ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…! ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

Γιώργος Οικονομίδης Pieria.tv - Copy (2)του Γιώργου Οικονομίδη

www.Pieria.tv

(Πρώτη δημοσίευση 22 Ιουλίου 2016)

Η απόφαση του Δήμου Κατερίνης να απομακρύνει τα αδέσποτα σκυλιά από το Δημοτικό Πάρκο, εξόργισε τους φιλόζωους της τοπικής κοινωνίας και διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Συγκεκριμένα, το Φιλοζωικό Σωματείο Κατερίνης «Ο ΆΡΓΟΣ» εξέδωσε την εξής ανακοίνωση.

Επιστολή του φιλοζωικού σωματείου Κατερίνης «Ο ΑΡΓΟΣ».

«Ως Φιλοζωικό Σωματείο και ως προς το θέμα της απομάκρυνσης των αδέσποτων σκύλων από το πάρκο της Κατερίνης, απόφαση εκ μέρους του Δήμου που πάρθηκε με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη προδικασία, αναφέρουμε τα εξής:
“Συντάξαμε επιστολή – αναφορά για το θέμα αυτό με την οποία εξηγούμε και αναλύουμε γιατί αυτή η απόφαση είναι λανθασμένη επί της ουσίας αλλά και απαράδεκτη ως προς την διαδικασία που λήφθηκε.
Την ανωτέρω αναφορά μας πρόκειται να κοινοποιήσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς καθώς και στην Εισαγγελία Κατερίνης.”

Με τιμή 

Το Δ.Σ.

Στην σελίδα τους στο Facebook συνεχίζουν αναλυτικότερα:

«Ως φιλόζωοι πολίτες εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για την ενέργεια του Δήμου Κατερίνης να απομακρύνει από το πάρκο της πόλης τα αδέσποτα σκυλιά που έβρισκαν καταφύγιο εκεί και δέχονταν φροντίδα από φιλόζωους και ευαίσθητους πολίτες. Η δικαιολογία του Δήμου για την παραπάνω απαράδεκτη ενέργεια είναι ότι τα σκυλιά επιτέθηκαν σε πάπιες που εγκατέστησε ο Δήμος στο πάρκο. Πρέπει να αναφέρουμε ότι αφενός καμία απόδειξη δεν υπάρχει ότι τα σκυλιά έπνιξαν τις πάπιες και αφετέρου η εγκατάσταση των συγκεκριμένων πτηνών έγινε με λανθασμένο και πρόχειρο τρόπο χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές για την σωστή και ασφαλή διαβίωση τους.

Στα πλαίσια αυτά ζητούμε από τους αρμόδιους του Δήμου να ανακαλέσουν την απόφαση τους και να επιστρέψουν τα σκυλιά στο περιβάλλον που βρίσκονταν, δηλαδή στο πάρκο Κατερίνης εξασφαλίζοντας συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλα τα ζώα που βρίσκονται στο πάρκο».

Απ’ όπου όμως και να δούμε τις δυό πλευρές των εμπλεκομένων, θα διαπιστώσουμε τά εξής:

1ον. Τα αδέσποτα σκυλιά, και όχι μόνο, δεν επέλεξαν την ζωή αυτή που «καταδικάστηκαν» να ζούνε, εφόσον κάποιοι ασυνείδητοι «ιδιοκτήτες» τά πέταξαν διότι τά βαρέθηκαν ή δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν πλέον, άσχετα που στην αρχή τά πήραν ίσως ώς Pets για τά παιδιά τους. Ο Δήμος Κατερίνης υποχρεούται να λάβει αυστηρά μέτρα για την διαφύλαξη και συντήρηση των ζώων αυτών καθώς και για την ασφάλεια των πολιτών που πιθανόν να απειλείται από κάποια σκυλιά.

Εάν δεν σφάλλω, αρκετά χρήματα δίδονται από την Ε.Ε. για τα αδέσποτα όπου και πρέπει να δαπανώνται αποκλειστικά γι’ αυτά. Δαπανώνται όμως;

Τέλος, ας ερευνηθούν οι καταγγελίες κατά του Δήμου για τον τρόπο απομάκρυνσης των αδέσποτων από το Πάρκο, εάν έγινε στα νόμιμα ή παράνομα πλαίσια.

2ον. Οι φιλόζωοι απαιτούν να επιστρέψουν τα αδέσποτα στο Πάρκο και να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους. Καμιά εγγύηση όμως για την ασφάλεια των επισκεπτών δεν δίδουν οι φιλόζωοι και σε περίπτωση επίθεσης σκύλου θα την αποδώσουν πώς είναι ζώο και σαν ζώο συμπεριφέρεται.

Πέραν τούτου όμως, έχουμε ένα σοβαρό ΝΟΜΙΚΟ κόλλημα. Στην είσοδο του Πάρκου υπάρχει εμφανής πινακίδα που προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες σκύλων ότι πρέπει να τα έχουν με λουρί δεμένα ειδάλλως απαγορεύεται η είσοδος τους στο Πάρκο. Αναγράφεται δε και ο Αριθμός του Νόμου 4235/2014.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ 2 ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ 1

Ε’ λοιπόν, εφόσον ο Νόμος αυτός απαγορεύει τα σκυλιά δίχως συνοδό στο Πάρκο, όπως γίνεται σε κάθε Πάρκο του πολιτισμένου κόσμου, πώς και ζητούν οι φιλόζωοι την επιστροφή των αδέσποτων στο Πάρκο; Ζητούν δηλαδή από τον Δήμο να παρανομήσει; (μήπως και δεν το έκανε τόσα χρόνια τώρα;). Και στον εισαγγελέα να αποταθούν, όπως απειλούν να κάνουν οι φιλόζωοι, δεν θα λάβει ο εισαγγελέας υπ’ όψιν αυτόν τον Νόμο για να μη διατάξει την ελεύθερη επιστροφή τους στο Πάρκο; Εκτός εάν έχει την αρμοδιότητα ο εισαγγελέας να καταργεί ή να παραβλέπει Νόμους.

Επίσης, λαμβάνουν μήπως οι φιλόζωοι υπ’ όψιν το δικαίωμα των δημοτών να βαδίζουν ασφαλείς στο Πάρκο δίχως τον φόβο των αδέσποτων, για όσους τουλάχιστον τά φοβούνται;

Είναι ερωτήματα που θα πρέπει αμφότερες οι δύο πλευρές να τα ιδούνε και να καταλήξουν σε μια μέση λύση χάριν των σκύλων αυτών που γίνανε «του κλώτσου και του μπάτσου», διότι δεν είναι πρέπον.

Γνωρίζω άνδρα που μαζεύει αδέσποτα σε δύο σπίτια που διατηρεί και με δικά του έξοδα τα συντηρεί. Αυτό είναι αξιέπαινο. Πέραν τούτου όμως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τους γύρω κατοίκους που τα γαυγίσματα των 10 και πλέον σκύλων στις 2 και 3 και 4 η ώρα ξημερώματα τους ξυπνούν και χάνουν τον ύπνο τους. Έγινε και μήνυση εναντίον του κυρίου αυτού γι’ αυτόν τον λόγο.

Άρα, δεν πρέπει μονόπλευρα να βλέπουμε τά πράγματα αλλά να βάλουμε την λογική να πρυτανεύσει επικαλούμενοι τους νόμους του κράτους για κάθε τέτοια περίπτωση.

www.Pieria.tv

 


Μοιραστείτε το Άρθρο

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment