ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΑΠΟ 2.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΝ 6.000 ΕΥΡΩ ΔΙΧΩΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

Μπροστά μας ανοίγεται ο φάκελος

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΕΡΙΑΣ.

 

Ρεπορτάζ Γιώργος Οικονομίδης

www.Pieria.tv

(24 Μαΐου 2019)

 

Ρεπορτάζ Γιάννης Διαμαντίδης

 

www.olymposnews.com

(24 Μαΐου 2019)

 

Μια πρώτη ματιά για το τί εστί ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΟΡΙΝΟΥ, βλέπουμε σε επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα.

Η σκέψη πολύ καλή και ελπιδοφόρα, τόσο για τους κατοίκους τού Κορινού και κατ’ επέκτασιν τής Κατερίνης, όσο και για το φυσικό περιβάλλον, εφόσον πρόκειται για την υλοποίηση ενός βιοκλιματικού οικισμού με την επωνυμία «Ολυμπιάδα».

Πρίν από 26 χρόνια, και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1993, με απόφαση της Κοινότητας Κορινού μεταβιβάστηκε η κυριότητα 2.200 στρεμμάτων στην κοινοτική επιχείρηση «Ολυμπιάδα», όπως αναφέρει ο ίδιος ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Το όνειρο όμως κάπου σκόνταψε με τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν μπόρεσε να προχωρήσει ο οικισμός μετά από γραφειοκρατικά και νομικά κωλύματα που είχαν συσσωρευτεί, λόγω τού χαρακτηρισμού NATURA στην μισή σχεδόν έκταση τού οικισμού με τον καθορισμό των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής.

Οι προσπάθειες όμως συνεχίστηκαν, και όπως αναφέρει ο δήμαρχος Κατερίνης κύριος Σάββας Χιονίδης, «Νέοι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν στο τέλος του 2014, σύμφωνοι με την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία, και παράλληλα διορθώθηκε το σφάλμα που είχε δημιουργηθεί με τον καθορισμό των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής, στις πραγματικές ανάγκες προστασίας της πανίδας».

Ο καθένας λοιπόν καταλαβαίνει ότι εφόσον δεν υπήρχε πλέον κόλλημα, το έργο θα έπρεπε, όχι να συνεχιστεί, αλλά επιτέλους να αρχίσει, εφόσον ούτε μια πέτρα δεν τέθηκε έστω για τά όρια των 2.200 στρεμμάτων τού οικισμού, παρά τις αμέτρητες -και κάποιες φορές αδικαιολόγητες- μισθοδοσίες που δόθηκαν μέχρι και σήμερα και εξακολουθούν να δίδονται σε ένα ανύπαρκτο έργο, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Το δικό μας ρεπορτάζ, δεν θα ασχοληθεί με την λεπτομερή διαδικασία υλοποίησης τού Οικισμού Ολυμπιάδα, αλλά με την -καθώς καταγγέλλεται- διασπάθιση τού χρήματος από τα ταμεία τής κοινοτικής επιχείρησης «Ολυμπιάδα», όπου με την αγορά οικοπέδων από κατοίκους τού Κορινού και όχι μόνο, το έτος 2011 μπήκαν στα ταμεία περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα το ταμείο έχει μόνο 6.000 ευρώ εγκαταλείποντας τον Οικισμό Ολυμπιάδα σε μια αποκρουστική και χορταριασμένη έκταση. Συν τοις άλλοις αναμένεται η εντός ολίγων ημερών απόφαση τού Συμβουλίου τής Επικρατείας για την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής με αποτέλεσμα την απώλεια 350 οικοπέδων, που αντιστοιχούν σε 1.000 περίπου στρέμματα.

Αρχίζοντας το ξεδίπλωμα των εγγράφων με τις μισθοδοσίες στο ανύπαρκτο έργο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ας ακούσουμε στο παραπάνω βίντεο τον δήμαρχο Κατερίνης και υποψήφιο για τον Δήμο με τον συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», κύριο Σάββα Χιονίδη, σε πρόσφατο Debate που έγινε στην TV100 όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

Είναι απορίας άξιο αυτό που ακούμε από τά χείλη τού δημάρχου μας Σάββα Χιονίδη, ότι η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ αναστήθηκε και έρχεται το γεγονός της υλοποίησης της σε λίγες εβδομάδες. Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νούς εάν πρόκειται για προεκλογική… «μπαρούφα» ή όντως πρόκειται για Fast Track οικοδόμηση ενός τέτοιου οικισμού!

Οι οικοπεδούχοι τής Ολυμπιάδας που φοβούνται ότι έχασαν τά χρήματα τους, αγωνιούν και ζητούν απαντήσεις για το πού χάθηκαν ή ξοδεύτηκαν τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ τού ταμείου ενώ τόσα χρόνια η δημοτική αρχή τής Κατερίνης τηρεί σιγήν ιχθύος δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Πώς θα μπορούσε άλλωστε από την στιγμή που θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να απολογηθεί για τις αδικαιολόγητες μισθοδοσίες που μέχρι και σήμερα δίνει με εντάλματα πληρωμής σε διάφορους υπαλλήλους δίχως να προσφέρουν υπηρεσίες στο ανύπαρκτο έργο τής Ολυμπιάδας.

