που καταλήγει στην θάλασσα, όπως δείχνει ο χάρτης που διαθέτει η Pieria.tv

Κάθε ρέμα και ποταμός, αναπόφευκτα θα αφήνει να ρέει ο χείμαρρος νερού από μέσα του ώς φυσικό επακόλουθο σε περίπτωση πλημμυρών. Από την στιγμή που θα παρεμβάλει ο ανθρώπινος παράγοντας στην φύση, τότε τα καταστρεπτικά φαινόμενα δεν θα αποφευχθούν, όπως βλέπουμε συνήθως σε διάφορα μέρη τής Ελλάδας -και όχι μόνο- όπου ποταμοί και ρέματα μπαζώνονται για να πουληθεί η γή σε οικόπεδα που οικοδομούνται. Με την πρώτη όμως πλημμύρα επέρχεται η καταστροφή με την ροή τού χειμάρρου να ακολουθεί την φυσική του οδό η οποία μπαζώθηκε από ανεγκέφαλους αιρετούς και ιδιώτες.

Κάτι τέτοιο αποκαλύπτουμε και για την Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας.

Η κάμερα μας αδιάψευστος μάρτυρας τής ασυδοσίας κάποιων ανευθυνο-υπευθύνων που μπαζώνουν με ότι υλικό μπορούν τά ρέματα και τά κανάλια τής Ολυμπιακής Ακτής, πηγαίνοντας κόντρα στην φύση για να δημιουργήσουν έδαφος και γή εκμεταλλεύσιμη. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο Φύση, εφόσον σε κακοκαιρίες μια επικείμενη πλημμύρα θα παρασύρει τά πάντα στο διάβα της ώς φυσική ροή τού ρέματος ή τού καναλιού που παρανόμως μπαζώθηκε.

Εγείρονται λοιπόν διάφορα ερωτήματα:

*Τί συμβαίνει στην Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας;

*Πώς μπαζώνουν ρέματα και κανάλια για να τα οικοδομήσουν αργότερα;

*Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την περιβαλλοντική μόλυνση;

*Είναι επικίνδυνο για την υγεία το υλικό ασφάλτου που σωρεύεται και θα θαφτεί στον χώρο αυτό;

*Γιατί αδρανούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες τού Νομού να παρέμβουν στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα;

Απευθύνθηκα στην Υγειονομική Υπηρεσία Κατερίνης για να πληροφορηθώ την επικινδυνότητα ή μη των υλικών που ρίχνουν στο συγκεκριμένο σημείο, όπως μεταξύ άλλων είναι και η πίσσα τής ασφάλτου που έσπασαν μηχανήματα τού Δήμου για αντικατάσταση οδοστρωμάτων ενώ τά μπάζα τά εναποθέτουν στον χώρο αυτόν. Μπάζα εναποθέτουν εκεί και από την περιοχή τής Γρεβένης Καλλιθέας καθώς είναι μολυσμένα και ακατάλληλα όπως μου καταγγέλθηκε. Η απάντηση τής Υγειονομικής Υπηρεσίας Κατερίνης ήταν κατατοπιστική.

«Θα ελέγξουμε τις καταγγελίες σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα ενημερωθεί η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Σοφία Μαυρίδου».

Το ρεπορτάζ πρίν ακόμα ολοκληρωθεί, παρά μόνον δημοσιεύτηκε το τρέιλερ, και μετά από την επικοινωνία μου με την Υγειονομική Υπηρεσία Κατερίνης, πληροφορήθηκα ότι ενημερώθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και έδωσε εντολή καθαρισμού και απομάκρυνσης των επικίνδυνων μπαζών. Όπερ και εγένετο!

Σήμερα Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, νέα πλάνα πού πήρα, μας δείχνουν την κατάσταση τής περιοχής με τά μπάζα σπασμένης ασφάλτου να έχουν απομακρυνθεί, δίχως να γνωρίζω πού μεταφέρθηκαν και αν ετοιμάζονται για ανακύκλωση ή όχι. Κάποια σκουπίδια όμως και διάφορα άλλα μπάζα παραμένουν σε κάποια σημεία τής Δημοτικής έκτασης.

Σε επικοινωνία μου με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, εφόσον και επίσημα μου επιβεβαίωσε τον καθαρισμό των μπαζών, και η σημερινή μας εικόνα το αποδεικνύει, σε ερώτηση μου εάν η ρίψη μπαζών έγινε από τον Δήμο Κατερίνης πήρα την απάντηση ότι δεν μπορεί να το πεί με βεβαιότητα εφόσον και ιδιώτες ρίχνουν τά μπάζα τους όπου βρούνε. Εφόσον δεν συλλαμβάνεται κάποιος επ’ αυτοφώρω να πετάει μπάζα και σκουπίδια σε Δημοτική έκταση, το πρόστιμο επιβάλλεται αναγκαστικά στον Δήμο και κατ’ επέκτασιν στους δημότες.

Το γεγονός όμως ότι πρόκειται για μπάζα ασφάλτου, και δεδομένου ότι μόνο οι Δήμοι και η Αντιπεριφέρεια Πιερίας απομακρύνουν και στρώνουν ασφάλτους, μας είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι ιδιώτες πέταξαν εκεί τμήματα ασφάλτου.

Το ευχάριστο είναι, ότι, και πάλι ένα ρεπορτάζ τής Pieria.tv έφερε αποτέλεσμα, με την άμεση παρέμβαση τής Αντιπεριφέρειας για την αποκατάσταση τού προβλήματος. Ο κάθε πολίτης όμως που θα τολμήσει να πετάξει τά μπάζα και τά σκουπίδια του σε Δημοτικές εκτάσεις, ρέματα και κανάλια, θα πληρώσει ακριβά την αφροσύνη και παρανομία του όταν και αν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ή καταγγελθεί από αυτόπτες μάρτυρες.

©www.Pieria.tv – 2019


Μοιραστείτε το Άρθρο