ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΘΑΛΆΣΣΙΩΝ ΕΚΤΆΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΑΤΏΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Μοιραστείτε το Άρθρο

 

του Γιώργου Οικονομίδη

(Freelance Journalist – Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος)

www.Pieria.tv (17-04-2021).

 

Την εκποίηση 50 περίπου στρεμμάτων σε 400 περίπου μέτρα ακτή στην παραλία Καλλιθέας ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πριν από 4 χρόνια, για δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις, η πρώτη 5.494 τ.μ. και η δεύτερη 43.482,18 τ.μ,.

Κάποιες διαμαρτυρίες όμως, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Κοινότητας Ευάγγελου Κήπου, βγήκε ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου, των Συλλόγων Καλλιθέας, των ενοικιαζομένων δωματίων Παραλίας, των ξενοδόχων Παραλίας, του Επιμελητηρίου Πιερίας, και κατοίκων Καλλιθέας και Παραλίας, να διαφωνήσουν με την εκποίηση.

Αερολήψη μέρους των εκτάσεων παραλίας Καλλιθέας προς εκποίηση.

Βλέπουμε στο βίντεο μας το επίμαχο σημείο διαφωνίας από τον κύριο Κήπου στις 26/11/2017, όπου και έγινε μεταξύ άλλων η αιτία διαγραφής του από τον συνδυασμό του Σάββα Χιονίδη και την παράνομη αποπομπή του από πρόεδρος της Κοινότητας, όπου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατέφυγε, δικαιώθηκε ο Βαγγέλης Κήπου και αποκαταστάθηκε το όνομά του. Στην εν λόγω συνέλευση βρέθηκαν και οι κύριοι Γιώργος Κυριακίδης και Νίκος Μακρίδης, αρχηγοί συνδυασμών ενώ σήμερα είναι αντιδήμαρχοι με τον Κώστα Κουκοδήμο, και συμφωνούσαν με όσα ελέχθησαν από τον Ευάγγελο Κήπου. Ποια στάση θα κρατήσουν σήμερα στο επίμαχο θέμα;

 

Ζητήθηκε η παρέμβαση της τότε κυβέρνησης και με την βοήθεια των τριών βουλευτών Πιερίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε παρέμβαση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με την σειρά του ο κύριος Τσίπρας έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρος εισηγήθηκε το «πάγωμα» της απόφασης επί δημαρχίας Σάββα Χιονίδη, με προϋποθέσεις όμως.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρότεινε στον κύριο Χιονίδη να αξιοποιήσει ο Δήμος τον χώρο για αθλοπαιδεία ή ότι άλλο θέλει αρκεί να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου. Διορία ενός έτους έδωσε για την απόφαση ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στον δήμο ειδάλλως μετά θα έβγαινε σε δημοπρασία. Δυστυχώς δεν εστάλη κάποια απόφαση από τον τότε δήμαρχο Σάββα Χιονίδη με συνέπεια να χάσει την ευκαιρία ο Δήμος.

Ευθύνη για την μη παραχώρηση των στρεμμάτων στον Δήμο φέρει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Σάββα Χιονίδη αλλά θα φέρει και η σημερινή δημοτική αρχή των κυρίων Κώστα Κουκοδήμου και Γιώργου Νταντάμη εάν δεν κάνει πολιτική παρέμβαση στον πρωθυπουργό ειδάλλως θα καταστραφούν οικονομικά δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες, δεκάδες ιδιωτικές κατοικίες εφόσον δεν θα έχουν πρόσβαση στην θάλασσα καθώς και πάνω από 100 ακτήμονες που θα υποβαθμιστούν οι αγροί τους εφόσον θα καταργηθεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην θάλασσα.

Επίσης, από την συγκεκριμένη παραλιακή ακτή εάν ενοικιαστεί σε ιδιώτη, θα αποκλείονται σε πρόσβαση οι κάτοικοι Κατερίνης, Καλλιθέας, Παραλίας και Κορινού για να επωφεληθεί κάποιος ή κάποιοι επιχειρηματίες. Αυτό καταγγέλλεται στην διαδικτυακή Pieria.tv

Συγχρόνως, 4 κοντινά κτήματα κατέθεσαν αίτηση για έκδοση αδείας μικρών ξενοδοχειακών μονάδων με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξη της περιοχής εάν και εφόσον προβεί η αρμόδια υπηρεσία στην πολυετή ενοικίαση του χώρου σε ιδιώτες.

Η ενοικίαση θα ισχύει για 12 έτη με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 8 έτη, στο σύνολο 20 έτη για την εναπομείνασα παρθένα ακτή όπου έως τώρα εξυπηρετείται ο κόσμος με δωρεάν πρόσβαση.

Ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κήπου πρότεινε να παρέμβει ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος με το δημοτικό συμβούλιο και με την βοήθεια των βουλευτών Πιερίας, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, και να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό να διατεθεί η ακτή για το κοινό όφελος, για τους πολίτες με δικαιούχους την Δ.Κ. Καλλιθέας και τον Δήμο Κατερίνης.

Αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, με επιστολή του, ζητάει από τους βουλευτές Πιερίας «Να διατυπώσουν και να αποστείλουν εκ των προτέρων και εγγράφως τις απόψεις τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) για την εκμίσθωση σε ιδιώτες δυο παραθαλάσσιων εκτάσεων στην Δ.Κ. Καλλιθέας», και επισημαίνει ότι: «Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε κεντρικό επίπεδο χωρίς νωρίτερα να έχουμε ενημερωθεί ή εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ως Δήμος. Σας καλούμε να διατυπώσετε και να αποστείλετε εκ των προτέρων και εγγράφως τις απόψεις σας προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαι βέβαιος, ότι, η τεκμηριωμένη θέση σας για το θέμα, θα συντελέσει στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για την περιοχή».

Κάποιοι μιλούν όμως για «φωτογραφικό» διαγωνισμό που ευνοεί συγκεκριμένο επιχειρηματία όπου είναι σε ευνοϊκή οικονομική θέση να «κτυπήσει» τα παραθαλάσσια οικόπεδα.

Ο Θανάσης Λιακόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα» και Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης, με επιστολή του προς την Δημοτική Αρχή γράφει μεταξύ άλλων: «Μην ολιγωρείτε, απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τα 2 παραθαλάσσια οικόπεδα στην Παραλία Καλλιθέας δίπλα στο ξενοδοχείο του κ. Λάμπρου…».

Ευθέως ο Θανάσης Λιακόπουλος κάνει αναφορά στην ιστορία της υπόθεσης, γράφοντας τα εξής:

«O κ. Κώστας Κουκοδήμος ήταν φανατικός υποστηρικτής του κ. Σάββα Χιονίδη για περίπου 12 χρόνια. Ό,τι έκανε ο κ. Χιονίδης ο κ. Κουκοδήμος το έβρισκε σωστό, τον στήριξε σε όλες τις εκλογές και πάντοτε ήταν κοντά του.

Κάποια στιγμή στο τέλος του 2017 μάθαμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις τους ότι ο κ. Χιονίδης και ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Λάμπρου συγκρούστηκαν για το θέμα των παραθαλάσσιων εκτάσεων στα αριστερά της Παραλίας, στα όρια της δημοτικής κοινότητας Καλλιθέας. Τότε οι δύο τους αντάλλαξαν πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς, υποβλήθηκαν μηνύσεις κλπ. Δεν μάθαμε ποτέ τι έγινε στο τέλος…

Συμπτωματικά μετά από μερικές εβδομάδες, στις αρχές του 2018 ο κ. Κώστας Κουκοδήμος έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο κ. Εύη Μιχωλού και προανήγγειλε ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, ενώ στο παρελθόν είχε διαψεύσει το θέμα δεκάδες φορές.