Για το καυτό τούτο θέμα, έκανε αναφορά και ο υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος στην ομιλία του στον Κορινό Πιερίας την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, όπου τον ακούμε ευθύς αμέσως.

Μήπως σφάλλει ο κύριος Κουκοδήμος όσον αφορά την απώλεια τόσων εκατομμυρίων από το ταμείο τής Ολυμπιάδας καθώς και για τις μισθοδοσίες σε υπαλλήλους που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο ανύπαρκτο έργο Ολυμπιάδα;

Στην διάθεση μας υπάρχουν στοιχεία μισθοδοσίας αυτών των υπαλλήλων, τα οποία δεν μπορέσαμε να βρούμε στην Διαύγεια εφόσον δεν καταχωρήθηκαν εκεί για λόγους που ο ίδιος ο δήμαρχος Κατερίνης και το επιτελείο του γνωρίζουν.

Από τά ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011, προκύπτουν μεταξύ άλλων και οι εξής υπέρογκες πληρωμές που μας τράβηξαν την προσοχή μας.

Στις 30/06/2011 με αιτιολογία πληρωμής «ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ 2 ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» πληρώνουν στον δικηγόρο ΜΠΑΛΑΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 2.669 ευρώ.

Την ίδια ημέρα, στον ίδιο δικηγόρο, πληρώνουν 2.022 ευρώ για «ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΕΙΔΙΑΣ ΑΤΕΒΕ».

Άλλη μια πληρωμή και πάλι την ίδια ημέρα, δηλαδή την 30κοστή Ιουνίου 2011, γίνεται και πάλι στον ίδιο δικηγόρο με αιτιολογία «ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΕΙΔΙΑΣ» και αυτή την φορά η πληρωμή ανέρχεται στις 33.967 ευρώ.

Για την ίδια ακριβώς υπόθεση πληρώθηκε και έτερος δικηγόρος και με τά ίδια ακριβώς ποσά. Πρόκειται για τον δικηγόρο ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΝΙΚΟΛΑΟ όπου έλαβε την ίδια ημέρα με τον κύριο ΜΠΑΛΑΤΟ τά ποσά των 2.022 ευρώ και 33.967 ευρώ αντίστοιχα.

Από τά ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012, προκύπτουν μεταξύ άλλων και οι εξής υπέρογκες πληρωμές που μας τράβηξαν την προσοχή μας.

Στις 24/02/2012 με αιτιολογία πληρωμής «ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗ 2012» πληρώνουν στον δικηγόρο ΜΠΑΛΑΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 36.050 ευρώ.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 24 Φεβρουαρίου 2012, πληρώνουν στον δικηγόρο ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΝΙΚΟΛΑΟ 36.050 ευρώ για την υπόθεση «ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗ 2013» ενώ μας ξενίζει η απόφαση αυτή πληρωμής το 2012 για υπόθεση τού 2013. Εκτός εάν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

Με ημερομηνία 19/7/2012, δίδεται εντολή πληρωμής για τον δικηγόρο ΚΟΥΤΣΙΩΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ για «ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ 1998» και η αμοιβή τού δικηγόρου ανέρχεται σε 33.439 ευρώ. Και άλλα ποσά της τάξης των 4.330 ευρώ και μικρότερων ποσών δίδονται στον ίδιο δικηγόρο για υπηρεσίες του.

Για «ΕΚΤΙΜΗΣΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ» ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, πληρώνουν στις 7 Αυγούστου 2012 την εταιρία «ΟΜΙΚΡΟΝ Ε.Π.Ε.» το ποσό των 25.300 ευρώ.

Στην ίδια εταιρία, την «ΟΜΙΚΡΟΝ Ε.Π.Ε.», στις 31 Οκτωβρίου 2012, πληρώνουν άλλες 25.300 ευρώ για «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Φακέλου προς χρηματοδότηση κοινοτική πρωτοβουλία LIFE 2012».

Επίσης μικρότερα ποσά τής τάξης των 4.000 και 8.000 ευρώ δίνουν στην ίδια εταιρία για «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ» και «ΑΜΟΙΒΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΑΚΕΛΟΥ».

Για το έτος 2013 σταχυολογήσαμε κάποιο μεγάλο ποσό από τον μακροσκελή κατάλογο πληρωμών σε διάφορα πρόσωπα και εταιρίες για το ανύπαρκτο έργο τής ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΟΡΙΝΟΥ.

Για αγορά GPS πλήρωσαν σχεδόν 10.000 ευρώ στην εταιρία «TREE COMPANY CORPORATION ΑΕΒΕ» στις 13 Ιουνίου 2013.

Άλλα μικρά και μεγάλα ποσά δίδονται για μισθούς σε ανθρώπους που δεν προσφέρουν τίποτα σε έργα τού Οικισμού, όπου θα τά δούμε στην συνέχεια.