Την ίδια περίοδο ο κ. Γιώργος Νταντάμης, που είχε ανακοινώσει από το Facebook ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος και τον Μάρτιο του 2018 το είπε και επίσημα, σε προσωπικό επίπεδο προχωρούσε σε συνεχείς καταγγελίες για το θέμα των οικοπέδων αυτών, τις εικαζόμενες σχέσεις των κ.κ. Κουκοδήμου και Λάμπρου κλπ.

Επίσης είναι γνωστό ότι όταν ο κ. Αντώνης Καρπούζας ήταν βουλευτής Πιερίας είχε σκληρή κόντρα με τον κ. Λάμπρου και γενικότερα υποστήριζε ότι τα παραθαλάσσια ακίνητα που βγαίνουν σε διαγωνισμό και ανήκουν στα όρια του Δήμου, θα πρέπει ο Δήμος να τα αγοράζει ο ίδιος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαγγέλης Κήπου, εκ των «πρώτων» του συνδυασμού Κουκοδήμου, είχε έρθει σε κόντρα με τον κ. Λάμπρου και διατυμπάνιζε με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει τα ακίνητα της ΕΤΑΔ να περνάνε σε ιδιώτες, αλλά να τα αγοράζει ο Δήμος και μετά να τα αξιοποιεί αυτός».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Θανάση Λιακόπουλου που μας εστάλη ως δελτίο τύπου:

Προς τη δημοτική αρχή, Μην ολιγωρείτε, απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τα 2 παραθαλάσσια οικόπεδα στην Παραλία Καλλιθέας δίπλα στο ξενοδοχείο του κ. Λάμπρου, ο κ. Κουκοδήμος και οι κ.κ. Νταντάμης, Χιονίδης, Καρπούζας και Κήπου.

Κύριε Κουκοδήμο, περιμένουμε με έργα να προτάξετε το συμφέρον των δημοτών.

Κύριε, Τερζόπουλε, Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουμε ζητήσει την σύγκληση, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα (Κατ’ άρθρο 67§2 α ν. 3852/2010 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 §2 ν. 4674/2020)  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης Ν. Πιερίας με θέμα ημερήσια διάταξης :

Συζήτηση και λήψη απόφασης για την δημοπράτηση των α) με ΑΒΚ 338 Πιερίας και με ΑΜ Ακινήτου 32658 ακίνητο – παραθαλάσσια έκταση 5.494 τ.μ.  με τιμή εκκίνησης 20.000€ και β) το με ΑΒΚ 339 Πιερίας και με ΑΜ Ακινήτου 32659 ακίνητο – παραθαλάσσια έκταση 43.482,18 τ., με τιμή εκκίνησης 30.000€ που βρίσκονται στην κτηματική περιοχή Καλλιθέας  και συγκεκριμενοποίηση των ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Κατερίνης προκειμένου αυτά τα ακίνητα να μην εκχωρηθούν σε τρίτους αλλά να παραμείνουν επ’ ωφελεία των δημοτών του Δήμου Κατερίνης και των επισκεπτών του παραλιακού μετώπου.

Γιατί δεν έχετε συγκαλέσει ακόμη Δημοτικό Συμβούλιο;;;;:

Ήδη, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλλιθέας του Δήμου Κατερίνης Ν. Πιερίας έχει κατ’ ουσίαν εκφράσει την αντίρρηση του στην επιχειρούμενη μίσθωση των εν λόγω ακινήτων.

Για την ιστορία της υπόθεσης…

O κ. Κώστας Κουκοδήμος ήταν φανατικός υποστηρικτής του κ. Σάββα Χιονίδη για περίπου 12 χρόνια. Ό,τι έκανε ο κ. Χιονίδης ο κ. Κουκοδήμος το έβρισκε σωστό, τον στήριξε σε όλες τις εκλογές και πάντοτε ήταν κοντά του.

Κάποια στιγμή στο τέλος του 2017 μάθαμε από τις δημόσιες ανακοινώσεις τους ότι ο κ. Χιονίδης και ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Λάμπρου συγκρούστηκαν για το θέμα των παραθαλάσσιων εκτάσεων στα αριστερά της Παραλίας, στα όρια της δημοτικής κοινότητας Καλλιθέας. Τότε οι δύο τους αντάλλαξαν πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς, υποβλήθηκαν μηνύσεις κλπ. Δεν μάθαμε ποτέ τι έγινε στο τέλος…

Συμπτωματικά μετά από μερικές εβδομάδες, στις αρχές του 2018 ο κ. Κώστας Κουκοδήμος έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο κ. Εύη Μιχωλού και προανήγγειλε ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, ενώ στο παρελθόν είχε διαψεύσει το θέμα δεκάδες φορές.

Την ίδια περίοδο ο κ. Γιώργος Νταντάμης, που είχε ανακοινώσει από το Facebook ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος και τον Μάρτιο του 2018 το είπε και επίσημα, σε προσωπικό επίπεδο προχωρούσε σε συνεχείς καταγγελίες για το θέμα των οικοπέδων αυτών, τις εικαζόμενες σχέσεις των κ.κ. Κουκοδήμου και Λάμπρου κλπ.

Επίσης είναι γνωστό ότι όταν ο κ. Αντώνης Καρπούζας ήταν βουλευτής Πιερίας είχε σκληρή κόντρα με τον κ. Λάμπρου και γενικότερα υποστήριζε ότι τα παραθαλάσσια ακίνητα που βγαίνουν σε διαγωνισμό και ανήκουν στα όρια του Δήμου, θα πρέπει ο Δήμος να τα αγοράζει ο ίδιος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαγγέλης Κήπου, εκ των «πρώτων» του συνδυασμού Κουκοδήμου, είχε έρθει σε κόντρα με τον κ. Λάμπρου και διατυμπάνιζε με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει τα ακίνητα της ΕΤΑΔ να περνάνε σε ιδιώτες, αλλά να τα αγοράζει ο Δήμος και μετά να τα αξιοποιεί αυτός.

2021: Νέοι διαγωνισμοί για τα  παραθαλάσσια οικόπεδα στην ίδια περιοχή, παραλία Καλλιθέας, από την ΕΤΑΔ

Η κρατική εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς, για την εκμίσθωση άλλων δύο τουριστικών ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Το θέμα βέβαια είναι ότι στην περιοχή σήμερα υπάρχουν δεκάδες θερινές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, έχουν ανεγερθεί και δεκάδες ξενοδοχεία, που βρίσκονται πίσω από τον δρόμο, τα οποία πλήττονται σοβαρά από την απώλεια της Παραλίας, ενώ οι περιουσίες δεκάδων δημοτών θα υποβαθμιστούν. Τα 2 ακίνητα ουσιαστικά αποτελούν «την παραλία» των ξενοδοχείων αυτών.

Εμείς προτάσσουμε  το συμφέρον των δημοτών.

Κύριε Κουκοδήμο, σας ζητούμε να μεριμνήσετε έτσι ώστε ο Δήμος Κατερίνης οι δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις, να αποδοθούν στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας και το Δήμο μας, ώστε να γίνουν χώροι αναψυχής και αθλοπαιδιών επ’ ωφελεία των δημοτών του Δήμου Κατερίνης και των επισκεπτών του παραλιακού μετώπου.

Περιμένουμε τα έργα σας και όχι μόνο δηλώσεις καλών προθέσεων.

Δημοτικός Συνδυασμός «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»

Θανάσης Γ. Λιακόπουλος

Επικεφαλής συνδυασμού, Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

 

©www.Pieria.tv – 2021

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2021
Μοιραστείτε το Άρθρο