Τον Μάϊο τού 2015, στις 21 τού μηνός, πληρώνουν 24.600 ευρώ για την «Β’ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΒΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ». Δεν γνωρίζω πόσο κόστισε η Α’ ΔΟΣΗ και αν ακολούθησε Γ’ ΔΟΣΗ κλπ.

Στα ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΗΡΩΜΩΝ από το 2011 έως και το 2015 που έχουμε τα στοιχεία, περιλαμβάνονται αμέτρητοι παχυλοί μισθοί για ένα έργο που από μόνο του δείχνει ότι δεν το άγγιξε ανθρώπινο χέρι αλλά εγκαταλείφθηκε στον μαρασμό και την απαξίωση. Γιατί λοιπόν πληρώνονται έως και σήμερα μισθοί σε προέδρους, αντιπροέδρους και διάφορους συμβούλους τού Δήμου Κατερίνης; Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν άραγε; Αυτό αναρωτούνται οι μέτοχοι και αγοραστές οικοπέδων στην Ολυμπιάδα που έχασαν τά χρήματα τους όπως δηλώνουν.

Όπως ακούμε και από τον Κώστα Κουκοδήμο να καταγγέλλει στην προεκλογική του ομιλία στον Κορινό Πιερίας, ο πρόεδρος τής Ολυμπιάδας αμείβεται με 1.700 ευρώ μηνιαίως ενώ ο αντιπρόεδρος με 1.300 ευρώ και οι σύμβουλοι με ποσά κάτω των 1.000 ευρώ. ΓΙΑΤΙ;

Άλλο ένα παράξενο που παρατηρήσαμε στον μακροσκελή και πολυετή κατάλογο πληρωμών, είναι και οι μισθώσεις φορτηγών οχημάτων για εργασίες στον Οικισμό Ολυμπιάδα.

Τα ποσά που δαπανήθηκαν είναι μάλλον περισσότερα από την αγορά των ίδιων των φορτηγών από τον Δήμο Κατερίνης, όπου και θα έμεναν στον Δήμο για όφελος των δημοτών φορολογουμένων.

Αρχίζουμε λοιπόν:

Για το έτος 2011 πληρώθηκαν τεράστια ποσά για μίσθωση φορτηγών και άλλων εργασιών.

Στις 25/10/2011 για μπουλντόζα και φορτωτή Γρέϊτερ πλήρωσε ο Δήμος 25.761 ευρώ.

Στις 5/10/2011 για μίσθωση 4 φορτηγών, 35.745 ευρώ.

Την ίδια ημέρα για μίσθωση 3 φορτηγών, 9.194 ευρώ.

Μίσθωση φορτηγών και οδοστρωτήρα, 8.645 ευρώ.

Μίσθωση φορτηγού 10.000 ευρώ.

Μίσθωση φορτηγού 3.991 ευρώ.

Στις 2/11/2011

Μίσθωση 3 φορτηγών 3.274 ευρώ.

Μίσθωση φορτηγού 1.390 ευρώ.

Μίσθωση οδοστρωτήρα – Γκρέϊτερ, 13.051 ευρώ.

Μίσθωση φορτηγών 57.094 ευρώ.

Μίσθωση 3 φορτηγών 15.876 ευρώ.

Στις 8/11/2011

Μίσθωση 2 φορτηγών 5.023 ευρώ.

Στις 12/11/2011

Μίσθωση φορτηγών 60.682 ευρώ.

Στις 25/11/2011

Για έργο «ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΩΝ» 105.435 ευρώ.

Στις 5/12/2011

Για έργο «ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΩΝ» 345.181 ευρώ.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τά τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν για την περιβόητη ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΟΡΙΝΟΥ, δίχως όπως προανέφερα να βρίσκονται αναρτημένα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ατελείωτος ο κατάλογος και για μισθοδοσίες ανθρώπων που δεν προσέφεραν τίποτα σχεδόν στο έργο ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ εφόσον έργο δεν υφίσταται έως τώρα σε αυτή την εκτρωματική και εγκαταλελειμμένη έκταση.

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιάννης Διαμαντίδης, για το θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ φιλοξένησε το 2015 σε ραδιοφωνική του εκπομπή τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Καραφουλίδη, όπου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις μισθοδοσίες ανθρώπων που τόσα χρόνια δεν προσέφεραν ούτε προσφέρουν κάτι στον ανύπαρκτο «Οικισμό Ολυμπιάδα».

Αυτά τα λίγα κατατίθενται από τα τόσα στοιχεία που διαθέτουμε, ζητώντας απάντηση, και όποια ένσταση τυχόν τεθεί ευχαρίστως να την φιλοξενήσουμε.

 

Στην έρευνα ήταν ο Γιώργος Οικονομίδης και ο Γιάννης Διαμαντίδης.

 

«Δεν παραβιάζω κάποιους κανόνες, προσπαθώ όμως να είμαι δυνατός θέτοντας τούς δικούς μου κανόνες».

©www.Pieria.tv – 2019

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2019
Μοιραστείτε το Άρθρο